Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 10 december 2011

Horoskop för "hederlig" storkapitalist

Jag förundras över hur radikal Svenska Dagbladet, svuren högertidning, är jämfört med Dagens Nyheter. Särskilt deras ekonomireportrar verkar minns hur världen såg ut inom den galna marknadsliberalismen upphöjde normlös rovdjursmentalitet till det nya Goda. Senast ser jag en skribent med illa förtäckt belåtenhet skildra "dråpslaget" när en av Sveriges största storkapitalister tappade bort ett exklusivt jaktarrende till förmån för en yngre uppstickare från någon av Sveriges alla giriga banker (SvD).

Kortast möjliga koll på en exceptionell industriman bara. Bloggen samlar ögonblicksbilder och lägger på hög, utan att göra alltför mycket av dem. Den som läser alla inlägg (dvs bara jag) bygger en omedveten kunskapsbank så att insikten i livets psykologiska turer växer.



Den här var enkel. Att memorera Månen i Fiskarna som "den empatiska och självuppoffrande" kommer man inte långt på. Hur har disponenten (Jupiter) det? Påverkas det lunära och begärsfyllda (särskilt i Vatten) sinnelaget av någon planet?

Det är Månen/psyket som är nyckeln här. Visst, Solen nära handelsmannen Merkurius är inte oviktig. Solen som ens "mission statement" i ett rajasiskt (passionerat) tecken och med Solens disponent Venus fallen i materialistiska Jungfrun tyder på en Våg som inte vänder blickarna mot Luften därovan utan ner mot jorden för att se hur mycket rikedom man kan krama ur den. 

Därför är också Sverker Martin-Löf en av dem som förnekar klimatförändringarna av snuda ego-kapitalistiska skäl: beaktade man sånt skulle Sveriges näringar påverkas alltför negativt. Horoskopet tillhör alltså en man som hellre låter världen gå under medan fabrikerna mullrar på högvarv än riktar blicken uppåt-inåt och söker svaren på livets stora frågor.

Hur kan en människa bli så här korrupt?

En förklaring är det blå-bruna mötet över gränsen mellan Oxen och Tvillingarna. "Rationalism" kallar jag Jord och Luft. De här människorna anför "rationella" skäl för sina handlingar eller synpunkter, men det är alltid rent materialistiska (Jord) faktorer som de pekar på. I sig saknar den här kombinationen högre förståndsgåvor.


Men Sinnelagets Måne är den viktigaste förklaringen. I Fiskarna disponeras sinnet av ingen mindre än Jupiter, samvetets och religionens och filosofins herre. Men Jupiter är fullständigt korrumperad på den här himmelen. Den står i glasklara blickens Lejon-Eld, men vad hjälper det (annat än Solens livsmål) när den skadade Mars i materialistiska och penningfixerade Oxen kastar onda ögat på Jupiter. Vi får en smutsig filosofi/religion, en kamp för att krama så mycket vinst ur Moder Jord (Oxen) som möjligt.

Mars-i-Jord i attack mot Jupiter-i-Eld ger "egenmäktighet", människor som tar strid för det de vill ha. Konflikten mellan dessa två element tycks vara vanligt förekommande hos så kallade "go-getters"- de som grabbar tag i det de vill ha. På lägre nivå än stora industrimän skulle de troligen klassas som tölpar.

Sinnelaget har således ingenting av den fina och varsamma Fiskarna kvar sedan vi upptäckte dessa nivåer som vidhäftar Jupiter, sinnets dolda disponent

Vi har en annan berömd svensk med exakt samma rovdjurs- och klipparmentalitet och i princip samma horoskop, den avskydda fd BP-ordföranden Carl-Henric Svanberg (japp, han har diskret lämnat sin pinsamma sejour med oljebolaget och vandrar vidare till nästa toppjobb som dessa näringslivets rovdjur på toppen gör).

Visst är det fascinerande att återigen se en födelse där de två Venus-tecknen (Oxen och Vågen) båda är viktiga  och där Månen står i Vatten för den där tomma känslan som alltid vill ha lite mer, vill konsumera något ytterligare! Även där en "tillväxt"-orienterad Jupiter i Eld. 

Jupiter kan ha en roll i samband med girighet, slår det mig. Jupiters natur är att fylla varje utrymme, ända ut till den gräns Saturnus sätter.  (När moralens och gränsdragningens Saturnus är skadad, det är då "bubblor" spricker.)

Ta t.ex. Sverker Martin-Löfs Jupiter i Eld. Redan utan korruptionen från materialistiska och egoistiska Mars-Oxen (samma Mars som i svenska nationalhoroskopet), har vi en slags sensationsnarkomani genom att Månen i Vatten disponeras från Eld. Elden måste brinna för att hålla vattnet kokande eller åtminstone varmt. Det här är värsta sortens narkomani. Den "cold turkey" som väntar om vattnet kallnar är mer än den här människotypen klarar att ens tänka på. De måste hålla elden brinnande!

Och så blir de mänsklighetens och planetens Jordens fiender. Skadedjur.
Som synes har Solen i Vågen inget alls att göra med horoskopet. Att helt strunta i Solen vore dock oklokt. Men i horoskop där tiden saknas är det mycket mer givande att enbart fokusera den personliga Månen.


Men ska han inte ha någon kredd för att han är "driftig"? Ja, var börjar din världsbild? Vad tror du ett människoliv är till för?


Inga kommentarer: