Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 24 november 2011

Rasistisk filmare?


Ja, vad säger jag egentligen?
Åsa Lindberborg ondgör sig i AB åt en film där i en nyckelscen några färgade ungdomar stjäl mobiler från unga pursvenska barn och klandrar filmaren för att inte tillhandahålla några vettiga instruktioner. Sedan rasar en debatt i kommentarspalten där jag speciellt gillar vad pseudonymen Harry Smejks Djävular säger (så mycket för AB:s talanglösa försök att avkräva en identitet).

Filmen har jag inte sett och kan inte kommentera, men filmarens horoskop förklarar perfekt Linderborgs frustration med att försöka förstå budskapet. Nu kan det visserligen hända att Lindberborg är en sällsynt avtrubbad själ som måste ha allt skrivet på näsan, men sanningen är att Ruben Östbergs horoskop är som skapat för en rökridåspridare. "Det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda." 

På födelsekartan ser jag inte mindre än två viktiga instanser av "dissociationssyndromet"! Är det så att den första dissociationen blandar bort korten för den andra så att det just blir så objektivt omöjligt att avgöra vilken agenda filmaren har?



Teknikaliteter.

Solen just född i Vattentecknet Fiskarna (enligt avastha-systemet). Månen i Eldtecknet Skytten - den lunisolära livslinjen går med andra ord från kognitiv entydighet ner under vatten och blir en gissningslek. De raka visuella bilderna (Eld) fördunklas och blir tvetydiga (Vattnet påminner om nattens gåtfulla drömmar).

Solen eller Huvudet under Vatten disponeras emellertid från Lufttecknet Vattumannen, ett mentalt och konceptuellt tecken nära besläktad med sociala klassificeringar. Dunkelt tycks alltså det vara ett budskap om sociala grupperingar som skildras. Mobilen är förstås bara en symbol - vi hittar den som Merkurius i sorgens element Vatten. 

Men bakom den, via disponenten Jupiter, ligger välmågans Venus i Vattumannen. Vattumannen är således här bilden av de välbeställda sociala områdena och Fiskarna blir förstås områdena som blev utan. Även i den "naturliga zodiaken" stämmer detta för 11e är ett rikedomshus (2a huset räknat från 10e karriärhuset) medan Fiskarna motsvarar det 12e för samhällets olycksbarn, alla de som lämnades utanför av gruppen av själviska karriärister.

Vatten/Luft-dissociationen är emellertid skruvad ett varv till, för även framgångens Jupiter, SolÖgats disponent har en disponent, Saturnus. Och fast den tycks ge solitt intellektuellt stöd från ett annat Lufttecken (Tvillingarna) är det stödet underminerat av att dess disponent Merkurius - mobiltelefonen - ligger sjunken i förlorarnas Vatten.

Red ut den cocktailen av logik och metalogiska associationer, den som kan!

Vad som talar för att Ruben Östlund inte är spritt språngande galen eller en falsk desinformatör talar det märkliga fynd bloggen gjorde nyligen, men som gick spårlöst förbi. (Ordet intelligens får människor att bli självmedvetna, börja vissla och titta åt ett annat håll.) Nämligen att världens största snillen, de 187 Nobelpristagare i fysik och matematik (t.o.m. 2009) hade en besynnerlig förmåga att födas då Merkurius stod exakt som då den här filmaren föddes:

Merkurius tillsammans med Solen, men i det tecken där traditionen lär ut att den logiska och exakta kommunikationen (sånt Åsa Linderborg efterlyser), ansetts "falla" och försämras!

Mot detta har jag åtskilliga gånger invänt mig på bloggen och menat att den underfundiga humor och de tvetydigheter Fiskarna kan producera tvärtom antyder en intelligens skyhögt över genomsnittet. Där en genomsnittlig "dissociation" mellan Vatten och Luft bara blir oredig, ologisk eller säger mot sig själv inom några sekunder, där tycks den högre typen eller Vatten i sitt allra renaste läge skapa fantastiska budskap som berättar något fastän bortom den lilla logikens sfär. 

Det är möjligt att den "fallna" Merkurius i Fiskarna gör så här bra ifrån sig eftersom Fiskarnas strömmande (sattviska, medvetna) Vatten i själva verket är en stor tillgång. Det kanske är Merkurius, tjuven, som tjuvat till sig "ära och upphöjelse" i motsatta Jungfruns tecken! Här är logiken och den matematiska förmågan perfekt (se Dilsa Demirbag-Steens osköna men språkligt exakta ordknypplande för sitt brinnande hjärteämne: Jungfruns vilja att få stå över staten, sekulär, gudlös och privatistisk). Men är det så verkligheten fungerar? Är det inte så att logiken, vetenskapligheten, privatismen med mera är lögnen? Det är datorerna som gjort människorna i väst onda på bara femton år, en typisk produkt av Merkurius när den jordas (kortsluter sig)!

Jag brukar bespara läsaren den tyngsta filosofin (dels för att jag inte är helsäker på den själv), men de här raderna från Plotinus (3e årh) är tänkvärda:
For bodies hinder bodies in communication, but incorporeal bodies are not hindered by bodies; therefore they are not apart from each other spatially, but rather because of otherness and difference. Thus when otherness disappears, the several beings are present to one another. So that which has not otherness is always present and we are present with it when we put away otherness. Neither does That aspire to us, as if it were round about us, but rather we aspire to It, being round about It.

Plotinus - Enneads VI, 9, 8, 29-36

Detta resonemang är löst baserat på, tror jag, Platons text Parmenides, och visar indirekt att Jungfrun är Merkurius i sitt lögnaktiga läge. Jungfrun är kroppsvårdandets tecken men det är kropparna som mörklägger själarna så att det inte längre kan kommunicera obehindrat med varandra. I mörkläggandet föds också idén om att dra nytta av materiens oönskade bieffekt. 

Nu förstår vi varför Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldt inte vill uppge partibidragens avsändare och varför stickprovet på 50-talet moderata politiker genast ledde till en uppsjö av Månen i Jungfrun: "begäret att få vara privatistisk och tjäna sina egna pengar". I Jungfruns planläggning för en stor skörd för egen del, föds det som på jorden kallas kriminalitet, och lycka är att den överskuggande delen människor med Jungfru i horoskopet inte far iväg längre på den här vägen än möjligen mot en obehövlig kroppslig fåfänga, en godtrogenhet och korttänkthet när Moderaterna lovar guld och gröna skogar till just dem själva. Tecknet efter Lejonet har helt slutat hålla koll på helheten, förlitar sig på att någon annan vet bäst "i det stora hela".

Kan det apropå Åsa Linderborgs veklagan över Östlunds otydlighet i budskapet helt enkelt vara så att svenskarna är för obegåvade för att uttala sig om konst? Det är ju det här folket som hatar konst men likväl vill stjäla den via illegal nerladdning. Det är möjligt att nationalsjälen är så korrumperad att inte ens kulturarbetare längre klarar att göra sitt jobb, alternativt är så övertaggade i en simpel politiserande riktning (en mycket låg verklighetsnivå) att de inte längre ser sanningen.

3 kommentarer:

Karpstryparn sa...

Det är Åsa Linderborg och de färgade ungdomarna som är rasister, inte personen som filmade.

stella sa...

Jag läser och funderar på det du skriver. Mycket är ju rätt så svårt att förstå. Iallafall för mig. Jag kan ju se här bredvid att du heter Siwert, så jag kan inte riktigt varför jag hela tiden tänker namnet Birger om dig?

Ha en fin kväll
MVH Stella

Seaward sa...

@Stella. Bloggen började enkelt med en tankelek om de fyra elementen som symboler för grundläggande dispositioner. Sedan har bit efter bit lagts till, inte för att det är någon fortgående kurs - så sakta går det att alla elever skulle ha hoppat av i frustration!

Det är helt enkelt fråga om att jag låter en datainsamling löpa på live, och vissa insikter blir tydligare och tydligare. Det viktiga med bloggen kan sammanfattas som ett dussin statistiskt signifikanta trender.

Men en sådan här text som talar om dissociationen mellan Vatten och Luft går inte att förstå om det är första inlägget man läser. Nycklarna ligger utströdda över tre år och cirka 5.000 sidor bloggtext!

Du är inte den första som projicerat skandinaviska namn på mig. Men jag har aldrig tidigare varit svensk, det är jag säker på. Sök i ditt eget inre kommer du att finna denne Birger.

:-)