Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 17 november 2011

Den andlige Birro

Bra krönika av Marcus Birro i Expressen. Liknar mycket den här bloggen i dess predikantläge: Sönderfallet drabbar strax det samhälle och den individ som följer den löjeväckande greken Protagoras tes, att "människan är alltings mått". Det vill säga, degraderar sig själv till en sekulär humanist. Alla vet att det inte går att bedöma något från där man står. Man måste hitta en punkt utanför egot som objektiv referens. Allt annat är bara ointressant tyckande. 

Det intressanta och paradoxala är dock att religion pekar just mot denna punkt utanför den relativa världen, och denna absoluta punkt undandrar sig objektiva mätmetoder! Därför måste man återigen in i det subjektiva, men nu ta sig djupare in i psyket än det löjeväckande egot med dess lösa tyckanden. Religion handlar om att öppna dörren och bli medveten - via sitt subjektiva perspektiv i världen - om det gudomliga "fågelperspektiv" som ser alla ting i deras verkliga relationer. Först då fattar man hur oändligt pinsamma egoister som ränner runt i sitt tunnelseende är.

Marcus Birros karta är häpnadsväckande enkel om man påminner sig hans livs vägskäl: den gamle spritpimplande Birro och den omvände kristne Birro med förnyat hopp om att människan ska kunna förverkliga sin inneboende värdighet:



Birro blir extra intressant efter att just ha skrivit om en högerman som poserar som sosse också var född 1972. Där noterade jag att Mars i Väduren sökte underminera stabiliteten i den egna inre partikretsen (Kräftan) medan stabilitetsskapande Saturnus i kontakt med samma innerlighetens tecken (Kräftan) var en hycklare.

Men de skiljer sig åt! För när Birro föds har Mars vandrat vidare på himmelen och även Saturnus har distanserat sig från Satans illgrin i Oxens tredje grad. Möjligen hänger något av Oxens orala okynneskonsumtion kvar och blandar sig med det sinnelag Birro har: Mån-Kräftan har en känd svaghet för droger och alkohol.

Men det intressanta är den enormt starka positiva axeln mellan Eld och Luft som lyfter Birro ur skiten på ett sätt som inte kan ses i den högerorienterade sossens horoskop. Jupiter, religionens och det sanna samvetets röst är hemma i härskarläge detta år, men bara Birro får maximal utdelning genom att födas med en Sol i opposition till den nobla Jupiter. För fejksossen stimulerar Jupiter bara egotrippade Mars i Väduren - en helt annan art!

Eftersom Birros födelsetid är okänd skulle Månen kunna vara atma-karaka, dvs kartans mer specifika själsuppdrag. Det är den planet som hunnit längst av alla inom sitt tecken som blir denna signifikator, och när dygnet är slut har Birros Måne hunnit till Kräftans 30e och sista grad och därmed passerat Mars i Tvillingarna, som står i 28e graden. 

(Detta är förvirrade! Två indiska traditioner har rört ihop sig eftersom även Solen är själens signifikator. De som söker rationalisera dubbleringen menar att det är den längst framskridna planeten som indikerar det specifika uppdrag själen vill ta sig an i detta liv. Men det är ju precis det man måste anta om Solen som andesjälens "mission statement" för detta liv!)

Men chansen är större att Birros Mars i slutet av Tvillingarna är hans sanna själsindikator, och det stämmer bra eftersom Mars är en bråkmakare och Tvillingarna en skrivare! Att han rör upp folkets känslor med sin kommunikation är givet eftersom han har folkmassans Måne hemma i härskarläge. Kräftan, sinnesmissbrukaren och den sensationshungriga passar mycket väl med hans idrottsintressen. 

Jag tror det sitter väldigt många Mån-Kräftor på världens idrottsläktare där denna oceaniska vågrörelse (vågen!) känner sig hemma. Publikhav. Lyssna på ordbilderna! Dessa idrottssupporters tillhör Vattenelementet, det mest förgängliga av dem alla: känslor för stunden eller som Platon sade, en ständig ström av tillblivelsen som ändå aldrig mynnar ut i någon verklig existens. Fångar i illusionens värld. 

Men bortom detta alltså en annan, mer verklig värld. Och den signalerar sin närvaro genom Birros positivt polariserade axeln där Livsuppdrag nummer två (så att säga), Solen, kopplar an till religionens och filosofins sublima perspektiv som bara Jupiter/Guru kan skänka.

Inga kommentarer: