Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)fredag 16 december 2011

Det dekadenta 80-talet

[Tillägg 111217 Det är inte alls otänkbart att Ann-Charlott Altstadt fått syn på det här inlägget och hittat sin ingång till det dekadenta 80-talet, publicerad i Aftonbladet dagen efter. Men det är precis lika möjligt, för att citera en fluffig och rätt ytlig 80-talspralin vid namn Ledin, att "det ligger i luften". Jungianska synkroniciteter...]

The Cars - "You Might Think" (1984)
med modellen Susan GallagherHär hittade jag av en slump ett namn vars horoskop perfekt illustrerar sinnesmissbrukaren - "sensationalisten" - som samtidigt skapar sensationella rubriker, dvs en gångbar person i medierna, färgsprakande och lite egen. Det är amerikanska popbandet The Cars ledande figur Ric Ocasek.

Jämför med Madonna som slog igenom runt 1984 när The Cars i princip bränt av hela sin serie nynnvänliga pophits. I båda fallen är det nästan enbart Eld och Vatten i rastlösa urladdningar mot varandra!


Jag tror inte The Cars var så stora i Sverige, och det var för övrigt en tonårsgrabbigt band - pinuppor eller söta tjejer på skivomslagen och Ocaseks texter som alltid var tjejfixerade och ytliga. Men han kunde skriva memorabla melodier, denne son till en högintelligent datatekniker hos NASA.

På Wikipedia läser jag också att han lugnade sig först med tredje äktenskapet - han dumpade andra hustrun när han vid 35 fick syn på den då 19-åriga fotomodell som användes i en av gruppens videor. En normal, otrogen manlig fähund kan med andra ord misstänkas ligga under för mycket Eld och Vatten - och för den delen även en kvinnlig hynda som Madonna.

Intressantare är kanske att denne Ocasek beskriver sig som bisexuell, tänd på "inte bara vackra" utan också "freakiga" män. (En gammal textrad flyter förbi i mitt huvud: "You might think I'm crazy...but all I want is you.")

Skulle man eliminera de fyra elementen och bara titta på aspekterna finns det oerhört fördelaktiga aspekter här: Jupiter i härskarläge i Skytten antyder en frimodig, utforskande natur. Tursamheten i Jupiter går direkt till karriär-Solen som den förfogar över. 

Sedan går Jupiter vidare och välsignar pengarnas (och skönhetens) planet Venus (notera hur Ocasek speciellt ville understryka att han inte var ytlig utan tände även på konstigt folk - närmast en garanti för att han var just så ytlig som han sökte förneka). Exakt på graden infekteras Venus av överdriftens Rahu!

Och Jupiter avslutar sin triumf genom att också välsigna låtskrivarens sinnelag, Månen i dramatiserande och färgstarka Lejonet!

Detta ser onekligen ut som en människa med talang för eller intensiv dragning till det visuella!

Men den negativa sidan hittar vi en förfärande låg och perverterad syn på kvinnor: den fallna Mars i Kräftan (kvinnans och moderns tecken) med den iskalla hämmaren Saturnus. Det här är ibland en homosexuell tendens - hämmat libido i förhållande till kvinnor men i gengäld en fixering vid deras rent formella "struktur" - bögar som älskar kvinnor som vackra föremål - estetik men en död själ:

The Cars andra album (1979).
80-talssexismen med dess objektifiering
av människan (American Gigolo!) aviseras här

Ocaseks undertryckta (Saturnus) libido (Mars?) i riktning mot kvinnor, gör honom således till en "fluktare". Att Saturnus sedan också kastar sitt stilmedvetna och kontrollerat hårda öga mot Venus i självupptagna Väduren där den överdrivande Rahu ligger, leder till en så komplicerad härva av motsägelser inom ramen för den överdrivna emotionalismen mellan Vatten och Eld, att det är svårt att reda ut! 

Jag vill åter peka på att det är kallt och begärande Vatten som så att säga störtar sig över Elden i Väduren och vill värmas av den! Risken är att den här typiska frustrerade modersgesalten (kräftan) istället dränker sitt barn med sina egna behov. Men byt här ut barnet mot Venus - skönheten eller kvinnor.

Å andra sidan verkar Jupiter från Skyttens varma Eld och sprider jovialisk hetta genom hela horoskopet - ända fram till det personliga sinnelaget. Ett sinne som för övrigt disponeras från Solen i Vatten-Fiskarna, vars disponent Jupiter hettar upp den!

Det är alltså det kreativa och livgivande Eldelementet som är det segrande elementet här. Trots den fula psykiska skadan i Kräftan.

Det är motsägelser bortom begriplighet på den här himmelen och det skulle vara intressant att veta vilken barndom den här popartisten egentligen hade, om hans mor var psykiskt sjuk, et cetera. Jag anar en mellan- eller östeuropeisk härkomst pga födelsenamnet Otcasec, kanske något judisk tragik i samband med förintelsen av öststatsjudar (hans tredje hustru har ett tjeckiskt namn).

*****

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.