Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 29 november 2011

Ranelid & den osnutna reportern

Den alltid lika underhållande poet Ranelid läxade upp ett tidstypiskt specimen av dagens vulgärt arroganta ungdom (AB). Och aldrig kommer de väl med sämre karaktärsegenskaper än de som matat sig sedan förskoleåldern med medier och inom några år vet att det är där de hör hemma. Det här är mänsklighetens bottenskrap och de är redan bortom räddning. Att läsa sig vara folk stod inte på programmet det här livet.

Fascinerande hur väl astrologin illustrerar att det sket sig redan i första frågan från ynglingen till den belevade Ranelid:



Nu är det inte bara sinnelagen som är diametralt motsatta; vad SVT-Dahlander råkade ut för - utöver sitt eget Mån-Lejons typiska tendens att ta allt för givet (hybris) och tro sig stå över kravet på intellektuell bearbetning - var en Ranelid som tar sig på totalt allvar: Sinnet i saturniska Vattumannen med formalistiska Saturnus i direkt aspekt. Den integritetskollen typade sig ynglingen förgäves mot.

För första gången noterar jag också att Ranelid har Solen i Oxen bara fyra grader från Algol (Satans huvud). Tar vi den här stjärnan som en skapare av förtret eller en gycklare som djävlas, förstår vi bättre hur poeten är på hugget mot alla som vill göra lätt av hans identitet (Solen). 

Det här öppnar för en helt ny läsart av Algol som jag tror skymtat några gånger. Självkänslan kan vara så ihålig och känslan att vara en "bluff" så stark att man överreagerar på varje tilltal som kommer för nära frågor om individens essens - hennes okränkbara eller heliga andliga inre (det som den sekulära borde försvara istället för det perverterade pratet om människovärde eller i värsta fall bara egots rättigheter).


3 kommentarer:

Anonym sa...

Angående Ranelid och solen vid Algol så har han ju också sina hälsoproblem; svår tinnitus efter en fallskada i barndomen, och den mysko åkomman med läppen som växte i tonåren, vilket han förstås blev retad för. (Båda åkommorna i huvudet, soldisponenten venus i väduren!)
F.ö. känner jag en person f 21/5 -55 (alltså även med månen vid Algol) som utvecklad svår astma efter att ha jobbat i en skola med undermålig ventilation (som ledde till utrymning och ombyggnad). Trots att det förstås var flera, både kollegor och elever, som vistades där verkar hon ha blivit svårast drabbad. Som en extra jävlighet har hon trots detta inte fått sjukdomen klassad som arbetsskada - hon är inte tillräckligt svårt drabbad, har hon fått veta!

Två fall till på listan av folk med viktiga planeter nära Algol som kan räknas till "de goda" och som råkat ut för svåra och ovanliga sjukdomar/olyckor - jag har nämnt ett par förr.
S

Anonym sa...

PS: Såg fel, det var Dahlander som har venus i väduren!

Seaward sa...

Venus hit eller dit, jag håller också ett öga på Algol i samband med rena hälsoproblem. Du har en klar poäng med att Ranelids SOL - som den djupast kända individualiteten - tycks ha fått sig en törn. Jag tänker också på att indisk astrologi tilldelar Oxen ansikte och MUNNEN. Språkliga problem (dyslexi) har vi varit inne på tidigare och Ranelid har ju beskrivit (om jag minns rätt) hur man kämpat sig till makten över orden.