Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 november 2011

Den sprudlande Sonja Kristina


Sonja Kristina, sent 1970-tal

Läste igenom recensionerna på AllMusic.com för det engelska art-rockbandet Curved Air vars tre första album från tidigt 1970-talet för en att undra hur lågt dagens populärmusik egentligen sjunkit. Nog för att det här var "de tänkande" universitetsstudenternas musik på sin tid - musik för idrottsläktarna har alltid funnits...

Prova texten om deras debut, Air Conditioning, och säg inte att inte musikrecensioner är en konstform i sig! I Sverige är det nog bara musikjournalisten Fredrik Strage som ens är i närheten av det man kan läsa på engelska.

I en av albumrecensionerna använder skribenten Dave Thompson ordet effervescent för den danska sångerskan Sonja Kristinas bidrag till supergruppen, och fast ordets ungefärliga känsla går fram slog jag upp det. Så bekväm Google är nuförtiden, ett tillräckligt svar kommer alltid högst upp!

ef·fer·ves·cent/ˌefərˈvesənt/

Adjective:
1. (of a liquid) Giving off bubbles; fizzy.
2.(of a person or their behavior) Vivacious and enthusiastic.

Den sprudlande Sonja-Kristna ska det vara! Hon låter verkligen animerad och hennes ljusa och vackra röst har ibland ett lätt vibrato och klangen vill växa, växa, växa. Hur väl stämmer inte horoskopet med beskrivningen på den här danska skönheten! Vi talar om zodiakens två varma element nu, och där Eld hettar upp Luft och utvidgar och glesar ut den. Faktiskt, hennes röst svävar så flytande i ljudrummet på de här gamla inspelningarna att jag har svårt att höra texterna, så eterisk är hon!



Här finns en förhöjd libido via Mars/Venus i Fiskarna som attackerar Månen i Luft, men det tycks som en harmlös attack från en Venus-midrad Mars i Vatten mot den mentala balansen i Vågen. Fullmånen mellan en upphöjd Sol och den ofta artistiska Månen i Vågen håller stånd mot Vattnets korrumperande inverkan, torkar ut vätan.

Annars har bloggen hittat många exempel på Vatten som t.o.m. derangerar förståndet - inte minst det här inlägget från tidigare idag.

Drakhuvudet och Draksvansen (Rahu och Ketu) söker jag fortfarande förstå. Ibland är de faktiskt inte enbart giriga/avmätta eller distorterande. Sonja Kristinas horoskop har helt klart en Sol med förstärkande Drakhuvudet som ger en påfallande star quality.

Eftersom Rahu förstärker hennes redan upphöjda Sol medan Ketu söker dämpa Månen och det är fullmåne blir effekten för mig helt obegriplig. Lyssna på gamla Curved Air, men bli inte chockad - det här är ljusår från vad dagens broiler-idoler sysslar med. På 70-talet rådde ännu sublima krafter på himmelen och masskulturen var inte fullt så utslätad.

Curved Airs fjärde platta Air Cut (1973) rankas inte lika högt, men när jag nyligen lyssnade på en perfekt original-LP på en bra musikanläggning, hördes vilka chockerande friheter man hade på den tiden. Skivan rymmer en så stor dynamik (spännvidd mellan de svagaste och starkaste ljuden) att man måste spela HÖGT för att höra finstämda och stilla pianopartier. När sedan hela rockbandet drar igång är det akut varning för ilskna grannar!

Idag - när samhället dragit åt höger och alla är Moderata små egoister inlåsta i små privata öar, har inspelningstekniken följt svit. Musik fabriceras nu helt utan någon dynamisk andning. Allt är en perfekt jämntjock sörja där alla instrument låter precis lika mycket - även på låg grannvänlig kvällsvolym. Dagens människor förstår nog inte hur oändligt låg livskvalitet de egentligen fått inom livets alla områden. Men vem bryr sig med en iPhone att nervöst fingra på! Datorn är ett folkets opium och genom den härskar Eliten över drönarna.

*****


På bilden ovan finns något som vagt påminner om Kirsten Dunst, vars horoskop jag skrev om här och då nämnde hennes roll som Marie Antoinette - öppna i nytt fönster och jämför fotona.

Lustigt nog var en av Curved Air's mest firade låtar just betitlad Marie Antoinette och Kirsten Dunst är också hon född med den upphöjda Solen i Väduren och en högintressant opposition från Vågen: de högre ståndens Jupiter.



Här är Sonja Kristina på ett promotionfoto från 1996 - kvinnan verkar inte ha åldrats en dag såvida hon inte fåfängt använder ett urgammalt foto! (Bara de första bänkraderna märker skillnaden...)

Kan den här hållbara ungdomligheten bero på den upphöjda Solen i Väduren? Jag har sett Vädurar som fortfarande har ett barns uppsyn när de nått pensionsåldern. Även obotligt vackra Michelle Pfeiffer har den upphöjda Solen i Väduren!



Men tankarna går vidare... Demi Moore, som med eller utan ingrepp faktiskt ser oförskämt ung ut, är nästan Sonja Kristinas spegelbild - nu har Solen flyttad till Vågen och Månen till Väduren!

Titta på fotot på en ung Demi från 1982 och jämför med Sonja Kristina 1996 - är det inte väldigt likt? (Den unga Demi Moore verkade alltid lida av stark inre frustration. Hon såg aldrig glad ut! Det var väl uppväxten som trailer trash som ännu spökade.)

Jag sätter med liten tvekan en "look-alike"-etikett på det här inlägget. Men märk en liten detalj, Sonja Kristina ögonen brett isär, såsom Michelle Pfeiffer, såsom Kirsten Dunst. Andra Vädurar med bred ögonfattning och ansedda för att vara skönheter som jag kommer på på rak hand: Uma Thurman (Solen) och Jackie Kennedy (Månen).

Omvända Solen i Vågen har ofta ögonen närmare näsan - som Demi Moore! Har detta att göra med att Vädurens Mars söker slunga ut allt i periferin medan Vågens Venus söker balansen i centrum?



Inga kommentarer: