Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 4 november 2011

Tillfället gör tjuven

Tydligen är det Handelsbankens vd Pär Boman som är den mest måttlösa bankmannen i Sverige. Bloggens skolexempel på måttlös girighet, Annika 'Fallskärm' Falkengren (SEB) har med sitt pensionsavtal på 114 miljoner en bra bit kvar till Bomans 162 miljoner (SVT, AB). 

Läge för en horoskopstudie med andra ord.



Det kalla Vattenelementet och dess bottenlösa behov av bara lite mer "säkerhet" gäller inte alls i det här fallet!

Istället framtonar en av bloggens tidigaste iakttagelser i extrem form: Eldelementet och Jordelementet i konflikt skapar ofta andligt korrumperade själar som enbart slåss för det materiella! Att kombinationen Eld och Jord också producerade signifikant många Nobelpristagare i fysik är dock en påminnelse att symboliken kan ta sig helt olika vägar, vissa anstötliga medan andra låter sin visionära Eld ärorikt lösa jordiska problem som kan komma människan till nytta.

Så varför är den här Boman en så självisk en, och samlar pengar i drivor bara för egen del?

Frågan är berättigad eftersom bloggen ofta konstaterat att Vågen står vid halvtid i zodiaken och beskriver en ny människa som nu vaknat upp ur privatism och har en genuin känsla för harmoni mellan de egna önskningarna och vad som rätteligen tillkommer den andra parten. Här tycks inte alls den lektionen ha gått in.

Men förklaringen kan ges via flera sekundära problem. Sinnelaget är till att börja med oerhört viktigt och även här är synbarligen Månen "upphöjd" i stabila (men oerhört materialistiska) Månen en god sak. Faktum är att både Solen i Vågen och Månen i Oxen har pengarnas planet Venus som disponent - kanhända en första varningssignal. Ur ett annat perspektiv har vi sett Fredrik Reinfeldt ha båda Ljusen i de monetära husen (2a och 11e) i sitt horoskop - och en idéfattigare och mer pengafixerad människa har aldrig haft maktbefogenheter i det här landet! Man kan påminna sig skådespelaren Nicholas Cage med en lika tung monetär betoning och hur han slutligen ruinerade sig själv i sitt storhetsvansinne.

Måne eller Sol är människans hela livslinje och i bankdirektörens fall hänger nu allt på att Venus sköter sina kort. Det gör den inte ur mänskligt perspektiv, men ur den själviska grisens perspektiv gör den det, för vi hittar Venus "fallen" i privatistiska Jungfrun, dess mer charmlösa och profithungrande placering. Detta är urtypen till horan i det arketypiska paret Horan och Madonnan. 

Det är Venus i Jungfrun som säljer sin kropp för pengar; det är Madonnan Venus i motsatta Fiskarna som offrar sitt eget välstånd om så krävs för att hjälpa de svaga och sjuka. De är på den "upphöjda" (förädlade) Venus i Fiskarna västerlandets hela moral är uppbyggd. 

Men som vi sett i flera studier dignade det av Jungfruns skuggsida (Månen) i horoskopen för 53 Moderata politiker, och Venus fallen i tecknet hör till samma lågvattenmärke i zodiaken.

Lägg till detta att den materialistiska Jorden för detta horoskop, där Månen agerar inhoppare för ascendenttecknet, hamnar i de tre Eldhusen så att kartan för bankmannens psykiska tillstånd avslöjar hur förmörkat sinnet är av materialistiska betraktelser. 

Därmed är samvetet helt stekt. Nionde huset rymmer Jupiter för "stora och lätta pengar", en planet som anses lika fallen i Stenbocken som Venus tappat kärleken för allt utom att berika sig själv i Jungfrun.

Att sedan Saturnus härskar i Stenbocken och ligger som en kontrollerande instans över Jupiter gör knappast samvetet mer genomlyst mot de gudomliga lagarna om vad en människa borde vara...

Ett horoskop kan analyseras ur flera perspektiv men redan den här enkla granskningen säger det mesta. Årgång 1961 är extremt problematisk, för Saturnus och Jupiter i det mest extrema av Jordtecknen tycks ha svårigheter att se något annat värde i livet än "kontroll över det jordiska". Det är som om universum var kortslutet mot himlarna hela året. 

Vissa den här årgången genomskådar maktspelet, som George Clooney i sin senaste, kritikerhyllade film Maktens män. Men så har han typiskt nog Venus i sitt upphöjda och humana läge i Fiskarna och samma ultrastarka, upphöjda Sol i Väduren i tredje intellektshuset som påven. Det är vissa positioner som antyder högre själar, vissa positioner som antyder drägg, och vissa positioner som antyder massorna, som ännu har mycket att lära sig.

Handelsbankens vd uttrycker väl talesättet att tillfället gör tjuven. Hans horoskoptyp är massornas, och så här skulle många bete sig om de bara fick chansen.

*****

Anmärkning. Månen lämnar Oxen cirka 19.00 på kvällen, men så extremt monetärt är detta livsöde att man kan vara nästan 100 på att vi har det psyke som mest identifierar sig med sin kropp och de "resurser" som behövs för att hålla den vid liv. När, som här, omoraliska Mars, attackerar Månen får vi en störd syn på exakt hur mycket pengar som behövs för att leva ett gott liv...

Inga kommentarer: