Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 9 oktober 2011

I det mytologiska mörkrets våld

Finansminister Anders Borg har vuxit sig ur den nördiga teknokratmentaliteten och in i politikerrollen, berättas i en personskildring i SvD. Syftet förefaller vara att kratta manegen för nästa moderata partiledare eftersom kortet Reinfeldt är utspelat - han har om något krympt under åren, även om förtroendemätningar säger något annat. 

Strategier för framtiden sker emellertid långt över huvudet på den lätt duperade massan. På en högre nivå vet man att Reinfeldt varit frontman för länge och smutsats av den ena människovidriga politiska åtgärden efter den andra (eller löften som inte infriats). Han har tagit smällar - även om det egentligen är Borg som hållit i pengarna och är den som ännu mer krympt de långtidsarbetslösas chans att komma ur regeringens cyniska Fas 3 "slutförvaring" för långtidsarbetslösa genom att minska arbetsmarknadsåtgärderna med ytterligare 1,2 miljarder. 

Moderat politik förvandlar sakta en stor del av Sverige till ett fångläger av människor utan köpkraft, utan ett verkligt liv, eftersom grundidén är socialdarwinistisk: staten ska inte hjälpa den som fallit. Samma evolutionistiskt färgade resonemang låg t.ex. bakom nazismen och Förintelsen, och moderat politik kan därför placeras på ett stamträdet av politiska haverier i västerlandet.

Annat var det när jag under 90-talet i en svacka fick det socialdemokratiska samhällets stöd med ett halvårs vidareutbildning, från humanist till it-tekniker i en kovändning. Det gav ett finfint arbete. Att sedan marknadskapitalismen bara producerar smörja så att området - IT - gick i väggen så det brakade om det och jag hamnade utanför systemet igen, det är en annan sak. Idén var att socialdemokratin satsade på sina medborgare. Det gör inte den marknadsliberala moderata politiken där fokus är en slavisk dyrkan av Penningen. Den är viktig, inte människan.

Det grundläggande systemfelet i själva världsbilden kan inte moderater som Borg se, trots lovsången i SvD om hans pålästhet. Sanningen om ens hela livslögn är för stor att ta in när man kommit en bit in i livet, och allt tycks gå på räls för egen del. 

Eftersom livslögn är exakt vad Borgs horoskop handlar om, och Reinfeldts med - de delar ju det stora korset i Mörkrets kvalitet - tänkte jag se vad som hänt övriga med Borgs märkliga horoskopkombination av expansiv ("tillväxtorienterad") Solen i Skytten med en egendomlig baktunghet i formen av ett storkors i Tamas guna. (Här accepterar jag alla klassiska sju planeterna samt de två månnoderna). 

Av mer än 5.300 horoskop var det bara 26 som hade samma paradoxala natur som Anders Borg (återkommer till det paradoxala).

  • James Frazer;1.1.1854 - antropolog, "The Golden Bow"
  • Gösta Ekman sr;28.12.1890 - skådespelare, kokainist, brände ut sig
  • Walther Bothe;8.1.1891 - Nobelpristagare i fysik, neutronstrålning
  • Arthur Ford;8.1.1897 - omtvistat medium (synskhet), ansedd som bedragare av vissa. full av självmotsägelser
  • Howard Hughes;24.12.1905 - entreprenör, neurotisk och med svåra tvångsmässiga beteenden
  • Anonym;28.12.1905 - urmakare i Stockholm, petnoga och fixerad, som änkling lät han hustruns ägodelar ligga kvar på de platser de legat
  • Larry Marshall;17.12.1941 - reggaesångare, "dirt poor", sjöng veklagande och smäktande vackert om livets alla sorgeämnen
  • Ann-Kristin 'Grynet' Molvig;23.12.1942 - skådespelerska
  • James Alcock;24.12.1942 - ateistisk socialpsykolog, förnekar PSI-fenomenet
  • Jarl Alfredius;3.1.1943 - tv-ankare
  • Lasse Kinch;10.1.1943 - sportjournalist
  • Walden Welch;30.12.1943 - astrolog, svårt misshandlad under många år av en styvfar
  • Ben Kingsley/Krishna Bhanji;31.12.1943 - skådespelare
  • Steffo Törnqvist;12.1.1956 - hedonistisk journalist
  • Robert Gustafsson;20.12.1964 - komiker
  • Fabiana Udenio;21.12.1964 - skådespelerska
  • Bob Stanley;25.12.1964 - musiker (popgruppen St Etienne), journalist, enorm samlare av vinylskivor
  • Jonas Sjöstedt;25.12.1964 - politiker (v)
  • Mikael Reuterswärd;26.12.1964 - äventyrare, besteg Mt Everest 1990
  • Kristina Jansson;28.12.1964 - sommarpratare med sjukdomen ASL
  • Anders Borg;11.1.1968 - finansminister (m)
  • Anders Bagge;12.1.1968 - skivbolagsman/företagare/låtskrivare
  • Heather Mills;12.1.1968 - guldgrävare och fd porrartist - skinnade låtskrivaren Paul McCartney på en enorm summa pengar i en av "Englands smutsigaste skilsmässor"
  • Julie Delpy;21.12.1969 - skådespelerska född utan djupseende och med dålig syn
  • Marko 'Markoolio' Lehtosalo;1.1.1975 - populistiskt artisteri
  • Eddie Razaz;1.1.1989 - sångare (Idol 2009)

Det är påfallande tunnsått med "goda" människor här, det är min enda reflektion. Inga helgon eller ens någon som blivit känd för en upplyftande eller upplysande verksamhet. Möjligen då James Frazer, men han var en britt som verkade just då rasismen i Europa var som störst (socialdarwinismens tid) och hans studier av seder och föreställningar hos "primitiva folk" var naturligtvis ur det "mer utvecklade" brittiska perspektivet.

Anonyma urmakaren som djupfrös sitt hem då hustrun dog är träffande med tanke på Tamas gunas fixering vid en världsbild som inte får eller kan ifrågasättas och där inga justeringar är möjliga (jfr Borgs paranoida låsningar i sitt budgetarbete - denna kritik saknas helt i SvD-artikeln).

Paradoxalt nog har Tamas en helt annan funktion i den vediska världsbilden. Den är Mörkrets kraft som slungar en individ allt längre bort från verkligheten, allt längre ut i ytlig materialism. Detta är det slutgiltiga vansinnets ändstation, enligt antikens visa män. Borg och Reinfeldt är alltså så illa däran att deras biljett för det här livet inte medgav några sista minuten-ändringar. De var körda redan när de föddes. "Den enda vägen", som deras äldre partikamrat Bildt kallar den dumdryga Tamas syn på verkligheten.

Men i Borgs fall är det inte slut där. Reinfeldts solära motor (Solen i Kräftan) motsäger sig på intet sett den MÖRKA CENTRIFUGALKRAFTEN som slungar individen allt längre bort från livets verkliga spelregler, ut mot de fullständigt förlorade själarnas sophög. Det är denna dolda dynamik Reinfeldt förnekar för sig själv genom att som landets mäktigaste person projicera sitt onda ödet på ett uppdiktat "sovande folk". Solen i Kräftan handlar om att realisera små slutna celler, han tänker i termer av isolation, segregering och räddhågset värnande om det egna (gated communities) - typiska moderata honnörsord och alla garantier för att samhället totalt ska kollapsa om de implementeras i politiken.

Borgs Sol säger något helt annat. I Skyttens tecken tillhör den Sattva guna, den är läraktig, öppen, vill vidga vyerna! Där har SvD helt klart rätt, även om det inte sägs något om att finansministern intresserar sig för annan litteratur än den ekonomiska. 

Men ändå... Sattva är i indisk filosofi CENTRIPETALKRAFTEN som verkar mot det vansinne som en man av värld slutar i. Kraften som drar mot allt varas centrum är en god kraft, en mänsklig kraft. Därför är Borgs himmel något av en gåta. Hans Sol har det i sig att vara så mycket mer än en moderat ideolog. Han är ju faktiskt född i filosofins eget tecken. Det är bara synd att det "Yttre Mörkret" håller honom i ett sådant grepp att det är hugget som stucket om han kommer att tillföra mänskligheten något gott i detta liv.

Solens dolda själ - här är disponenten Jupiter - står fenomenalt stark i Lejonet. Frågan är om denna symbol klingar av vid dess lägsta och mest ignoranta gestaltning: individuell makt? Mycket talar tyvärr för det - se fotot i SvD och hur personerna grupperar sig runt Borg. Annars hade Lejonets tecken så mycket högre nivåer, utmynnande i den sanna Landsfadern, en människa direkt ledd av ett högre medvetande, av Gud. Av alla som genom historien kallats "Kung av Guds nåde" är emellertid de som haft en genuin kontakt med högre kognitiva funktioner lätt räknade...

*****

Av dem jag har någon uppfattning av som goda människor, går ju tankarna direkt till den gemytlige Jarl Alfredius som gick bort i prostatacancer. Märkligt nog har han sinnelagets Måne i sitt sämsta läge och dessutom i kombination med olyckans Mars och båda opponerade från restriktiva Saturnus! Här ser man den könsrelaterade sjukdomen, men uppenbarligen svarar inte den här illa angripna Månen på frågan varför han gav ett så trevligt intryck ifrån sig. Ascendenttecknet, det viktigaste, är okänt och där ligger rimligen svaret på den gåtan.

Den lamenterande sångaren Larry Marshall har också den fallna Månen i Skorpionen och här kanske en koppling till Alfredius ger sig. För vad satt nyhetsuppläsaren och pratade om, kväll efter kväll. Bara all världens elände! Klart att man kan bli sjuk intill själen av att frotteras sig med världens jävelskap som yrke.

Markoolio framstår som en knäpp men harmlös typ, men egentligen inte god. Han har Månen i sceniska Lejonet vilket förklarar hans överdrivna stil. Mer en parodi på artist/kändis än en verklig artist.

Det kan man inte säga om Bob Stanleys minutiöst finsnickrade popmusik med gruppen St Etienne. Här mycket riktigt Månen i kulturens och privatismens tecken Jungfrun! Den mannens fixering vid att vara "exklusiv" och skilja sig från mängden gränsar till det töntiga (ändå gillar jag det skickliga hantverk som hans pop är). Londonscenen har alltid lämpat sig för struntviktiga och detaljfixerade elitister. 

"Those in the know" - de är som moderata stockholmare, fyllda av gränslös självgodhet och ett förakt just under ytan för alla andra som inte "nått lika långt" som dom. Reinfeldts omoraliska Mars stigande i öster i Jungfrun epitomiserar det här mänskliga haveriet i egoistisk "smugness". Stockholm är fattigmannens London. En studie av Londonbaserade snobben Andres Lokko, samma Mars i Jungfrun som välekiperade Reinfeldt, kan berätta mer om människor som tror de sysslar med kultur alltmedan gudarna skrattar åt deras ihålighet.

Och så kan man hålla på, och gå igenom dessa 28 figurer och se hur de var och en avviker på sitt sätt från den schablon sökningen utgick från. Våra liv ÄR ritade på himmelen när vi föds, för födelsen är bara startskottet för ännu ett varv i kretsloppet för en själ som varit med många gånger och samlat på sig många olater och talanger.

Att födas under storkorset i Tamas indikerar att man är så långt från Himmelen det går att komma, men blotta kylan ute i den livlösa materialismen är tänkt att ge knuffen så man börjar tillbakaresan. Och särskilt då med Solen i filosofiska Skytten... Sökningen var egentligen felaktig. För om inte Månen (psyket) är moget, klarar inte den solära missionen att lysa igenom.
Och här är då frågan om Anders Borgs mentala hälsostillstånd. Han har valt moderat politik och redan det säger mycket om ett omtöcknat medvetande. Han är dessutom född bara ett dygn från två hemska typer, guldgräverskan Heather Mills och Idoljurymedlemmen Bagge som är där helt och hållet för att berika sig själv, som låtskrivaren som kammar hem alla pengarna om artisten slår. 

Det är således några verkligt smutsiga dygn, och om Borg skulle vara född redan vid midnatt eller bara några timmar in på dygnet har han ett psyke som står i oerhört nära kontakt med den vulgära Algol, fixstjärnan som skapar sattyg för människan. Jag tror det är den som ligger bakom hans paranoida oförmåga att formulera en mänsklig budget. Satans hånleende är en distorsion i själen när det kommer till materiella spörsmål.

*****

Se även fyra tidigare inlägg om Anders Borgs kryptiska horoskop.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man se Algols position i Jagannatha Hora?

Seaward sa...

Jag vet faktiskt inte. Använder det bara för nybörjarstudier i det indiska livscykeltänkandet (dasa e. dasha).

Men om du högerklickar lite varstans på olika ställen växer programmet sinnesjukt mycket. Det finns fördjupningar och metoder dolda överallt! Du kan t.ex. knäppa på många fler saker än som syns i grundutförandet.