Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 21 oktober 2011

Den dolda anknytningen

 

Aftonbladet/Kultur recenserar en bok under rubriken Sex, våld och samhällskritik, men jag kommer inte längre än till fotot på den förstummande karismatiska turkiskan. 

Elif Shafak visar sig vara född i den sideriska Vågen. Som manlig variant av den här grundprincipen tycks jag vara torsk på våglängden ifråga. (Se det förbluffande resultatet av en nostalgisk återblick.). Bloggens allra första inlägg på temat skönhet grupperade fyra kvinnliga Vågar för att illustrera den blonda versionen, när den verkar vara direkt präglad av det himmelska originalet. 

Minns grundskolans försiktiga introduktion av filosofi - det var inte mycket men man fick i alla fall veta att Platon tänkt sig ett perfekt idéträd och så oss vi andra som mer eller mindre ofullkomliga variationer på tema. Jag har reagerar många gånger på att Venus i härskarläge figurerar i samband med en "söt" kvalitet som ibland kombineras med stilrena drag och på turkiskans himmel stämmer allt. Det är ur många perspektiv ett fantastiskt horoskop. "Åt den som har skall mer vara givet..." (Jesus antyder någon fördold kosmisk lag)



Det är lätt att missa hur bloggen släpper små pärlor eller åtminstone tillspetsade versionen av generella lärosatser här och var. 

I den ofördelaktiga studien av moderaternas propagandaminister Schlingmann, gick jag längst hittills i förklaringen av hur den indiska Chandra lagna-metoden kan förstås. I brist på födelseklockslag påstod jag där att alla som föds under de 2½ dygn Månen (Chandra) passerar ett zodiaktecken kan sägas vara fyllda av samma sinnelag eller själssubstans. 

Ta bort ditt dag-ego, det är bara detta som ingjuter i dig i den falska föreställningen att du är unikt din egen, och inte har något att göra med de fattiga, sjuka och långtidsarbetslösa Fredrik Reinfeldt skulpterar fram i dagens Sverige genom sin samhällsdestruktiva moderata politik. Så fort du somnar om kvällen knäpps det falska, privatistiska egot av och du står återigen i kontakt med ditt större jag. Här kan det hända att du upptäcker att du också är andra individer! Aldrig är du så nära sanningen om din verkliga identitet som när du tar paus från kultiverandet av din egocentriska världsbild!

Månen indikerar dock fortfarande inte den unika, individuella andesjälen (jiva-atman) - den beskrivs principiellt av soltecknet. Indisk tradition har också en alternativ tradition där atma karaka sägs gå ännu djupare och avslöja den individuella varelsens motiv för detta jordeliv. 

Den senare metoden är inte säker i horoskop som saknar födelseklockslag eftersom Månen flyttar sig 12-15° under ett dygn. Och andesjälens indikator (karaka) är den planet som har det högsta gradtalet i horoskopet. I Elif Shafaks fall rör sig Månen mellan 11 till 24 grader Skytten under hennes födelsedygn.

Skulle hon vara född nästan vid dygnets slut har således Månen hunnit passera Venus i Vågens 23e grad och blir därmed atma karaka. Men sannolikheten är ändå störst att det är skönhetens och de högre konstarternas Venus som är indikationen på den här andesjälens ambitioner för detta liv innan andevarelsen föddes. Hon ville ägna sig åt skönhet den här gången och blev också en skönhet till kroppen! 

Missa inte att Merkurius - skrivförmågan - står invid Venus och Solen, den generella signifikatorn för "livsuppdraget", samstämmer i just det här horoskop med atma karaka!

Den tidiga grekiska filosofen Herakleitos sade ungefär år 500 fvt att,

"Den dolda anknytningen är starkare än den uppenbara."

Herakleitos har kallats den dunkle filosofen eftersom de få bevarade fragmenten av hans tänkande just inte är mycket klarare än så här. Mest känd är han för att vara Logos-tankens förste formulerare i väst.

Herakleitos hade uppenbarligen inspirerats av österländska läror man jag har aldrig sett någon notera att han uppenbarligen är förtrogen med den astrologiska världsbilden som tog form i Babylon (och troligen Indien) vid denna tid. Han nämner t.ex. det femte elementet, Eter, eller "rymd", som spelar en viss roll i indisk astrologi. Det antyds också i Babylon av Vattumannens symbol som på den tiden enbart tecknades som en kruka. Poängen är krukans inre volym - dess rymd eller Eter! Krukan är vårt världsallt eller akvarium, för att ordvitsa en smula.

Det är därför Vattumannen sägs vara det Lufttecken (!) som respresenterar alla tänkbara tankar och idéer. Det är Tvillingarna som representerar flygandet och farandet i Luft och Vågen som representerar det harmoniska sammanställandet. Slutresultatet blir Vattumannens koncept eller hela idé-ologier. Men det är ur mänskligt perspektiv. Vattumannen tecknar också det gudomliga sinnet, vari allt skapad existerar. 

Vi befinner oss således alla inuti Vattumannens kruka, inuti detta kosmos. VattuMannen, som håller i krukan, det är Gud men det gudomliga befinner sig inte inom kosmos utan andevärlden är transcendental i förhållande till de fem elementen.

Vad har nu Herakleitos "dolda anknytning" med den turkiska författarens horoskop att göra? Jo, jag menar att man kan läsa hans mystiska lära också som astrologins åldriga spelregler. Indisk astrologi har alltid hållit planetens disponent för att vara lika viktig om inte viktigare än planeten själv. Disponenten beskrivs som planetens själ. 

Att förstå relationen mellan t.ex. författarens Sol i Vågen och dess disponent Venus är viktigare än nybörjarkonstaterandet, att "Solen i Vågen dras till skönhet". Det är på den banala nivån människor ofta stannar kvar i hela sitt liv. De tänker inte utan använder bara hjärnan till att sätta "ordetiketter" på saker och ting och sen binda ihop dem på det allra ytligaste sätt - som när en planet kastar en aspekt mot en annan. En aspekt kan liknas vid Herakleitos svagare "uppenbara anknytning".

Varför Elif Shafak har en så stark karisma (magnetiskt tilldragande sug i blicken) beror, vill jag påstå, på just ett av Herakleitos/den indiska astrologins "dolda anknytningar". Månen/psyket står i Skytten, ett Eldtecken. Men disponenten, den dolda anknytningen, är Jupiter i Skorpionen, ett Vattentecken. "Sensationalismen" när Eld och Vatten förs i kontakt är exakt vad man menar med karisma. Se Madonnas horoskop, Eld och Vatten för hela slanten. 

Intrycket av en annan människa är ens eget, och alla kanske inte skulle hålla med om distinktionen mellan karisma (utstrålning) och magnetism (mörkt, negativt tilldragande). I det här fallet spelar det hur som helt ingen roll, för även om sexuella Skorpionen är mörk och magnetisk gästas den av utstrålande eldplaneten Jupiter, positivt polariserade Skyttens härskare. Turkiskan både strålar utåt och magnetiskt drar till sig!

Återstår rubrikens "sex och våld" - det är verkligen inte den idealistiska Vågens område. Men Jupiter i Skorpionen har redan signalerat ett positivt bejakande av människans mörkare drivkrafter och oppositionen till Saturnus i Oxen (och vice versa) i den sataniska, mörka axeln, kan bl.a. läsas som en vilja att formalisera (Saturnus) det skorpioniska mörkrets expansion. I formaliseringen (författandet) får man kontroll över det mörker, den blinda drift som är naturen.

Än en gång ger det "dolda sambandet" en nyckel: Jupiter i Skorpionen disponeras av Mars i Vattumannen, vars härskare Saturnus just står i opposition mot Jupiter. Här bildas alltså ett sammanhang där det starkare (enligt Herakleitos) är Mars som ligger under ytan och informerar Jupiter. Detta väger tyngre än den uppenbara opposition mellan Jupiter och Saturnus som vem som helst kan observera. 

Med detta har vi alltså hittat en "ockult" version av det sociala utstötningssyndromet, och denna ibland sociopatiska indikation fullbordar Aftonbladets rubrik: samhällskritik! Frihetens Jupiter i sexuella Skorpionen hämmas av moralisten Saturnus i diktatoriska Oxen är den uppenbara berättelsen. 

Men därunder kan ses hur Mars i Vattumannen attackerar de sociala koncepten, samhällsfundamenten. Den bekant som jag nämnt som periodvis institutionaliserad med diagnosen paranoid schizofreni är född bara några dagar från den turkiska författaren. Hon har en liknande hypnotisk blick! I termer av Vatten och Luft, instinkter och deras mentala rationalisering, är det naturligtvis fascinerande att upptäcka att astrologin kan beskriva förekomsten av en komplett men hatisk ideologi (Mars-i-Vattumannen) som gömmer sig under den omedvetna och extrema sexuella impuls som tecknas av Jupiter i Skorpionen och som på marknivån samhället söker blockera via träiga Saturnus i Oxen. 

Men skulle kunna spekulera i att dessa är andesjälar med perfekta minnen av ett tidigare liv just under ytan, men inte åtkomliga. "Dissociationen" mellan Luft och Vatten ger därmed psykologiska störningar. Jag har tidigare antytt synska psykiatern Arthur Guirdhams tes, att tvångsfixeringar är rökridåer den mentalt sjuke lägger upp för att skydda sig själv från en djupare och ännu mer skrämmande verklighet: tidigare liv-minnen av mycket obehaglig art!

Inga kommentarer: