Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 19 oktober 2011

Västs ego-mentalitet på sista versen

Istället för att kommendera Svenskt Näringslivs senaste utspel via en Carina Lindfelt (SvD) och där feministargumentet var en löjeväckande tunn fernissa för deras enda heliga ko om mindre lönekostnader, saxar jag en läsarkommentar från bloggen Pelle Billing som utmärkt summerar intresseorganisationen för gårdagens mentalitet:
Kent Karlsson säger:

Man måste i alla fall ge dem 10 poäng för uppfinningsrikedomen att hitta argument för att LAS “måste” tas bort!

Om LAS tas bort kan de göra sig av med dem lite äldre dyrare arbetskraften och anställa billiga ungdomar (Alliansregeringen hjälper säkert till med att sänka lönerna för ungdomar)!
Så får vi istället för hög ungdomsarbetslöshet en hög andel 50+:e som blir arbetslösa och som ingen vill anställa (så är det ju redan nu)! Så de lär väl få gå arbetslösa fram till pensionen!

Jag tror att man bara flyttar problemen till en annan åldersgrupp om LAS tas bort men som sagt företagen skulle ju tjäna på det om nu de partier inom Alliansen som vill ha sänkta ungdomslöner skulle lyckas få igenom sin politik!

Låt ingen glömma SVT Uppdrag granskning för en tid sedan som hittade arkivklippet där en Fredrik Reinfeldt årgång 2005 med sin allra mest medlidande hundblick konstaterar att det är svårt att hitta jobb för dem vid 50 och att den svenska modellen (LAS) måste vårdas. 

Scenskifte till 2010/11: Arbetsgivaren Reinfeldt gallrar 33 personer ur staben pga "besparingskrav". Alla de utgallrade var just de äldre med många många års erfarenhet han tidigare sagt sig värna!

Sådan är synen på sanning - och människosynen - hos den regering svenska folket satsat på i två val. Troligen för att folket självt är självförljuget. Sekulära människor skjuter ifrån sig frågor om heder och moral eftersom den värld i vilken det gudomliga dödförklarats inte längre förefaller innehålla något objektivt rätt och fel. 

Det har blivit upp till människan att avgöra själv vad som är gott. Och vi vet hur människan är helt indoktrinerad av marknadens reklam som söker få individerna att överbetona sig själva. "Jag och min Magnum", som glassreklamen sade förr. "Jag och min kropp" hamras in i varje schamporeklam där människor narcissistiskt står och smeker sig själva i duschen. 

Många når inte ens erforderlig intelligenskvot för att förstå vad det goda samhället är. "What's in it for me?"

Det finns ett svar på frågan: Genom att betala din skatt och vårda samhällets trygghetssystem kommer du att slippa få dina husväggar äggade och kanske trädgårdsrabatterna förstörda sedan ditt egosamhälle skapat en sådan social ojämlikhet att människor tar ut sin frustration på dem som byggt sitt patetiska lilla materiella välmående på andras bekostnad. 

På den här förskolenivån måste tyvärr medelklassen tilltalas, för i bristfällig historisk medvetenhet och förljugenhet har den stängt in sig med miniräknarargument riktade mot "fienden", de "tärande bidragstagande", de som Fredrik Reinfeldt befolkade sitt litterära mästerverk med och kallade "det sovande folket".

Småborgaren ser inte längre vilken ynklig varelse hon formats till, och argumenten måste därför tas ner till verkligheten. Då blir det förskoleenkelt. 

De bekänner med läpparna ett eller annat mänskligt perspektiv (naturligtvis älskar de kultur och demokrati). Men de förstår inte vad de gör när de låter sin favoritregering montera bort all stabilitet som ett fungerande samhälle tidigare erbjöd. Ska du nu också tvingas välja livvaktsfirma, du lilla aningslösa människa? 

Varför tänkte du inte lite längre? Varför funderade du inte på vad ett människoliv är och hur människosläktet hänger samman? 

Troligen för att Svenskt Näringsliv hånar filosofin, konsten att tänka, och förklarar det en verksamhet det inte ligger några pengar i. 

Den kortsynta människan gavs ett drygt århundrade i världshistorien. När begreppet "kvartalskapitalism" myntades, då visste vi att dagarna var räknade.

Du känner väl med oro att det är slut nu? Och det paradoxala är att Reinfeldt vill att du båda ska känna oro och dessutom förlamas och välja "samma gamla recept" dvs. garanterat sälla dig till de som är skyldiga till västerlandets kollaps genom att inte tänka framåt och förstå vilket felet på vår mentalitet är. 

DETTA HANDLAR INTE OM STABILA STATSFINANSER SOM FREDRIK REINFELDT PÅSTÅR. (DN)

Det handlar om att återfinna etiken som ligger bortträngd i ditt inre.

Occupy Wall Street. Det händer redan. Så varför inte skifta världsbild medan tid är och åtminstone dö i insikten att du såg igenom västerlandets orättfärdiga utsugning av båda sina egna medborgare för att inte tala om dem i de fattiga råvaruproducerande länderna.

Frihandel är betyder för Svenskt Näringsliv bara fritt kapitalflöde och global press på alla människor att kräva allt mindre lön för sitt arbete. Det är en nedåtgående spiral som sållar bort 99% för att 1% ska bli ohemult förmögna. Och där sitter du, lille borgare, och tror du tillhör vinnarna i det här landskredet. Sälla dig till de seendes skara, den är på tillväxt.

*****

Ett litet men intressant test från bloggens djupa källa:


Jämförda med:

58 socialdemokratiska politikerhoroskop ("gruppego" eller sk. solidaritet = samhälle)

Fascinerande nog utmärks moderaterna av ett känsloliv (Månen) som drar åt Jungfrun, den privategoistiska mentalitet som vill jobba enskilt, för sig själv och själv njuta sitt arbetes frukter. Så otippat!

Lika fascinerande är att moderata politiker med handlingslivet (Solen) i Stenbocken, samhällsbyggaren, helt saknades. Dessa hittades istället i överskott inom socialdemokratin.

Tydligare kan inte zodiaken i himmelen - den fungerande mänsklighetens projektion av sin medfödda objektiva morallag - säga hur landet ligger.

Se även Carina Lindfelts horoskop med kommentar om en liten men dock öppning.

*****

Inga kommentarer: