Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 30 oktober 2011

Nuri Kino - egenmäktig anti-rojalist

Journalisten Nuri Kino är ett ganska lysande fall av hur zodiaken eller Platons arketyper kan skapa en vettlöst driven psykologi. 

Jag hade glömt vem det var intill AB-artikeln om hot mot honom, men han var ju  författaren bakom det sjaskiga boken om kungen som AB av och till söker realisera ut på reklamplats.

Hur ser man då en störd psykologi på den här himmelen?


Mitt förslag är att problemen börjar redan med de stora byggbitarna - de fyra elementen. Här ses en dominant Mars i Jungfrun, alltid kämpe för sin egen egoistiska sak och inte sällan bara enbart simpla pengar (jfr Fredrik Reinfeldts identiska Mars stigande i öster).

Denna omoralens planet bor i alla, men här infekterar den journalistens eget sinne (Månen) med följden att Jord och Eld låser sig i ett "egenmäktighetssyndrom".  Det pågår bokstavligen smutskastning (jord) mot ett annars så genomlyst sinne i Skytten! Är detta hotet från anonyma källan eller Kinos eget psyke? Troligen både-och.

Mars fortsätter sin smutskastning med brun Jord även mot disponenten till sinnelagets Måne, Jupiter i Väduren. 

Dessa båda onda aspekter blir till beklämmande indikationer på en självrättfärdighet och ynklig psykologisk grundtyp.

Men det är "syndrom" nummer två som ger riktning åt den här störda kämpen: det överbefolkade Vattumannens tecken, monarkins (Lejonet) motståndare!

I ett fall som norske massmördaren Anders Breivik, utspökad på egenhändigt tillverkade "pr-foton" till någon slags adelsman, såg vi en olycklig fullmåne mellan just Kinos "folkliga" Sol i Vattumannen och en extremt störd Måne i rojalistiska Lejonet. Astrologin indikerar ibland extremt komplicerad motivkombinationer som man kan misstänka leder till förvirrade livsöden.

I fallet Kino har vi som sagt en förvirrad överbetoning av Vattumannen, passande nog Sveriges soltecken från den dag det sekulära samhället ytterligare kringskar kungahuset i ny grundlag.

Vi kan betrakta Kino som en störd version av en republikansk hållning. Likt Anders Breivik bedriver han ett sjaskigt arbete under bältet för att tillintetgöra något denna Sol i Vattumannen saknar förmåga att förstå, pga mentala (Månen) tillkortakommanden. 

Notera här hur horoskopets sinne i sig är expansivt i Skytten, men väldigt subjektivistiskt - Månens disponent verkar från egotecknet Väduren. Det är dock vid disponenten till Månens disponent som hela motorn skär ihop, för Vädurens härskare Mars står i grovkorniga Jordelementet som alltid skadar transparensen hos Elden.

Med denna psykiska bas kan inte Vattumannens symbol nå sina högsta och ädlaste gestaltningar.

*****


Bonusspaning

En sökning på Solen i Vattumannen och Månen i Skytten med den senare skadad av attacken från Mars ger följande två av 5.400 sparade fall:

Anais Nin och Peter Gabriel. Den förra, erotisk författarinna, har beskrivits kritiskt av dem som kände henne. En neurotiker som bara spelade ett spel. Gabriel har som bekant varit intagen på mentalsjukhus och brottats med demoner även senare i sitt liv, bl.a. ett tärande kontrollbehov som troligen låg bakom en skilsmässa som traumatiserade honom.

Vi anar därför att den flyktiga Månen i Skytten är ganska sårbar, vilket bekräftas av att några av världshistoriens mest sinnessjuka människor föddes med denna typ av psyke: Adolf Hitler, Kheiu Samphan och Muammar al-Ghaddafi. (Samphan är den mindre kända massmördaren i Kambodja - Pol Pot var inte ensam om det folkmordet.)

Detta kan bara förklaras med att Skytten brassar på - gränslöst! - när detta sinne tycker sig ha fått vittring på ett byte. Som jag sagt tidigare kan Eld och Luft ge extremister och SVT tycks ha anställt sig en sådan.

Inga kommentarer: