Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)fredag 23 december 2011

Den kritiserade historikern


Hack i häl på föregående inlägg om det judiska originalet till kristendomen en karta för Rachel Elior: judisk professor i filosofi och förnekare av Dödahavsrullarnas koppling till det esséiska samfund som beskrivs i flera antika källor.

Sällan har jag sett en Wikipedia-artikel innehåller så mycket och tung kritik mot en professor! Det semitiska debattklimatet är uppenbarligen hårdare än den fisljumma svenska mentaliteten!

Hennes metod kallas "föråldrad", hon sägs sakna känsla för den historiska turordning som antika dokument har och som kan göra vissa teorier mer eller mindre sannolika. Hennes förståelse av den antika judiska kalendern har ifrågasatts (återigen en kritik av hennes relation till Kronos - tidens herre).

Läs gärna Wikipedia-artikeln. Hennes horoskop stämmer faktiskt in på kritiken.


Tveklöst har hon följt sin andesjäl: Solen i Skytten kan ju indikera ett livsmål som har med filosofi och religion att göra, och professuren rör filosofi. Men problemet ligger i den solära intelligensens herre (eller disponent), Jupiter.

Det här året "faller" Jupiter och hamnar under onådiga Saturnus, den kärva och fordrande (och patriarkala, ska tilläggas)! Är det för att hon är en kvinnlig professor som attackerna är så hårda och kritiken rör just Patriarken Saturnus specialitet: historiska/kronologiska frågor?

Horoskopet är ett lysande exempel på att vissa områden kan bli kritiska om man försöker göra karriär just där horoskopet uppvisar en svaghet. Här bekräftas verkligen att filosofins och religionens Jupiter tappar kraft när den faller i sitt motsatta tecken, (den yttre) strukturens Saturnus.

Jupiter i ett kontraktivt tecken drabbas i Saturnus negativa hemmaläge av det som gäller alla negativt laddade tecken: de söker krympa livet där de positiva söker vidga vyerna. (För mycket positiv kan bli "air heads" - utglesade och substanslösa, de alltför negativa fastnar i detaljer och brist på vision.)

På frågan hur illa fallen Jupiter är, blir svaret: mycket illa. Jupiters disponent Saturnus står nämligen i sin fiende Solens tecken Lejonet. Här kämpar Saturnus med sina snäva definitioner medan Lejonets solära natur likt Jupiter också har en kraftigt expansiv natur. Därför blir varje missförstånd av struktur och kronologi (saturniska ämnen) kraftigt uppförstorad och lätta föremål för attacker!

Är professorn benägen till omdömesfel?  Ja, sinnelagets Måne i Fiskarna står med "zoomlinsen" Rahu och opponeras av Mars i Jungfrun som är en neurotiskt överenergisk planet när det gäller att kritisera sönder ett ämne, att finfördela det till den grad att helhetsförståelsen går förlorad.

Jämför Fredrik Reinfeldts Mars stigande i öster i Jungfrun. Den mannen tror uppenbarligen att människor har sig själva att skylla för sjukdom och arbetslöshet. Hans världsbild är mindre än en råttas som inte ser - inte vill se - att det är hans egen ideologi som leder till en samhällsstruktur som framskapar arbetslöshet som ett sätt att hålla människors löner nere.

Reinfeldt har valt en falsk verklighetsbeskrivning och detta tycks också gälla den negativa Rachel Elior som inte kan se något samband mellan den sociala grupp som så tydligt skymtar i Dödahavsrullarna och den grupp historiker som Filon, Plinius och Josefos kallade esséer.

Men man kan se en skillnad: Rachel Elior har en skadad Mars, en skadad förmåga att göra (relevanta) distinktioner. Ketu, den halshuggna draken, tyder på att hon, samtidigt som hon, segregerar eller för distinktioner i sin forskning tar för lätt på analysen. Den överdrivna Månen i Fiskarnas tecken mittemot tycks dra in "kaosvattnen" som skadar Jungfruns förmåga att göra korrekta distinktioner.

Missa inte att också Månen disponeras av den fallna Jupiter! Både hennes Sol och Måne vilar alltså på mindre än fullgod grund.

Hur i hela friden lyckades då den här kvinna bli professor? Troligen på grund av en enorm karriärism. Tre planeter i stolta och hackordningsmedvetna Stenbocken disponeras alla av Saturnus i ett mycket makthungrigt tecken: Lejonet. Betraktar man denna Chandra lagna-karta som hennes psykiska verklighet ser man i drömmen hur hon fantiserar Solen i tionde och högsta karriärposition i ämnet filosofi eller religion. Och professor blev hon.

*****

Bonusspaning.

Av cirka 5.700 hittar jag ytterligare sju med den kritiska kombinationen av en Sol och Måne som båda vilar på en fallen Jupiter.
 • Wassily Kandinsky;16.12.1866
 • anonym1;15.12.1961
 • Gunde Svan;12.1.1962
 • Carmen Ejogo;1.1.1974
 • Andreas Johansson;2.1.1974
 • Rossana Dinamarca;2.1.1974
 • anonym2;19.12.1985

Den berömde konstnären Kandinsky har ett så exceptionellt horoskop att jag lämnar honom därhän här.

Anonym1 var en aggressiv och tvär människa i ungdomen som sedan drog sig ut i skogen för ett tillbakadraget liv.

Svan har på sistone drabbats av okänd sjukdom som försvagar honom men merparten av hans liv har varit en gapig streber i Fångarna på fortet ("skynda! skynda!"), och i skidspåret en extrem streber vilket påminner om min misstanke om att den judiska professorn egentligen bara har viljan att prestera som en slags psykologisk hang-up.

Ejogo - skådespelerska ("Galna jakten på ringen"), minns inte skälet till att anteckna födelsedagen.

Johansson - strypmord och två våldtäkter varav en på ett barn.

Dinamarca - politiker (v)

Anonym2 - sinnessjuk, institutionaliserad, självskadebeteenden

Påfallande mycket bedrövelse under en fallen Jupiter som till råga på allt behärskar både känsla och motivation (Måne och Sol)! En hetsig idrottsstjärna och ett antal sociopater!

Politikern, född samma dag som mördaren, har jag ingen biografisk information om alls, men jag kan tänka mig att partitillhörigheten indikerar en kritisk natur, kanske inte olik Anonym1 som föddes till en högborgerlig familj men blev familjens svarta får pga sin konfrontativa och krigiska natur - individen hade Solen, Merkurius och krigaren Mars alla inom en grad!

2 kommentarer:

 1. Det har ju avslöjats att Dinamarca struntat i att "betala tionde" till partiet, som förtroendevalda vänsterpartister med en viss inkomst tydligen annars gör. Snålheten bedrar visheten, för det gjorde henne omöjlig som partiledare... otäckt att tänka sig att hon är född samma dag som mördaren förresten...
  S

  SvaraRadera
 2. Den nyheten missade jag! Ett långt mildare uttryck dock än "tidstvillingen". Alla födda samma dag är ju inte gjorda av exakt samma virke - den fulla historien avslöjas ju inte förrän det stigande tecknet är känt...

  Indisk astrologi förefaller i mina ögon mer och mer deterministisk - har man alla pusselbitar vet man också om själen är här för att göra "en dålig insats" eller en "god" (eller något mittemellan). De med ett dåligt livsuppdrag verkar ibland mest vara till sedelärande varning för andra, vars karma innehåller ett moment av lyhördhet och så möjlighet till bättring...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.