Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 19 oktober 2011

Ljusglimtar i loggboken

Lärda människor i utlandet studerar Sideriska siktet, medan svenska pöbeltidningar som DN bannlyser dess innehåll från sina sidor. Det säger något om tillståndet i Sverige just nu.

Så vill jag i vilket fall se det efter att ha skymtat Marthin Luther-universitetet i ärevördiga Halle, Tyskland ha besökt bloggen. 


Jag tror inte besökaren sett mitt ytterst kritiska Luther-inlägg ! :-)

Stötvis kan så mycket som en tredjedel av besöken komma från utlandet - utlandssvenskar? Men det är väl så det brukar vara, ingen blir profet i sin hemstad. 

Nu hoppas jag mitt engelska bokmanus ska locka någon utländsk förläggare, svenska Natur & Kultur var det mest löjeväckande (brev-)möte jag haft. Avböjandet (för ett år sedan) kom med vändande post inom två minuter och redaktören kan bara ha läst första meningen i mejlet, aldrig ha studerat min åttasidiga synops! 

"Vi inriktar oss mer på debattböcker", löd förklaringen, vilket skulle innebära att förlaget nu direkt trotsar dess grundare som åtminstone för sin stiftelse (en pott för utgivning) skrev att han inte ville se bridge-böcker för svenskarna (inget nonsens) utan bildande böcker i ämnen som filosofi och religion! Jag har dussinet äldre titlar från N & K i hyllan, alla mycket intressanta och i sådana ämnen. 

Två veckor senare kom en refusering till, från en annan redaktör. Tjohej vilken ordning och reda på det företaget!

Men nu har botten gått ur hela västvärlden. Marknadskapitalismen förytligade och korrumperade allt. Häromdagen insåg jag att Barilla nu hällt i 10% vatten i pastasåsen - aldrig var den så här tunn och rinnig för en månad sedan! 

Ingen kan man lita på - Reinfeldt krymper stödet till utbildningar för arbetslösa med 1,2 miljarder medan han pytsar ut 5 miljarder till restaurangägare. Det är bara det att dessa krögare, åtminstone de i Stockholm, är av statsministers eget skrot och korn.

Nu har det framkommit att det finns en trend bland krögare i turisttäta stråk av staden att slå i utländska besökare att dricks skall läggas till slutsumman på notan, fast det alls inte så är lagstadgat i Sverige. (SvD, AB - det finns en utförligare och aktuell artikel som jag tyvärr inte hittar tillbaka till.) 

Alla oppositionens farhågor att vi tvärtom har en Oansvarig regering tycks bekräftade. Gynnar en näring med välkänt mycket kriminalitet i. Reinfeldts nyspråk stämmer inte med verkligheten.

I korrupta tider finner t.o.m. artisten Freddie Wadling det för säkrast att spela in James Bond-låtar för sin kommande skiva (DN, SvD). 

Man måste ju leva, och har folket nått den yttersta gränsen för imbecillitet och Hollywood-indoktrinering, då följer många artister med och servar dem som barmhärtiga samariter i deras andliga bortgång. Ganska vänligt. Inget oväntat må drabba konsumisten intill döden.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är ju möjligt att det var en svensk vid Martin Luther-universitätet som läste, men faktum är att det är fler tyskar som läser svenska vid Tyska universitet (ca 4000) än svenskar som läser tyska.

Bara ordet "Astrologi" är som ett rött skynke för många, som tyvärr blockerar sig så fort de ser ordet för de associerar till veckotidningsastrologi, vidskepelse, mm. Inget för ett seriöst förlag som NoK, tänkte nog vederbörande på förlaget som refuserade omgående.
S