Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 28 november 2011

Nationalhoroskop & kungöranden

På en gammal, inaktiv sajt ligger några av historikern Nick Campions nationella horoskop. Det för Algeriets födelse är daterat till minuten: "I en proklamation som publicerades 19.38 aviserade president de Gaulle den nya nationens födelse" - detta enligt New York Tribune.

Här använder auktoriteten Campion exakt samma resonemang som jag gjorde, då jag avstod från Stefan Stenudds i och för sig väl utforskade tidpunkt för ett klubbslag i riksdagen. Jag valde istället "proklamationens publicerande", dvs. den officiella dokumentationens datum dagen efter klubbslaget.

Jag tycker det är problematiskt med nationella horoskop och har mer än en gång reagerat på att olika spelregler används, för ibland är det just klubbslaget men i andra fall (som Algeriet) ögonblicket då ett kungörandets sänds ut i världen (eller som i Sverige den nya grundlagen publiceras med officiellt datum). 

Det senare förfarandet är mer logiskt, eftersom vem som helst kan kalla sig kung hemma på sin kammare utan att det berör någon alls. Av den anledningen ställs inte horoskop på konceptionsögonblicket utan först för ögonblicket då barnet "publiceras" för omvärlden att se. 

Men, återigen, det innebär att det viktiga horoskopet för USA (enligt hypotesen som givit The Sibly Chart) är ställt utifrån en informell observation av vad nationens fäder gjorde det dygnet och när de gjorde det (undertecknade dokumentet). Till försvar här, är att det inte finns någon annan publiceringstid - det var före telegrammet, radion och tv:n.

Skulle man välja klubbslaget i svenska riksdagen bleve Sverige istället en Lejonnation istället för en nation i Vågens tecken (ascendenttecknet). Alla planeter byter således hus och betoningarna helt annorlunda. Sverige blir ett "Mona Sahlin", som hade Lejonet stigande och Vattuman-Solen sjunkande i väster. 

Ett skrämmande horoskop för en nation som tror sig om att vara mer utvald än den är! Dvs. här indikeras en rejält störd självbild - den är döende i samma ögonblick den ser dagens ljus. 

Eftersom Lejonet symboliserar kungen och kungahuset, blir det här horoskopet oerhört träffsäkert som långsiktig indikation för en monarki på tillbakagång i Sverige. Och detta stämmer förvisso bra med skrivningarna i grundlagen som ytterligare reducerade monarkin.
 
Men jag har som sagt föredragit midnattstimman den 28 februari 1974, dygnet då nya grundlagen publicerades och då jämlikhetens tecken Vågen stiger i öster. Det kanske bara är en smaksak om man vill fokusera monarkins avskaffande som landets här viktigaste målsättning, eller om man hellre ser till det (då) socialdemokratiska Sveriges strävanden att skänka alla medborgare ett rättvist samhälle i det goda harmonitecknet Vågen. 

Att ascendentens härskare Venus ligger i fjärde huset för privatism och avskildhet i det märkligt introverta Stenbocken (med tanke på att tecknet naturligen styr det tionde officiella huset) ringer också en klocka. För svenskarna lever så mycket för sina privata hem! 

Horoskopet är alltså lite schizofrent eftersom landet bärs av eminenta ideologer (Solen + välviljans Jupiter i ett politiskt hus, det femte). Dessa verkar för det intelligenta kollektivets idé (Vattumannen). Men andra aspekter av Sverige bryr sig helt enkelt inte. Och på folklig nivå (Månen) är det som horoskopet fortfarande befinner sig på. 

Att nationens Måne/sinnelag står i Väduren - samma som Håkan Juholt har - kan förklara varför högern och inom socialdemokratin inbäddade högermänniskor - bedriver en hetsjakt som avser att smutsa honom för att han är för folklig (mustascher, Elvis musik, etc). De som gör detta ÄR INTE nationalhoroskopets Sol+Jupiter-individer, hur mycket de än vill inbilla sig de. Smutskastarna finns inte ens med i horoskopet, de är något som lägre makter spytt upp i landet. 

Tvärtom, Håkan Juholts Venus i Vågen, visserligen bara en av många planeter, stämmer mycket bra med nationalhoroskopets orientering mot rättvisa, hans "folkliga" eller personliga Måne i Väduren är måhända inte lika känslohämmad som t.ex. nuvarande statsministerns, men här försöker - sedan Moderaternas dåliga val 2010 - högerkrafterna blanda bort korten så att Reinfeldt framställs som frisk och Juholt något som katten släpat in!

Detta är förstås lögnpropaganda som bara skulle övertyga mentalt handikappade människor. Låt oss hoppas att Fredrik Reinfeldt hade fel i sin bok från 1993 om de "mentalt handikappade svenskarna". Låt oss hoppas att de faktiskt förstår vilka som är friska och sunda och vilka som är förljugna hycklare. Det är avgörande för ett land att man inte har psykopater i ledningen.

Att nationalhoroskopets vitt skilda Sol och Måne ändå märks i landet (t.ex. genom småstäders och landsbygds förakt för stockholmare och kanske vice versa) blev bara alltför uppenbart när sossarna blev för välmående och drog högerut under samma period den globala Marknadskraften tog över västvärlden. 

Här passade en lömsk men av Ödet utvald man vid namn Fredrik Reinfeldt på att som en cancersjukdom insidiöst tränga in i ord och uttryck som sossarna tidigare använt - men bara för att maskera sitt sossehatiska sociala nedbrytningsprojekt. Den lättjefulla och sovande svenskan (som han kallade sitt eget folk), märkte förutsägbart nog ingenting utan röstade på denna cyniska politiker.

Nu står den här cancersjukdomen och kriser sedan den omhuldade privatiseringsideologin lett till skrämmande försämringar inom alla områden som fungerade så bra så länge staten hade ansvar och förvaltade verksamheterna åt folket - utan profitlystnad. Bodström skriver bra om det i dagens Aftonbladet. (Ja, båda han och Sahlin har häcklats tidigare på bloggen, men jämfört med Reinfeldt är båda lysande stjärnor!)

Inga kommentarer: