Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 20 oktober 2011

Bildt & P1-intervjun. Sensationellt horoskop.



 

En anonym läsare skickade Bildts födelsetid och mycket talar för att Skorpionascendenten stämmer. Någon mer hemlighetsfull och förtegen människa har jag inte mött sedan Bob Dylan visade hur detta tecken ser ut som ascendenttecken (har också en bekant med samma ascendent, och det är också den mest försagda, vaksamma och reserverade natur jag känner).

Över Stockholms östra horisont varifrån intervjun först sändes ut igår kväll, stiger Kräftans tecken och bär olyckans Mars med sig.

Därmed är Bildts Mars-styrda Skorpion-persona högst involverad. Det backande Drakhuvudet (förstorande men förvrängande) befinner sig nu vid Skorpionens 23e grad, och kopplar därmed också an till personan.

Det är för övrigt ett bra tillfälle att testa Drakhuvudet och Draksvansen. Ungefär vid midnatt den 31 december 2011 når norra månnoden det exakta ascendentvärdet 18°58' Skorpion med den födelseuppgift som är angiven på kartan. Obs. Detta är värdet för "mean node", genomsnittsvärdet, som man beräknade det i antiken. Med dagens avancerade astronomi räknas noderna annorlunda (true node), men jag väljer att experimentellt följa den antika metoden.

Skulle tidpunkten vara fel, händer ingenting, men jag tror dagens nyhet (vid sidan av att Ghadaffi blivit skjuten) bara är början för Bildt. Hungerdemonen i hans första hus och den zoomade verkligen upp olycksbringaren och befläckaren Mars i öster just som intervjun där Bildt faktiskt (ovanligt nog) tystnade inför ovedersägliga fakta om vad Lundin Oil sysslat med vid en tid Bildt tidigare hävdat att de inte alls var verksamma i Etiopien.

Det är också rätt typiskt att även Bildt känner av Saturnus i Jungfrun just nu. (Jämför AB:s chefredaktör Helin och tidningens smutskastning av Juholt samt Expressens chefredaktör Mattsson för att inte tala om trycket från Saturnus på Reinfeldts omoraliska Mars i Jungfrun - samma f.ö. som Helin har). På Bildts himmel är det istället "bestraffade" avhuggna Drakkroppen (draksvansen) som får iskalla Saturnus strypande hand över sig.

Hur ska man resonera här? Jag har i hela mitt liv aldrig nyttjat noderna i astrologin. Men ett som är säkert är att Bildts hela sinnelag och tänkande är insyltat i nodaxeln. Hungriga Drakhuvudet förstärker hans näriga Måne i Fiskarna (överrepresenterat bland mediahoror - se studien av 72 glamourmodeller och minns Bildts skojiga gröna råttkostym och förkärlek till partajer). 

Senast vi såg en sådan begärsfylld Måne och tog horoskopet som skolexempel var hos Annika 'Fallskärm' Falkengren, SEB-chefen. Måne i Vatten är en otillfredsställd natur, den vill alltid ha mer. Och när hungerdemonen kommer som ett förstoringsglas på detta bud, ja då får man en bankdirre eller en Carl Bildt!

Kanske kan man därför säga att den iskalla Gränsdragaren Saturnus nu kommit och ställt sig på punkten där girighetens straff står för dörren... Det är dags att hugga huvudet av demonen.

Brittiske mästerastrologen Charles Carter sade (i mycket oprecis återgivning) att en transit som regel bara kickar igång ett medfött komplex som också inbegriper den transiterande planeten själv. Det här resonemanget är svårt att använda på indisk astrologi som har så ytterst få aspekter. Och dessutom tycks det inte stämma alla gånger. Jan Helins Mars-Jungfru just fick en kyss av Liemannen, men i det fallet var Mars redan natalt indragen i en opposition med Saturnus så att Saturnus i transit faktiskt aktiverade den medfödda aspekten. 

Expressens Mattsson hade dock inget natalt samband Saturnus till Saturnus. Men å andra sidan var han född Jungfru så att det i luften hängde en kombination av transiterande Sol med Saturnus. Nu kretsade förstås inte drevet så mycket kring Expressen, men rimligen måste han ha tagit åt sig av reaktionen med tanke på det långa och vindlande försvarstal han skrev.

Reinfeldts Saturnuspassage genom sitt första hus och omoralens Mars har jag skrivit om både här och där, men minns inre riktigt var.

För att återvända till Bildts transiterande Saturnus, så instämmer den med backande Rahu i hans förstahus. Saturnus är inte riktigt framme vid hans natala månnodsaxel än och det tyder på att han har värsta hettan framför sig! Men det är bara några dagar kvar: den 28 oktober vid lunchtid når Saturnus 27°56' Jungfrun.

Räknar man istället med en vida spridd tes (i västastrologin) att transiter kickar in en grad innan exakt läge har Bildt redan mött sitt öde! Gissa när!

I morse, när alla svenskar hörde nyheten på morgonradion! Med den precision programvaran ZET medger når Saturnus fram till Bilds "bestraffade" södra månnod strax efter klockan 06.00 på morgonen, lagom till att hela svenska folket innan de åker till jobbet ska hinna höra om hans lögn!

Med detta menar jag att frågan om "sann nod" eller "genomsnittlig nod" verkar besvarad. Dessa exakta överensstämmelser är gjorde med den antika "genomsnittliga noden" och vi står därför inför den logiska problematiken att vi här "dyrkar" decimalprecision samtidigt som vi använder en nod från en tid när astronomin inte kunde drömma om att få gradtalet rätt ens som heltal. [1]

Mer än någonsin inser man att vi sysslar med psykets - själens - lek här! Men kul är det.

*****
Medierna just nu:

Nya uppgifter om Bildt (AB)
Bildt medger Etiopien-samtal (DN)
S-kritik mot Bildt (SvD)
Rent hyckleri från Bildts sida (Expr)


_____

1. Antikens astrologer blev lata och började kopiera data ur färdiggjorda tabeller (En nödvändighet om barnet föddes när inte alla planeterna var synliga på himlen.) Vissa placeringar i de gamla babyloniska horoskopen är många grader fel, till och med i de få fall när astronomen känt sig väldigt säker och t.o.m. angivit en halvgrad!


Inga kommentarer: