Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 16 september 2011

Rättsvetaren & godheten


Lagens herre Jupiter.
I Peterskyrkan, Vatikanen, omdöpt till
den helige Petrus!

Ett intressant Newsmill-inlägg från en professor i rättsvetenskap på temat de medborgerliga rättigheterna som sitter löst till pga Sveriges historia och i synnerhet under Regeringen Reinfeldt (de utsatta barnens situation).

Jag inkluderar Joakim Nergelius horoskop mest för att få en positiv motvikt till Kräftans tecken som tenderar att dra till sig mycken sorg och problematik.


Dessutom är det mycket tänkbart att rättsvetaren är född klockan 13.00 eller senare för exakt samma grundmönster som Fredrik Reinfeldt: huvudet (Solen) under Kräftans vatten medan psyket (Månen) verkar från Luftelementets konceptuella bas. Grundläggande instinkt upplyft till rationaliserande Luft. 

(Se Eva Franchells klockrena inlägg i AB, Därför vill Reinfeldt att vi ska känna oro, och ämför med vad den här bloggen sökt hamra in: Kräftan är orons och protektionismens grundprincip och därmed olämpligheten att välja en negativ typ till folkledare - åtminstone om sekundära indikationer stödjer tanken om en abnorm snävhet i utblicken. Om sådan vittnar Reinfeldts senaste regeringsförklaring.)

Ibland, som i moderatens fall, blir denna "dissociation" mellan pådrivande Sol och reflekterande Måne en slags kognitiv blindhet - Reinfeldt känner helt enkelt inte empati med levande men slagna människor eftersom han bara kan accessa verkligheten genom sitt ideologiska innanmäte (som är egoistisk kapitalism). 

Ibland är effekten av osynken mellan Luft och Vatten knappt märkbar, men när den uppträder via så viktiga himlakroppar som Solen och Månen, måste man fundera en stund över den.

Hos den humanistiska rättsvetaren Nergelius är planeterna maximalt disponerade till gott, om så långt man kan avgöra utan födelseklockslag.

Reinfeldts Sol-Kräfta disponerades av Mån-Vågen, vars disponent Venus är den "lilla välgöraren"- Tyvärr stod Venus i den materiella förlustens 12e hus då Reinfeldt föddes och jag har kallat detta en omedveten fruktan för att tappa kontrollen över pengarna - Venus primära sätt att "materialiseras" sig. Därav Sveriges nu ofattbart fattiga politik och vulgära hantering av sjuka och långtidsarbetslösa.

En födelse med sinnet i Vattumannen hos Nergelius skulle ge en fascinerande kombination mellan psyke och välvilja genom Jupiters närvaro i tecknet. Jupiter - den stora välgöraren. Vattumannen är också det ideologiskt mest omfattande Lufttecknet, det "råder" över konceptet som koncept och indikerar alla former av blueprints eller mentala kartritningar. 

Och en födelse efter 13.00 är intressant också för att Jupiter är Lagens planet och vad bättre för en bra jurist än sinnelaget i samklang med Lagen på dess essentiella nivå?

Å andra sidan skulle en tidig födelse, med Månen i Stenbocken, heller inte vara helt fel med tanke på att Nergelius vill tala rättshistoria. Stenbocken är den historiska och realpolitiska, Vattumannen den ideologiska och idealistiska.

Läs hans Newsmill-artikel själv och fundera över vilket sinnelag artikeln andas av!

*****


Några ytterligare teknikaliteter.

Det finns många intressanta inslag på himmelen ovan, men jag har inte velat färglägga den. Vi har dock Mars onda attack från monetära Oxen mot välfärdens Venus. Eftersom den senare kopplar till välviljans Jupiter (och kanske juristens psyke) är ämnet akut i hans liv: välvilja, även monetär sådan! (Raka motsatsen mot Reinfeldts paranoida penga-Venus i förlusternas tolfte hus.)

Hans namn är ännu ett exempel på hur lurigt livets egen intelligens är, Nergelius för genast mina tankar till den babyloniska guden Nergal, ett av olycksplaneten Mars många namn! 

Givet onda Saturnus snåla öga mot Solen i trygghetens tecken Kräftan och Mars/Nergals attack mot välmåendet Venus (i individens tecken Lejonet!) ser vi här en människa predisponerad att begrunda dylika ting. (Se särskilt hans resonemang i artikeln om staten vs. individen.)

Och det är där jag tror argumentet för en Måne i Vattumannen ligger. Kvar i Stenbocken hade mannen istället kämpat på "markplanet", men nu är han rättsvetare och arbetar i det abstrakta, i Luftelementet.

Till sist: Det är också möjligt att att härleda den sublima idealiteten i Nergelius text enbart till nobla Jupiter, även om Månen skulle ligga kvar i "rättsrealistiska" Stenbocken. Men det förutsätter en födelsetimma när t.ex. Jupiter stiger i öst eller ockuperar det mäktiga tionde huset.

*****

Se även: Chefsåklagaren, Jupiter och Lagen, där naturrätten nämns, vilken förnekas av rättsrealismen. Sammanhanget är uppenbart: tanken om en naturrätt - Guds tankar eller preferenser nedlagda i naturen - uppstod genom antikens studier av stjärnhimlen. Kopplingen till den enskildes medfödda rätt ges naturligtvis genom bl.a. Platon och före honom i den indiska filosofin: människans själ är ett mikrokosmos.

Den här bloggen har genom att återvända till det gamla Babylons zodiak visat att himlen faktiskt fortfarande ger statistiskt signifikanta resultat. Mördare är mer än genomsnittsindividen benägen att födas då psyket "faller" i dödens tecken Skorpionen! (Och till mördare kan vi också räkna karaktärsmördare och andra typer av terminatorer.)

Se även: Nergelius nämner svenske filosofen Axel Hägerström. Det fick mig att titta på och häpna över livshatet på hans födelsehimmel.

Inga kommentarer: