Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 10 oktober 2011

Hög intelligens, men bara för sitt

Juholt hade inte överlevt brittisk press, skriver en Svenerik Larsson på Newsmill. Jag slår upp honom och finner honom Svenskt Näringslivs förra vd. Eftersom den nuvarande Urban Bäckström redan synats befunnits ha ett mycket talangfullt horoskop, testar jag hans föregångare.


Återigen en i princip helt positivt polariserad himmel, måhända ett plus för dem som söker chefspositioner? Men återigen en förfelad intelligens som bara söker sitt eget.

Just här är Chandra lagna-metoden fantastiskt talande. Månen istället för den okända ascendenten ligger i Tvillingarna, kommunikatörens tecken. Larsson är nu seniorkonslut på ett PR-företag och på Wikipedia nämns hans författarskap: involverat i femtio böcker.

Han beskrivs som ovanligt nyfiken,  ovanligt produktiv och mycket beläst - insatt ända ner på detaljnivå. Nyfikenheten är Tvillingarna upp i dagen, eller Sattva guna generellt. Produktiviteten är helt klart Solen i härskarläge med Jupiter, men även det myckna merkuriska på himlen. Den medvetna och kunskapssökande kvaliteten Sattva stiger rejält fram genom att ett hett libido (Mars + Venus) också befinner sig i merkuriskt - i Jungfrun. Och det är förstås också i Jungfrun man hittar öga för de små "detaljerna"! 

Att Wikipedia-artikeln redogör för hur han ändrade Sven-Erik till Svenerik för bättre symmetri med efternamnet Larsson visar dock hur perspektivlös en Jungfru kan vara. Jag hade hellre satsat på att byta ut både för- och efternamn till någon mindre "svennigt"! Som den här kvinnan. Alltså, om det genom namnet jag ville utmärka mig genom. Tydligen finner Solen i individualismens nybörjartecken Lejonet, sånt här vara viktigt, särskilt om den envisas med att utforma allt t.o.m. ner på obetydlig detaljnivå.

Solen med Jupiter är väl den mäktigaste symbol för en hyperintelligens människa som finns, och med Månen som 1a hus landar Solen i ett författarhus, det kommunikativa tredje.

Så varför gav det här begåvade (?) och vittra Lejonet hela sitt liv åt Satan och hans glimrande Penning? Varför kunde han inte nå längre? Det här är samma fråga som jag ställde om Urban Bäckströms horoskop som sprakar av förträffliga astrologiska omen.

Jag tror det ligger i Solen, vår andesjäl och vårt livsuppdrag den här gången.

Drar man sig till minnes den markanta övervikt av Solen i Stenbocken hos drygt 50 socialdemokratiska politiker och den totala brist på samma tecken bland de privategoistiska moderata politikerna, får man en antydan om vad vi talar om här.

Urban Bäckströms Sol i Oxen vill bara pengar och ägande, Oxen som arketyp eller grundprincip stannar vid det. Svenerik Larsson är Lejon, men fortfarande inte ens framme vid halvlekstecknet Vågen där äntligen en sann insikt om att inte bara mitt egenintressen, min vilja till framgång - med eller utan Jupiters tillskott av intelligens - är det som gäller i verkligheten. I praktiken är således inte ens den mäktiga Solen i Lejonet värst långt kommen i andlig mognad.

Solen i Stenbocken må sakna Lejonets glamour, men tecknet är förankrat i verkligheten och det uppfattar hierarkier som storhetsvansinniga Lejonet struntar i så länge det själv är på topp. Vad det blir av en människa beror således inte bara på miljön utan på hur ambitiöst livsuppdraget är.

Mot detta kan anföras att det visst finns kunniga socialdemokrater så "primitivt" placerade som med Solen i Oxen. Lena Sommestad, som kandiderade till partiledarposten, är en sådan. Och notera: hon är utbildad nationalekonom. Oxen = pengarna = ekonomin igen!

Det går således inte att göra några tvärsäkra uttalanden utifrån bara soltecknet. En primitiv Sol kan göra gott om födelseklockslaget placerar den i ett passande hus.

Eftersom jag har samma Månen i Tvillingarna med Saturnus och valt att opponera mig mot maktkoncentration och girighet kan man notera skillnaden i placering. Svenerik Larssons psyke är kidnappat av kontrolldåren Saturnus (som är rent anal - den spelar säkert in i besattheten över formen på förnamnet), man kan säga att "själens form" Saturnus direkt verkar genom sinnelaget. Resultatet blir kopiöst skrivande och massor av PR-artade livsuppgifter. 

Solen med Jupiter är en energisk motor som ingen annan, men allt detta utspelar sig på en primitiv andlig nivå. Tvillingarna är ännu på det personliga stadiet, och Lejonet för fullt uppslukad av sin unika individualitet. Larsson har inget intresse av att se sitt liv ur fågelperspektiv, han har ingen planet i zodiakens universalistiska avslutande tredjedel. 

Men det har undertecknad, vars Gränsdragare Saturnus i Skytten håller noga uppsikt över det själviska sinnelaget i Tvillingarnas tecken och söker se till att dess tendens till egotripp inte sliter sig för långt från Skytten/Jupiters universellt giltiga lag: du berikar dig inte själv på din grannes bekostnad med mindre du satsar på att bli återfödd som riktigt fattig.

Månen och Saturnus i opposition, personlighetsanhängare/universalit, är nu långtifrån en säker tumregel, det heller. Astrologistudenten måste dock passera många stationer och bygga upp sin känsla för dialektik via sådana här tumregler.

Inga kommentarer: