Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 november 2011

Den gode mannen Brandebys horoskop

Underrubriken i AB apropå Lasse Brandebys bortgång, "Det var den mest genomgoda människa jag känt", klingar sant. Hans horoskop var också förnämligt, med vilket man kan förstå en människa som inte var här för att lära sig grunderna av humant medmänskligt beteende, utan redan har mycket och mer därtill att ge. Därför talar vi om helt olika människor fast Månen är en personlighetsskapare och Brandeby t.ex. delade sin Måne i Vågen med en person som Fredrik Reinfeldt.

Det är snarare Jonas Gardells koleriska frenesi jag tänker på när jag för första gången tittar på Brandebys sideriska horoskop först efter frånfället. Göteborgarens figur Kurt Olsson var en genialisk sammansättning av all den ettrig och barnsliga påstridighet som man förknippar med Gardell när han är på okynnigt humör.



Båda humoristerna föddes under den spända fullmånen mellan barn-ego (Väduren) och harmonisk balans med andra (Vågen). Den här överspänningen använde karaktären Kurt Olsson till fullo. Han var ett förvuxet ego från början till slut, precis som Gardell. Men det var roligt och harmlöst, för Brandebys Sol disponerades av Mars placerad i den pretentionslösa Fiskarna. Jämför John F. Kennedys osjälviske talskrivare

Om något hade Lasse Brandeby ett ännu större hjärta eftersom välviljans Jupiter ännu bara befann sig i Väduren i Ted Sorensens horoskop medan den hos göteborgaren stod ytterligt stark i Lejonet (i sig hjärtats tecken).

En speciellt rolig sak med horoskopet är hur väl det illustrerar "knäppigheten" i Brandebys komik, särskilt den oändliga ologiken i figuren Kurt Olssons alla påhitt. Där vissa Luftslottskonstruktörer helt enkelt bara är lögnare eller mentalt förvirrade pga underminerande energier från det irrationella Vattenelementet, där förmådde Brandeby som den artist han var, använda angreppen från Mars mot den mentala balansens Vågen och skapa en gestalt som frankt talat var helt väck. 

Jag har kallat Luft/Vatten-mixen för "dissociation" - ett problem Kurt Olsson verkligen led av, en total oförmåga att se eller förstå sanningen om sig själv. Men Brandeby hanterade vinglandet mellan två världar, och erinrar om att elementkombinationen har sin plats i konsten, här då som absurdistisk komik.

Mindre lustig är denna haltande logik när den kommer från ateister, skeptiker eller drevgalna högerjournalister - där ser man folk som är offer för den mentala störningen istället för att, som en mahatma, leka med den! Som kineserna sade: I en mästares händer är inget utan sin användbarhet.

Som de säkert säger en trappa upp just nu: "Bra varv på jorden, det där xxxx [Brandebys eviga namn]. Vad hade du tänkt dig på nästa runda?"[1]

Det verkar vara så att de goda själarna har fler valfriheter än de själviska. Reinfeldt kommer t.ex. inte att få klartecken till ett liv med makt på bra länge efter det här. Brandeby däremot, skulle mycket väl kunna återvända som en älskad folkledare vad det lider. 

Jag känner inte till vilken hans politiska färg var, men att han skulle ha röstat på Moderaterna är helt otänkbart. De saknar helt den godhet Brandeby genererade. Han var en varm människa, och det omvittnar entydigt detta exceptionella horoskop där Eld och Luft styrde nästan hela showen.

*****


Om Brandebys död i medierna: GP, DN, SvD, AB, Expr,

_____

1. Ja, eftersom TID inte existerar där, har de alltid uppmuntrat honom i den stillbilden. Den som på "här" och "där" gör en åtskillnad är en död varelse - så lärde de indiska filosoferna.

Inga kommentarer: