Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 november 2011

Guillou exponerar griseriet i Sverige

Isande tydligt tecknar Jan Guillou i Aftonbladet Fredrik Reinfeldts allt annat uteslutande fixering vid privatism genom historien om skattesmitarna på Jersey, Lichtenstein och andra platser, varifrån de direkt skördar allt som svenskarna betalt i skatt för att ge sina äldre en god omsorg. 

Vinst på det genom att låta åldringar ligga i nerskitna blöjor hela natten eftersom man också sparat in på nattvaket för att göra ännu bättre vinst. Guillou spelar förundrad eftersom det gäller att inte skrämma bort eventuella högersympatisörer innan de fått upp ögonen för den avgrund till livsideologi de tills nu verkligen trott gjorde världen bättre.

I själva verket har de genom sin röst på högern inviterat helvetet och en klok AB-läsare sammanfattar Katastrof Sverige i en enda mening: 

"Kommer sluta med att vi inte vill betala mer i skatt pga av att vi inte får något för vår skatt...Då har man lyckats tömma sverige som ett skalbolag"

Då har Fredrik Reinfeldt, bulvan för mörklagda bidragsgivare, gjort sitt jobb: förändrat Sverige så att Vampyrkapitalisterna ohejdat kan suga livskraften ur det här landet. Jag tror en och annan svensk nu börjar förstå vad det kostar att tro på en lågmäld man med hundögon, priset för oaktsamhet, priset att bara se till sin extra hundralapp i plånboken, priset för att tiga och inbilla sig att det här nog är en bra modell. Priset för att ens ett ögonblick tror de i Sverige helt dominerande borgerliga mediernas ständiga vinklingar om inte rent av smutskastning av den socialdemokrati som ändå under årtionden gav ett förhållandevis rättvist samhälle till de många.

Guillou hänger med namn ut vårdskandalbolaget Caremas grundare Peter Weiderman, som köpte loss sig för några hundra miljoner och stack till skattesmitarparadiset Cypern. Där sitter han nu gissningsvis i Medelhavssolen, drink i hand, och upplever sig vara en skicklig företagare. Andra skulle kanske kalla honom en låg råtta, kanske inte mer än en råttlort.

Hur kan man till att börja med hoppa på Reinfeldts förblindade tåg och starta privat vårdbolag?
Trots exilen ligger hans födelsedatum kvar på Birthday.se och jag blev först rätt förskräckt - en födelse bara två dygn innan min egen. Och ändå så olika orientering i livet? Kan ens Månens rörelse över två zodiaktecken förklara skillnaden?

Samma sataniska axel som hos "världens girigaste vd"


I något gammalt inlägg noterade jag bistert en rätt självisk grundton i min Tvilling-Måne, det är faktiskt ett psyke i zodiakens första och mest personalistiska tredjedel. Den är inte lika långt kommen som Solen i Vågen, det tecken som antyder själens livsmotiv för den här inkarnationen. 

Det är äkta tvåsamhet, äkta balans som står på dagordningen när en själ återföds i detta tecken. Men håller inte sinnelaget (Månen) måttet, då kan uppdraget bli halvdant och så blev det i mitt fall. Tvillingarna i mig ville inte förplikta sig, tyckte aldrig att de kommit "hem" i något förhållande och på den avverkade färdvägen ligger nu ett antal förhållanden, sällan längre än 1-2 år, många trevliga människor men ingen med makt att få stopp på en kraftfullt placerad och ytterst variabel Måne i östra horisonten.

Till de primitiva personalisterna hör också Månen i Kräftan som vi nyss noterade (än en gång) i horoskopet för världens just nu girigaste vd. Går vi baklänges från detta tecken, som symboliserar "stadiet där ting tar slut" (hoppfullt är Sol-Kräftan Reinfeldt fram till 2014 det sista vi kommer att se av borgerlig politik på många årtionden), då når vi sagda Tvillingarna. 

Om Kräftan var ett själviskt trygghetssökande för den egna gruppen (tanken är baserad på den biologiska modern som har att hålla sina egna ungar vid liv tills de kan sörja för sig själva), så representerar Tvillingarna förkärleken till de egna kommunikativa - och intellektuella - färdigheterna. Jag har hört mer än en Tvilling (Sol eller Måne eller annan viktig planet) skryta om sin smarthet, vilket bara bevisar hur omogen den första personalistiska tredjedelen i zodiaken är.

Backar vi ett steg till tystnar självskrytet eftersom Oxen är "för-psykologisk". Nu är vi utvecklingspsykologiskt så tidigt i barnets utveckling att bara lallande i linje med modern som tydligt ljudar varje stavelse i orden som gäller. Det och suga mammas tutte.

Människor starkt under Oxen stannar ibland i mognaden ett helt liv och sluter sig kring frågor om näringsintag. Resurser att hålla sig vid liv kostar pengar och just den monetära instinkten är bland det tydligaste med Oxen. Och tillbaka vid starten står Väduren för egokärnan rätt och slätt, personen mitt i alla det personliga som de tre följande tecknen servar.

*****

Efter att ha granskat kartan en kort stund, tyckte jag mig förstå varför t.ex. jag här måste teckna den ömsesidiga receptionen mellan Solen och Venus (dagverksamhet och pengar) med röd färg.
Anm. På min egen karta färgade jag självsmickrande receptionen grön - som en tillgång. Men den har både bra och dåliga effekter, se det sagda om ett ryckigt kärleksliv. Ideliga uppbrott var också inplanterade redan på livslinjen från barnaåren - min vd-far Solen förlorade jobbet och Venus-försörjningen gång på gång, och hela uppväxten bestod av ständigt nya städer och nya skolklasser. Jag såg bokstavligen hundratals klasskompisar t.o.m. gymnasiet. Detta förklarar säkert till del intresset för mänskliga typer och deras astrologiska klassificering.
Varför "riskkapitalisten" Weiderman tilldelas en röd stressignal mellan sin Sol (den aktiva dagverksamma människans strävanden) och dess egen disponent Venus (pengar), beror på att Solens livsuppdrag färgas av hur Månen reflekterar ljuset.

Här dansar båda Ljusen till samma pipa och både känslor och förstånd (Måne och Sol) dikteras av Venus, penningen, komforten, välbehaget. Månen i Oxen kräver ovillkorligt en stabil monetär bas och är i den meningen helt mörklagd i sinnet, fullständigt i Satans våld. Solen i Vågen tillhör den passionerade kvaliteten (Rajas) som är en blandning av Mörker och Ljus.

Men i det här horoskopet överväger Mörkret (Tamas) eftersom både Ox-sinnet och dess disponent Venus tungt drar själen nedåt mot en kamp för de egna resurserna. Oxens förpsykologiska basbehov finns där, men det är ett dominant Lejon (Venus) som har fordringar på livet. Lejonet vill ha mycket av allt.

Och missa inte "stora rikedomars" Jupiter som stimulerar Oxens dräggigaste nivå! Lersörjans mentalitet. (Minns hur påvens horoskop rymmer en motsatt indikation inom den sataniska axeln: stränga Saturnus söker hålla pengarnas/njutningens Venus kort!)

Vad gör sedan Solen, också disponerad av Venus, med hela detta bagage av vanvettiga anspråk? Jo, den kämpar förstås på för att förverkliga den ärligt talat FULA kombinationen av Eld och Jord i krig på den subjektiva begärande månsidan.

Med den Eld/Jord-kampen för Penningen är det mindre troligt att Weiderman någonsin kunnat njuta av musik och artisteri. Allt har handlat om att hitta chefspositionen som ger en matchande mängd pengar. 

Den lunära sidan är här klart problematisk om man ser till karaktär. Men om livet bara handlar om att kriga sig till rikedomar är horoskopet förstås utmärkt, Månen i Oxen - ett barns behov av att alltid vara mätt och nöjd - orkestrerad från penningens och komfortens Venus som i Lejonet kräver kunglig komfort. 

Och där känner jag, född två dagar senare, helt igen mig! Jag har valt att leva fattig i det här livet eftersom några lyckosamma tidigare liv resulterat i anspråk så höga att de inte kan förverkligas den här gången. Istället för att som den breda svenska underklass som tror de är medelklass nöja sig med att köpa skit, skit och mera skit, köper jag ett enda föremål av yppersta klass när ekonomin så tillåter, och gläds åt det oslagbara hantverket under många år. (Kvalitetstänkande skulle innebära slutet för marknadsekonomin som vi idag har den.) Venus i Lejonet som disponent till konstnärliga Solen i Vågen har känsla för det yppersta. 

Men jag föddes utan Weidermans djupt materialistiska ådra. Månen hade redan nått Tvillingarna i Luft, och jag blev redan som barn medveten om min Mars-Oxe till vd-far och hans besinningslösa och primitiva monetära fixering. Jag tror själar väljer föräldrar för att ibland få skräckinjagande lärdomar så att de vaknar upp ur en sjukdom som även finns hos dem själva. 

Carema-grundaren hade inte förmånen att kunna tänka kring sina egna basbehov och instinkter - han har tagit dem för givna (Tamas = omedvetenhet). Månen i Oxen kallas "upphöjd" i astrologin, men det betyder i princip bara att sinnesro och fysisk komfort premieras över allt annat. Notera hur Weiderman faktiskt grundar ett företag, Carema, som handlar om det mest basala, att utfordra och ge de gamla en säng att vila i.

Utan exakt födelseklockslag ser jag inte hur man skulle kunna komma närmare förklaringen än så här. Det är den olustiga kampen om "mer mer mer" när Eld och Jord möts, och som i det här fallet innefattar det egna sinnelaget och behovet av lejonlika mängder pengar (Venus) som fick den här Vågen att underprestera och bli pengakåt. 

Men vi vet inte i vilka hus planeterna ligger; hos undertecknad försvinner det materiella nästan helt från Venus i Lejonet eftersom huset är det tredje för publikation och kommunikation. 

Jag har under olika tider i livet hunnit med flera småsysslor eller t.o.m. arbeten i den här riktningen, i ungdomen några år som lektör åt ett stort bokförlag, senare som dataprogrammerare (kommunikationsverktyg) och tre år som undertextare och nu nästan tre år som bloggare - säkerligen 5.000 sidor skrivna! Det är inte mycket monetär klang om Venus som den ligger i tredje och andra ekonomihuset styrs i mitt fall av Kräftan där Månen i mitt fall hålls kort av den sträva och spartanska Saturnus i sitt mäktigaste läge i öster.

Saturnus, "själens form", såg inför det här livet till att inte ännu en gång ramla i den degraderande smörja man fastnar i om man försöker vandra rikedomens väg.

*****

Ett klockslag på denne Peter Weiderman skulle säkert visa att det är just det som hände honom, vilket naturligtvis öppnar för frågan om själar faktiskt tar sig negativa liv, liv som syftar till självdegradering. Ja, säger vissa filosofiska synsätt av deterministisk art. 

Hela showen från skapelsens början till slut är redan förhanden på manusförfattarens skrivbord. Hur annars skulle Gud kunna vara allvetande? Den "fria viljan" är en term man kastar omkring sig innan man börjat se hur oundvikligt allt verkar till det bästa för alla. 

En man som skattesmitaren Peter Weiderman var alltså fördömd eller dömd i förväg till att vara en så här ringa människa i detta liv. Köttkroppen Weiderman är dock bara en generande figur i tid och rum. Vad som händer på nästa våning, och våningen efter den, är inget man kan sia om. Eller?

Indisk astrologi har sin Chandra lagna, tanken att titta på horoskopet ur Månens perspektiv och se hur psyket - utan fysisk kropp - ser på livets områden. Med Månen i Oxen i första huset blir jaget och komforten A och O. Psyket ÄR viljan till välmående. 

Venus i 4e antyder att det finns pengar och komfort att hämta från situationer som är kopplade till "hem" eller "privata områden" eller företeelser som är i deras slutskede (bortdöendet). Innan han startade Carema var Weiderman vd för Svensk Hemservice, så man kan lugnt säga att den mannen har slipat sina planer att suga pengar ur vård av gamlingar på slutet!

På den "psykiska nivån" ligger också föreställningen om en karriär typiskt nog i 6e huset för hälsa och tjänande och här hittar vi också Merkurius ägaren av andra pengahuset. Och så vidare...

*****

Läs också Katrine Kielos skarpa summering av läget i Reinfeldtland - hon har förfallit en smula till klippa och klistra-metoden, återanvänder sina bästa formuleringar väl ofta (Månen i Oxen söker maximal utdelning på minimal asrbetsinsats). Men det må vara förlåtet, det hon säger om bl.a. Fas 3 är viktigt: t.o.m. britter finner Reinfeldts system strida mot de mänskliga rättigheterna!


Inga kommentarer: