Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 22 oktober 2011

3 Jungfrur - 3 mästare i sitt slag

Det något otydliga DN-fotot på sångerskan P.J. Harvey fick mig av någon anledning att tänka på hennes landsman sångaren Bryan Ferry. Snart nog hittade jag en bild som bekräftade känslan.



Båda de här individerna (Harvey 2008, Ferry 1972) med deras ovanligt rena ansiktslinjer och en spetsig näsa har i någon mån också en föregångare i ikoniska skönheten Greta Garbo.



Det handlar om den kanske mest lyckade typen av Solen i Jungfrun (enligt den sideriska zodiaken), ett tecken som lätt glöms för dess verksamhet inom kultur och som på den här bloggen blivit något felfördelad pga dess skuggsida - tendensen till diskriminering, främlingsfientlighet, brottslighet och moderata partisympatier! 

Kort och gott den mest själviska sidan av Jungfrun, som Garbo faktiskt själv uttryckte till perfektion i barscenen där hon säger, "I want to be left alone." Privatismen är om något det här zodiaktecknets dödssynd, dess ibland näranog hatiska aversion mot ett samhälle som kräver dem på skatt för det allmännas bästa (se Jungfruascenten Fredrik Reinfeldt). Jungfruns tecken spelar ofta rollen av den som besvärar sig i zodiaken, den otacksamma kritiker- eller kverulantrollen, och kanske kan Harveys "sorgesånger" för England sorteras i det facket.

Den fungerar när den arbetar analytiskt och skapar något - som en matematiker eller trädgårdsodlare eller hunduppfödare. Rasrenheten som puristiska Jungfrun åtrår och som i lägre typer blir till främlingsfientlighet, kan ha att göra med att tecknet tycks producera många individer med väldigt vackra drag! Som sagt, livet på jorden är ett mysterium och vi är alla här för att lära oss tyda det.

Det är på grund av den beklämmande tendensen hos de sämre typerna av Jungfru jag vill tro att P.J. Harvey föddes före lunch så att hon har sitt sinnelag i det betydligt öppnare Lejonets tecken. Hon sägs jobba pedantiskt med sin musik och pedanten är förstås Jungfrun. Men när både Sol och Måne samlas i samma tecken uppstår ofta ett konstlöst plottrande, för att sin skärpa är Humanisten och samhällsdebattören Dilsa Demirbag Stens texter ofta en ren plåga att läsa. 

Ponerar man en Måne i föregående tecken för Harvey uppstår en mycket bättre "resonansbotten" mot vilken den pillriga Jungfrun kan verka. Månen står dessutom med konstarternas Venus, och som jag känner en vacker kvinna född 1963 som påminner om Harvey utseendemässigt med just Solen i Jungfrun och Månen i Lejonet, vill jag tro att detta är brittiskans placeringar.


Dilsa, 10 okt 1969; Polly-Jean, 9 okt 1969!
Förstå stjärnornas inverkan! För var timma, ja var minut
justeras den himmelska förlagan en smula.
 
Här är Harveys horoskop dubbelexponerat på Bryan Ferrys himmel (bara Ferrys tid är känd, det ger honom en Vågascendent).



Och så vår legendariska Greta Garbo, för dem som vill fördjupa sig i Jungfruns zodiakala mysterium inbäddat i en helhet.

OBS. Fel klockslag - hämtat från en svensk astrologibok om jag minns rätt. Tolv år senare, 2023, en blick på astro.com som visar sig ha uppgiften 19:30 som är AA-rankad (födelsecertifikat)! Att Garbo föds exakt med framgångens Jupiter i Oxen är intressant men förändrar inte det här inläggets enkla upplägg om Sol-Jungfrur.


Jag noterar intresserat att alla tre, Ferry enormt framgångsrik i Roxy Music och även i sin solokarriär och Garbo i Hollywood, har endera LJUSET kopplat till den stora framgångens Jupiter. Garbo som mer var en gestaltare av andras geni hade typiskt nog Jupiter med den re-aktiva månsidan, medan Harvey och Ferry är solära skapare. 

Intressant nog har Bryan Ferry med den rätt slöa Månen i Oxen klagat på att det är så jobbigt att skriva låtar och att folk ju ändå köper hans musik när han gör coverversioner på sånt andra skrivit! Jämför det med Harvey som ständigt gått sin individualistiska väg i musiken och hur väl det rimmar med en Måne i det skapande Lejonet - ett hyperindividualistiskt tecken.

DN nämner två "Mercury-pris" till Harvey på tio år. Så passande med soltecknet under Merkurius beskydd!

Inga kommentarer: