Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 december 2011

Juholt "as is" - bortom medieförtalet

Det är befriande att DN publicerar en brevväxling mellan en författare och Håkan Juholt själv - utan de extra lager av smutskastning som många högermedier ägnat sig åt så länge att det till sist stod svenska folket upp i halsen. (Så visade då hösten 2011 Aftonbladet vilkas intressen de gick och att de verkligen förtjänat öknamnet Aftonhoran...)

Vilken skillnad att få höra en intelligent och levande politiker själv tänka till utanför den förnedrande sörjan. DN tycks ha genomgått något slags moraliskt uppvaknande, först det genuina scoopet om Carema/vinstsvindeln i det nya privatiserade Sverige och nu denna genuint intressanta (och långa) brevväxling.

Naturligtvis är det precis detta jag utropade i samma ögonblick jag såg horoskopet med den vidöppna och löftesrika blå himmelen. Det är lite synd om Mona Sahlin att det är hennes avgångshoroskop som plötsligt vittnade om en kraftfull takhöjning och en större volym luft (tankar!) - en slags pånyttfödd vilja att skapa ett gott Sverige. När sedan Juholt valdes som ny partiledare visade sig hans personhoroskop väl följa samma luftiga linje, sinnebilden för en människa som vill att livet ska vara mer än bara ett ekorrhjul och ett harvande i trist slentrian.

När DN nu låter oss höra denna man så nära och så härligt befriad från andras tarvliga försök att clownifiera honom (ett tecken på den omogna nivå alltför många svenskar befinner sig) så hör man vilket prima ledarämne det är! Och titta på den här sammanslagningen av DN-artikelns publiceringsminut (yttre planetkretsen) och Juholts egen födelse (inre). Se den helt oslagbara trippel av välgörande Luft, goda tankar!, som låg som ett löfte på hans födelsehimmel!



Här visar stjärnorna den verkliga Juholt, inte den nidbild vissa medier sökt pådyvla honom!

Vem som helst ser av dagens planetplaceringar hur väl DN-artikeln gynnar honom, så jag ska bara kort säga något om varför artikeln i princip spikar den lilla oklarhet om var Månen (sinnet) befann sig vid Juholts födelse.

Dygnet öppnar med Månen i Fiskarna men når Väduren 8.30 på morgonen. Jag har hela tiden antagit den eldiga Väduren pga hans rappa och snabba sinnelag. En Måne i Eld skulle här basera sig på Vädurens herre, krigaren Mars mycket välplacerad i intellektuella Tvillingarna.

Genom den indiska Chandra lagna-metoden som låter Månen/sinnet agera stand-in för ascendenten där födelsetid är okänd, uppstår nu märkligt starka bekräftelser. För med en månascendent kan vi studerar de tolv husen eller livsområdena ur perspektivet av Håkan Juholts inre sinne !!! Ja, vi är under skinnet på honom nu och ser vad hans hjärta verkligen klappar för.

Man måste också veta att indierna bara anser sinnet/Månen som en indikation lagom för nybörjare. Den verkliga berättelsen kommer först i analysen av hur Månen samverkar (eller inte) med sin dolda disponent. Månen har så att säga en själ. Den mystiske filosofen Herakleitos sade att, "de dolda sambanden är de viktigaste" och den tanken rimmar helt med indisk astrologi. 
Jag tror inte det går att hitta ett mer perfekt "dolt samband" än en rak och direkt Måne i Väduren och där disponenten Mars intar sin rättmätiga placering som det tredje husets karaka eller signifikator. Signifikatorn pekar så att säga på sig själv, verifierar sig själv.

Och nu till det faktiskt ganska enastående, som jag aldrig nämnt på denna blogg eftersom så få horoskop ur dagspressen har känt födelseklockslag och det inte varje gång känns som ett läge att trassla in sig i obskyra husanalyser. 

Men i indisk astrologi är det tredje huset inte bara ett kommunikationshus, det är också ett artisteriets hus. Till tredje räknas främst sång, musik och dans. Och var inte i princip det första svenskarna anade om Håkan Juholt är att vi här hade en kulturellt och konstnärligt intresserad människa? En vuxen människa? 

Redan i installationstalet dök dessa ting upp, men snart började förstås Aftonbladet förlöjligandet med mustasch och Elvis. De i Sverige rikligt representerade spånen fortsatte i samma drev och släpade fram varjehanda nostalgisk företeelse att koppla till Juholt och så avfärda honom som något som dykt upp i fel årtionde. Med detta visade de bara sin omyndighet, men till deras försvar kan väl sägas att pressen avgör vilket material pöbeln har att spinna på för egen del.


Chandra lagna-metoden lägger också välviljans Jupiter i Vattumannen (Sveriges soltecken) där Vattumannen naturligen hör hemma: i 11e huset för den intellektuella och tänkande människan, individen som nått en så hög intellektuell mognad att hon förmår tänka på både sig själv och i relation till en grupp.

Kollektivism är således inte alls vad egoister eller intellektuellt hämmade människor som Fredrik Reinfeldt vill ha det till. Astrologin är lite skrämmande för det går faktiskt att mellan tummen och pekfingret förutsäga när det tar stopp i en människa, när hon nått sin naturliga kompetens. 

Juholt har en hög naturlig potential eller kompetens. Varför han överlevde det långvariga och oupphörliga kuppförsöket och försöken till karaktärsmord, kan förklaras med att han tillhör de kvalificerade åren i slutet av 1950- och början av 1960-talet då de tunga ödesplaneterna Saturnus och Jupiter båda vandrade genom de mest avancerade tecknen. (Zodiakens avslutande tredjedel är universalistisk, ser inte längre till person eller individualitet utan till det generella och för alla viktiga.)

Juholt ägde helt enkelt förmågan att vänta ut det patrask som från en i jämförelsen råttas mentalitet sökte smutsa honom. Han lät dem avfyra det artilleri de hade att tillgå. Ta t.ex. den medelmåttiga AB-reportern Anette Holmqvist som inte alls hade läst på det där med riksdagsmännens lägenhetsbidrag särskilt väl när hon i en "fusk"-artikel drog igång drevet. Saturnus visserligen i härskarläge i Vattumannens 30e grad men ideologin degenererad av omoralens Mars i individualistiska Lejonet.

Och filosofiska Jupiter hade helt tappat höjd genom placeringen i sekteristiska Kräftan. Varför Jupiter sägs upphöjd här förstår man bäst när de här människorna blir artister eller musiker, Jupiter expanderar inåt, mot känslorna. Men går något snett kan de istället landa som  patologiska gråterskor eller rättshaverister!

Vattuman och Kräfta står för allinnefattande sociabilitet respektive klaniskt partisanskap och det är ibland ett tecken på sociala problem att ha båda starkt framhävda: individen brottas i sitt liv med grupp- eller ideologitillhörighet. Av någon anledning lät AB-reportern troligen en mängd personligt hat mot svekfulla män gå ut över Juholt. Han kanske blev den svikande fadersgestalten, eller något. I själva verket var hennes insats på AB bara en pusselbit i ett stort maniskt maskineri som satte igång i oktober. Vad jag säger här är att Juholts stora ödespenslar, Saturnus och Jupiter sammantaget är starkare och mognare än smutskasterskan Holmqvists.

En intressant sak är att dagens DN-artikel publiceras då Skytten stiger i öster. I Juholts Chandra lagna-horoskop faller därför artikelinnehållet i hans nionde hus. Så förunderligt bra som Juholts medfödda Skytthärskare Jupiter är, innebär det att DN-artikeln perfekt lyfter fram hans bästa sidor, hans genuina samvete, och faktiskt, en förtrogenhet med filosofisk terminologi ("vara") som man av begripliga skäl aldrig får höra i den vardagspolitiska diskussionen. 

Jag befarar att landets nuvarande statsminister inte vet ett dyft om något sådant, kanske inte något som inte rör pengar och politik. (Och en sådan snävhet skapar dålig politik!) Det är den beklämmande insikten som dagas efter att ha läst i DN hur en sann ledare för en avancerad kulturnation låter. 

Frågan är nu om Sverige har samma tillväxtpotential som Håkan Juholt själv? Han är verkligen en sådan ledare folket borde välja om de vill att den bäste bland dem själva ska styra åt dem, hellre än en någon Täby-bo det börjat stinka av vänskapskorruption om.



Överkurs.

Kombinera nu Juholts starka Luft med Jonas Sjöstedts lika fenomenala bud i Eld - vilken dynamitduo i nästa regering!



Inga kommentarer: