Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 7 december 2011

Mer oavsiktlig humor i folkdjupet

När Aftonbladets nya kommentarfunktion via Facebook flaggar en "Toppkommentator" betyder det inte att det är något extra läsvärt. Tvärtom verkar det ofta bara handla om människor med grasserande mundiarré.

I mina ögon har t.ex. Staffan Engblom helt förstört sitt företagsnamn - han påstår sig syssla med företagsstrategi (han är f.d. bilreparatör) genom att uppträda som han gör i kommentarfältet. I mina ögon är det ointelligent att uppger sitt företagsnamn invid dessa hagelsvärmar av kommentarer som alla låter som en tioårings grötmyndiga övningar i retorik. Men mannen är inte tio, han är född 1956!

Studera först hur han hugger som en hök på precis varenda människa som tar till orda och med Röda korset anser att skam går på torra land när Stockholms stad (Filippa Reinfeldt!) i ren moderat bindgalenskap köpt in ett privat vårdbolag som är dyrare och har sämre meriter än utkonkurrerade Röda korset. (Se detta mitt inlägg om bl.a. den förmodligen häpnadsväckande vänskapskorruptionen mellan Moderaterna och aktörer i näringslivet.)

Efter en stund börjar man skratta åt den här bilmontören/strategens kommentarer, åtminstone har jag en förmåga att alltid se det oavsiktligt humoristiska i en text, det som följer på köpet med utan att avsändaren menat det.


Titta sedan på den här kartan.



Hans frenetiska kommenterande bygger på psyket / Månen i Tvillingarnas tecken. När sedan Merkurius, psykdisponenten står i tunnelseende men aggressiva Väduren med starka Solen, då ser man en som stångas som en bagge och söker spela det mentala Luft-spelet.

Men sedan börjar fånigheterna. Han saknar mental balans eller finess, han ska vinna till varje pris och i så många diskussioner han hinner skriva kommentar till. 

Mars i Stenbocken är förvisso starkt konkurrenslysten och aggressiv, men här attackerar den både Solen och Merkurius i egocentriska Väduren, med den påföljden att vi har ett så extremt diktators- eller egenmäktighetssyndrom att man bara skrattar åt människan. Hans "over-kill" är helt "over the top" men ser det inte själv.

Förklaringen till att Luften och Elden inte gagnar honom menar jag beror på de dubbla gyttjeaxlarna (Vatten/Jord). I synnerhet den sataniska och självefterlåtna axeln mellan Oxen och Skorpionen är här rätt så vidrig. 

Han är född ett Saturnusvarv efter påve Benedikt XVI och har samma anspända förhållande mellan kontrolldåren Saturnus och tvåsamhetens Venus. Han tenderar alltså att vilja bossa eller dominera andra i varje social scen, vilket väl märks av hans kommentarer.

Också påven har uppenbarligen dragits mot en auktoritär position i livet...

Men varför påven, för övrigt född i Väduren han också, visar snillrikhet där den här mannen saknar vett och elegans, det beror till del på att månnoderna skapar förvrängda perspektiv hos svensken. Saturnus med Rahu = makthunger. Venus med Ketu = kallsinnig eller avmätt inför samverkan. Så här ser troligen den simplaste sorten av Moderater ut, egenföretagaren så fast i materialism att det kommer att ta tiotusen år innan han blir som folk.

Här finns också en ömsesidig reception mellan den förvrängda Saturnus och den orimligt uppblåsta Mars (se oppositionen från revirinstinktens Jupiter-Kräftan. Jag har hört andra Jupiter-Kräftor opposit Stenbocken ro igång sitt ettriga försvar eller anfall - de varvar upp sig själva till galenskap). 

Även den planetära kopplingen, härsklysten Stenbock/mordisk Skorpion, bidrar till den oavsiktliga humorn. "Me Tarzan, You Jane - jag är tuppen här i Aftonbladets kommentarfält!"

Vem vet, han kanske blir politiker i nästa liv.

Inga kommentarer: