Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 oktober 2011

De mörka och ignoranta Moderaterna

Nya Moderaterna presenterade nyligen sin partistyrelse. Den fick i sanning en olycklig start då partiet nu står utskrattat inför sitt skamlösa och mytomaniska sätt att skriva in sig i historien som en progressiv kraft för människors bästa. (SvD)

Jag kommenterade igår hur styrelsen, som en kollektiv entitet, enligt den antika indiska Samkhya-filosofin kan beskrivas som en grupp sprungen rakt ur det arketypiska och skräckinjagande Mörkret!

Partistyrelsens fördelning på
de tre medvetandekvaliteterna

Solen Månen
Rajas (lidelse) 7 2
Tamas (mörker) 5 8
Sattva (ljus) 0 2

Två medlemmar saknas i listan, men de förändrar inte den tydliga övervikten på den psyko-fysiska "fibern" Tamas, universums bottenskrap. Många antika kulturer har sin version av hur världen föddes genom en initial separation av Ljus som steg uppåt och Mörker som sjönk nedåt och öppnade en spelplan eller arena för den kosmiska leken. Kineserna tillade förnumstigt att, "var och en följer sitt slag".

Här måste tilläggas Mandelbrots fraktal-tanke, att naturen upprepar sig i stort och smått. Den är vår tids motsvarighet till den antika föreställningen om en parallellism mellan universum och människa, mellan makro- och mikrokosmos.

Fundera över varför samtidsmänniskan arrogant förnekar sitt förflutna, eller som Moderaterna försöker historieförfalska, och samtidigt jublar över sin egen förträffliga och överlägsna insikt! Är det ett psykologiskt fel i arten människa som ligger bakom det här irrationella beteendet? DN har t.ex. svartlistat den här bloggen med hänvisning till maktordet "irrelevans". DN har uppenbarligen en nästan lika låg medvetenhets- och kunskapsnivå som Nya Moderaterna.

För att illustrera hur samma fenomen går igen i stort som smått, när en viss ande genomsyrar fenomenet, låt oss se hur Mörkrets kvalitet ser ut om vi lämnar den Moderata partistyrelsen och istället granskar partiets prominenta Treenighet. Den består av Fader Reinfeldt, Sonen Borg och Modern eller den Heliga och andäktiga Maria, dvs. Arkelsten.

Reinfeldt, Borg, Arkelsten

Fascinerande nog är både Reinfeldts och Borgs födelsehimlar "brännmärkta" med ett stort kors vars armar pekar mot de fyra tamasiska tecknen. Detta innebär en oerhörd dragning mot mörkret!

Jämför partiets vägran att släppa in ljus i frågan om vem som beställer dessa klassförtydligande sociala åtgärder! Intressant nog reserverade sig också (kd) en tid mot allmän insyn i partibidragsfrågan, och även partiledaren Hägglund föddes under det här sällsynta korset i det mytologiska Mörkrets kvalitet!

Arkelsten föds under enbart halva korset men andra sidan är hon mer anfrätt än de andra genom hela fyra planeter i opposition bl.a. Sol och Måne för en fullmåne ("själ och hjärta i mörkläggningens kvalitet"). Det är intressant att den första och enda gång jag förärade partisekreteraren en del i ett inlägg, var under rubriken "Moderaterna exkluderade från framtiden" (1 okt 2010).

Kanske bet den raden så hårt att partiet slutade blicka framåt (noll visioner!), vände helt om och började hallucinera sin storhet mot det förgångna.

Och där uppstår den bisarra situation att Sverige nu har ett "regeringsbärande" parti som inte förmår hantera sanningen ens om sig själva. Hur mycket mindre ska man då tro att deras hjärtlösa "arbetslinje" verkligen är vad Sverige verkligen behöver just nu?

Misstroendevotum! Jag har inte röstat för att självförljugna skapare av skrönor ska få forma min framtid och sociala miljö. Bannlys stockholmare från rikspolitiken - vad vi ser i den här trojkan är den arroganta och självgoda stockholmsmentaliteten i ett nötskal. Det kan jag säga som har levt i flera svenska städer. Aldrig har människor så saknat kontakt med humanismen som i huvudstaden. Här växer en narcissism fram som inte får proklameras som riksideal. Tvätta ögon och öron och glöm Reinfeldt-attityden, den skadar dig i själen.


Anmärkning.

Ur det klassiska indiska verket Bhagadvad Gita kan följande läsas om Tamas guna, mörkrets eller okunskapens kvalitet. Texten dramatiserar, men där det ryker, där finns troligen också eld...
O Bharatas ättling, okunnighetens kvalitet orsakar falska föreställningar hos de levande varelserna. Denna kvalitet leder till dårskap, lättja och sömn vilket binder den betingade själen.
(14:8)
Texten förklarar sedan att en kamp alltid råder mellan de tre gunas, och några verser senare är det dags igen:

O Kurus son, när okunnighetens kvalitet tilltar i styrka, framträder vanvett, illusion, tröghet och mörker.
(14:13)
Även om inte alla kvaliteter är representerade i det egna horoskop kan man söka emulera, efterlikna, det man kanhända saknar:
Genom att handla i godhetens kvalitet (Sattva) blir man renad. Arbete utfört i lidelsens kvalitet (Rajas) orsakar lidande (håller kretsloppet rullande), och handlingar utförda i okunnighetens kvalitet leder till dåraktighet. 

Inga kommentarer: