Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 11 oktober 2011

IQ-testet

Hittar av en slump ett mejl som låg och drällde på oväntad plats i datorn. Det postade resultatet av ett IQ-test på nätet som jag omoget provat att göra. I backspegeln kan man bara skratta åt de psykologiska mekanismerna som låg bakom detta tilltag: en gång dataprogrammerare och därefter översättare satt jag nu arbetslös i maj 2009, mitt under pågående ekonomisk kris. Inga anställningsintervjuer. Så klart FÅFÄNGAN drogs mot en undersökning av det här slaget, få svart på vitt att det inte var något fel på huvudet!

Naturligtvis fick jag ett mycket bra resultat som höjde mig avsevärt över den ointressanta, genomsnittliga massan. Jag var unik! Så här, bli medlem - bara 10 dollar. Ännu ett smutsigt trick av låga själar som gör vad som helst för Penningen.

Men horoskopet för minuten då resultatet tittar in i ett mejl är intressant, för här beskrivs ju hela ärendet, riggat test eller inte.


Merkurius indiska namn Buddhi betyder intelligens, men jag menar att det är fel. Intellekt är ett bättre ord, "brainy" eller klipskt på det där snabbtänkta försäljarsättet - bilhandlaren som uppmärksamhet läser av dig och snabbt sticker in rätt repliker för att få dig på kroken för ett köp. Men detta är inte intelligens i en djupare mening, för kognitiv kapacitet ges genom att lämpligt samspel mellan Solen och Månen och egentligen många fler faktorer i den praktiska horoskoptolkningen. 

Men IQ-test ("g", allmänbegåvning) bygger i hög grad på informationsbearbetaren Merkurius och det är därför fascinerande att hitta den på mes prominenta plats i horoskopet: tionde officiella huset. I Jordelementet den här dagen är det som den säger: "Se här är svart på vitt - i fysisk ovedersäglig form - på att du har ett intellekt". Man skulle kunna kalla detta det totala andliga haveriet: tilltro till bokstaven, den som dödar, istället för den för brinnande, levande anden. Sånt här tror de fallna materialisterna på, siffror, hårda data. Myten om det "objektiva".

Men naturligtvis var det mottagna testresultatet lögn. Gycklaren Algol, den hånleende Satan, smyger långt där ute i universum och avslöjar att det här bara är en travesti på ett äkta IQ-test!

Man kan också notera att den djupaste signifikatorn för intelligens, Solen (Apollon var så skarpögd att han t.o.m. kunde se framtiden) passerar Väduren, tecknen där den gudomliga Intelligensen (med stort i) firar sin prakt, sin upphöjelse.

Så typiskt att egocentriskt göra ett IQ-test just vid den här tiden!

Och vad gäller tidpunkten så lär testet knappast ha tagit en hel timma (minns inte riktigt), så Lejonet (Solen) steg i öster både när jag påbörjade det och fick resultatet. Det placerar Solen i nionde huset för utforskning!

Månen står klent i tolfte. Visserligen i härskarläge men den känner sig besegrad, straffad och avklippt från sammanhang (Ketu-konjunktion) i fängelsets hus. Månen indikerar den sublunära sfärens skugglika reflektion av högre (Eld-) realiteter.



Kräftan är oviss, otrygg, alltid klängande vid en herre som ger henne direktiv mot vilka hon kan re-agera eller information hon kan reflektera över - astrologin har ställt Lejon och Kräfta sida vid sida och mellan dem går gränsen mellan den fallna sublunära sfären och den gudomliga supralunära rymden.

Inte konstigt att en så vek dag som när Månen passerar Kräftan att vem som helst kan få impulsen att sträcka sig ut efter en konkret (Jordelementet) bekräftelse på att man har huvudet rätt påskruvat!




2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med att Månen/Ketu i 12:e i Kräftan är avklippt, straffad osv, avspeglar ju också att det emotionella/empatiska/intuitiva helt var satt på undantag i den här situationen - i testet var väl betoningen helt på intelligens i form av simpel merkurial klipskhet.(Och lite lurigt också som du antyder, för att få sälja något.) Månen hade nog hellre velat göra ett EQ-test :-)
S

Seaward sa...

Det är sant, Månens minimerade betydelse i 12e lämnar verkligen fältet öppet för en överbetoning av Merkurius i tionde! En klassisker det där, logisk vänster hjärnhalva mot höger, sedermera omdöpt till emotionell intelligens.