Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 oktober 2011

Mytomani istället för journalistisk

Bara en kort kommentar ytterligare om före detta AB-skribenten Emanuel Karlsten som tydligen sökt sig nya vägar efter att falskeligen ha hängt ut en ambitiös skollärare som bluffare. Nu har han startat en nyhetssajt som Expressens Fredrik Krohnman ställer sig kritisk till:

I sajtens varudeklaration nämns knappt traditionella journalistiska ledord som sant, relevant och intressant. Däremot får vi veta att berättelsen är viktig, att den är kollektiv, och att den ska älskas. Och att vi alla är journalister.

Så är det inte.


Karlstens horoskop tyder på att han har valt helt fel karriärväg. Han vill ju skapa myter, inte ägna sig åt fakta!

När han framhåller att "berättelsen är viktig", påminns vi genast om testet av Nobelpristagare i litteratur där den dramatiserande (men inte alltid sanningsenliga) Månen i Lejonet är som klippt och skuren för att med sinnet återskapa fantasibilder av starka (lejonlika) tilldragelser och återberätta dem. Här ansluter sig således Karlsten till exakt den celebra grupp som verkligen kan dra en skröna! Men det är alltså inte journalistens uppgift.

"Berättelsen är kollektiv", säger Karlsten som den bästa Jungian med dennes platonskt inspirerade teori om det kollektiva omedvetna som en reservoar av mänsklighetens minnen att framkalla i det enskilda Månen/sinnet och dramatisera. (Obs. Månen beskrivs ofta som minnets planet i västastrologin, men i indisk är det uttryckligen Merkurius, den snabba skottspolen som återhämtar minnen ur den universella oceanen. Månen är bara psykets inre teaterscen på vilken föreställningen uppförs.)

Karlstens fixering vid kollektiv kärlek motsvarar exakt den förhöjda libidinösa kraften i kollektivets tecken Vattumannen!

Mars/Venus kanaliseras här upp från ren fysisk instinkt verkar genom Luftelementet och Vattumannens förmåga att skapa koncept och hela teorier. Faktum är att Karlstens ynkliga fuskavslöjande av läraren påminner oss om en annan mytoman: Anders Breivik som skrev ett voluminöst manifest som inte innehåll ett spår av sanning. Månen i Lejonet där också, opposition från Vattuman där också. Glöm inte Humanisternas ordförande Christer Sturmark och hans beklämmande illa researchade åsikt i frågor om det paranormala. Sånt finns inte, säger han i strid mot drivor av seriös forskning. Sol och Saturnus i opposition mellan Lejonet och Vattumannen.

"Berättelsen ska älskas", säger Karlsten. Så låter en prostituerad. Och någon minns kanske att jag till en början kallade mötet mellan Mars och Venus "horsyndromet" innan jag släppt termen för att den lät oskön och dessutom inte stämde in på alla fall. (Ett tydligt fall var mentaliteten hos "Ensam mamma söker kött". Men i Karlsten hör vi åter en "mediehora" av värsta sort, en mildare version av Anders Breiviks särskilda brist på verklighetsförankring.

Vad är då journalistens uppdrag? Fredrik Krohnman beskriver den saken för alla wannabes, men astrologiskt är det förstås Merkurius som signifierar kritiskt, analytiskt tänkande. Merkurius rör sig fritt över alla gränser, ställer sig på ruta A, B och C och konstruerar en intellektuell helhetsbild av samtliga tre perspektiv. Venus / Vågen måste också till som en avvägare - är en uppgift helt uppåt väggarna, och bryter mot det övriga mönstret, ska den troligen bort, såtillvida man inte närsynt sitter och stirrar på en alldeles för liten problemställning, och den felande biten faktiskt har en plats men i en vidare teori.

Och är det inte lustigt, när det kommer till den verkliga journalistiska gärningen, då fallerar Karlstens himmel direkt. Merkurius härskar och är upphöjd i jordade Jungfrun (för exakt trohet mot fakta) men den härskar också över Tvillingarna som en ren tänkare och logiker där. Det innebär att den mittöver anses "skadad" i äventyraren och chanstagarens tecken Skytten. Och Karlsten har en skadad Merkurius - terminologin överdramatiserar men det är intressant hur väl horoskopet stämmer med Krohnmans kritik!

Dessutom är Karlstens Merkurius i detriment förbunden vid södra månnoden Ketu, en punkt där Drakhuvudets hunger 180 grader längre fram i zodiaken förbyts i ett straff (halshuggning) eller en slags psykologisk avmätthet.

Det här kan också läsas med Merkurius som att "om fakta bryr jag mig mindre, jag skiter faktiskt i dem. Jag tycker den stora berättelsen är viktigare, och vi mytomaner tillsammans ska älska varandra. Ingen annan verkar ju göra det."

[En parallell till Anders Breiviks Mån-Lejon i den ursprungliga texten ströks efter närmare jämförelse.]

Inga kommentarer: