Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 november 2011

Identifikation med mördaren

Stockholmssyndromet är ett användbart begrepp - inte bara lider 30% av de svenska väljarna av det, kidnappade av Reinfeldt och nu fyllda av tro att han av alla människor ska göra dem något gott om det krisar - han som kommer att vända dem ryggen i med trösteorden att det är de själva, individerna, som ansvarar för sin egen framgång här i livet!

Lika skrämmande är det att i AB läsa om ekonomen som till inte ringa del tycks ha identifierat sig med de ökända mördare han rest runt i världen och intervjuat. Det går till och med så långt att ekonomen själv anlagt samma sluskiga yttre stil som de lite äldre minns att Charles Manson hade, och som sedan återkom i grunge-trenden runt 1990 vars mest kända röst Kurt Cobain satte en gevärspipa i svalget och fyrade av. 


I stadsdelen söder i Stockholm, förr en fattig arbetardel av staden, kan man numera se gott om sådana här slashasar som inte alls är fattiga men har köpt sig en banal yta av "alternativt liv", medan de är som vilka avskyvärda Moderater som helst i sin privategoistiska grundsyn. 

Det är för övrigt symptomatiskt att ekonomen skrivit en bok i vars titel ingår maningen att företagaren kan fortsätta tänka inuti den invanda lådan och en annan bok som handlar om att samhället drivs av en malande omättlig förväntan. 

Fem sekunder med horoskopet visar att ekonomiprofessorn faktiskt bara skrivit om sin egen psykopatologi och överfört det på samhället i stort. Eller kanhända: han är den mest slätstrukna människa som någonsin gått i ett par skor, helt identifierad med dessa urspårade tider och därför i behov att skapa sig en "look" - vilken olyckligtvis redan var vad horder av unga söderbor anammat så att han likväl förblir slätstruken.


Om den fega tanken att framgångsrikt ta sig fram genom livet utan att behöva tänka utanför lådan, se ekonomens skadade psyke, Månen i Stenbocken. Ett förvisso planerande men knappast progressivt tecken. Tvärtom är den saturniska Stenbocken i bästa fall garant för en bestående ordning, i värsta fall en reaktionär bakåtsträvare som nostalgiskt identifierar sig med stilar och typer som fått historiens patina. 

Uppenbarligen är det mitt i prick att placera Dahléns födelse bara just så många timmar in på dygnet att Månen hinner in i Stenbockens tecken. Här stämmer exakt den här sinnelagspositionens fäbless för att ytligt kopiera maner från världen. Jag förde första gången just den här banala sidan av Stenbocken på tal då jag pekade på "schlager-Anna" och hennes trashiga stil och Heidi Montags enorma plastikingrepp på sin kropp. 

Faktiskt, Heidi-inlägget, betitlat "Stenbocken som offer för glamour" passar på pricken in på den här ekonomen: AB-skribenten Clara Törnvall upplever att han "redan i benämningen [monster] gör han dem till fiktiva figurer. Populärkulturella fenomen." Stenbockens reduktion av allt till bara yta eller struktur. Se den lägre sidan av Stenbocken i horoskopen för båda chefredaktörerna för Sveriges två stora kvällstabloider!

Men hos mördarbeundraren Dahlén är också filosofins planet Jupiter skadad i Stenbockens tecken, rent av "fallen". Jag har tidigare påpekat hur allt som hunken George Clooney involverar sig i på vita duken ser ut som perioddramer. Han har denna fallna framgångsplanet i Stenbocken och tycks dragen som en magnet till "retro" filmer med massor av rekvisita från äldre tider. Stenbocken hungrar som passionerat Rajas-tecken men är samtidigt besynnerligt misstrogen.

Det är uppenbart att ekonomen är en djupt konflikterad eller föga integrerad människa eftersom han samtidigt anammat den rastlösa förväntningens filosofi. Och nu kommer det riktigt sura i horoskopet: girighet kan komma även ur medvetenhetens kvalitet Sattva guna. 

Några av de värsta upplevelsemissbrukare jag sett har en lika kraftig fokusering på den unga och nyfikna pojkens symbol, sattviska Tvillingarna. Kuriositeten står på topp i detta tecken, vilket säkerligen är förklaringen till att det som soltecken utmärkte sig bland de 187 Nobelpristagarna i fysik och matematik. Tvillingarna styrs när allt kommer omkring av Merkurius, kallad Buddhi i Indien och där kopplad till intelligensen (se Merkurius eller femte huset för intelligensindikationer). 

Det är alltså inte tu tal om att Sattvas upplevelse- och erfarenhetshunger ligger bakom nya upptäckter. Problemet blir när Solen stretar framåt men Månen - den djupa personliga sidan kombinerar sig med vinsthungrande Jupiter och smart söker slå mynt av traditionen. Att som företagare berika sig utan att behöva tänka utanför lådan!

Men det patologiska, som förklarar varför ekonomiprofessorn nu tänkt tjäna pengar på mördare, ligger förstås i hans mentala störning, den mellan Vattnets instinkt och Luftens mentala program. Om den behöver jag inte skriva mer. Den som ser, han ser.

*****


Anmärkning. I det här horoskopet kan man se vilka konsekvenser TOTAL BRIST PÅ TAMAS kan få. Den mörka kvaliteten har dock en viss stabiliserande inverkan. 

I det här horoskopet ser man enbart en materiell passion (rajasisk Jord) och en upplevelsetörstande mentalitet (sattvisk Luft) men med derangerad av en störd och "identitetslös" zon i det omedvetna (Mars-Fisk). 

Det är inte alls omöjligt att ekonomen här harmlöst lever loss ett eget tidigare liv som mördare. Jag är fullt medveten om varför den här bloggen intresserar sig för psykopatologi. På ett plan illustrerar sjuka människor astrologins principer så tydligt, men på ett djupare plan arbetar jag upp större medvetenhet i förhållande till ett eller två verkligt risiga tidigare liv...



Bonusspaning.

Är den identitetssvaga ekonomiprofessorn i riskzonen? Väl medveten om att astrologin verkar i båda riktningar prövar jag min lilla samling med 161 mördare utifrån illgärningsmannen Mars antingen i Fiskarna (ekonomen) eller i Tvillingarna och Solen t.o.m. Saturnus antingen i Tvillingarna eller Fiskarna för samma generella emfas på två tecken vars element ofta fungerar illa ihop, mentalt.

Sannolikheten är 2,77% x 161 datapunkter, dvs en förväntan om 4,46 horoskop med denna konfiguration. Med vår ±50%-regel för statistisk signifikans borde om annat än slumpen rådde mellan 2,23 och 6,69 mördare av 161 ha den här Vatten/Luft-störningen.

Här visar sig 8 namn, dvs. en signifikant överrepresentation.

Carl Panzram;28.6.1891
Alois Brunner;8.4.1912
Joe Meek;5.4.1929
Ted Kaczynski;22.5.1942
Sirhan Sirhan;19.3.1944
Jose Corona;30.5.1960
David Jassy;11.4.1974
Levona Svensson;4.12.1975

Oroväckande nog för Tvillingarnas tecken har av dessa namn hela 7 stycken våldsplaneten där! Bara en med ekonomens placering i Fiskarna. Det ska han kanske vara tacksam för - själv är han tydligen bara en förvirrad människa som lever via en rätt instabil och hållningslös modern skitmentalitet som går på tingens yta. För notera att den ytliga psykplanetens disponent Saturnus ligger i den skock himlakroppar som attackeras av den här böjelsen mot Fiskarnas sliskiga omoral.  (Vatten är långt ifrån alltid ett rent element, snarare det motsatta.)

Ekonomen visar upp sin totala omognad i tv-sofforna och ett land där mediefolket nu passerat gränsen för kriminell obegåvning dansar runt vilken guldkalv som helst. Nu talar vi åter om det träsk svenska medier har blivit i Reinfeldt-Sverige där kultur måste vara lönsam.

Landet är för litet för att god information ska fungera och en negativ spiral bildas som drar svensken mot undergången, och det här skämtet till ekonom deltar glatt för att tjäna något på det för egen del.

Se inlägget om nationalhoroskopets usla tillstånd under en specifik fas i landets öde där it och medier står i fokus samt Svenska journalister ett lågt pack.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag minns Dahlén från hans sommarprogram förra året, försökte lyssna på det, men orkade inte med hans speedade bluddrande. Lyssna lite igen nyss på webben (SR har det arkiverat) och maken till intetsägande pladder är svårt att finna bland sommarpratarna. I hans programpresentation står att det ska handla om "en värld där det är bra att ljuga, ingen idé att göra långsiktiga planer och där det inte går att vara lycklig längre än 3 månader." Låter som Tvillingarnas sämre sida i ett nötskal!
S

Anonym sa...

Jag minns inte citatet ordagrant, men det är likväl en sanning att ofta tänka på:

"Djävulen överger alltid sina anhängare i sista akten"

Och - varför skulle han inte? Och hur naivt är det inte att tro att han skulle ta vara på någon, hur mycket denne än svurit sin trohet?

Seaward sa...

@S Obs. Tvillingarna har en hög konsumtionstakt (nyheter eller vadhelst) - det är attacken från underliggande Vatten som verkligen får det att bli slirigt här. Se helt nya inlägget om DN:s unga drevjournlist Örstadius för en annan variant på "mentalitet" utan fast bas.

@anoynym, citatet är korrekt, du citerar nämligen mig själv här. :-)

(Inte deppa, jag har själv börjat låta som en kopia på mig själv på denna blogg...)

Anonym sa...

Ja, där ser man... :)
Myter och berättelser från då - och nutid sammanfattades oerhört kärnfullt i dessa dina ord - måste varit därför de stannade kvar i mitt minne så starkt att de trängde undan minnet av var jag läste dem! ...och i mitt liv, just nu, dyker temat upp i artiklar, böcker, när jag slår på TVn... märkligt...

Seaward sa...

Jag är övertygad om alla är synkroniserade i "Världssjälen" och att det är därför upprepningar sker. Inte på det triviala sättet som när en dålig journalist stjäl samma idé någon annan gjort, utan när verkligen samma grundtema uppstår på två ställen nästan samtidigt.

Vet inte om exemplet håller men bara timmarna efter mitt inlägg om Reinfeldts sista tid vid makten publicerar DN en text om nazityskarnas fastklängande vid kriget in i det sista. Jag lade till ett kort intro på min reservblogg just för DN som ju svartlistat denna blogg.