Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 9 september 2011

Mest bloggat om (nördinformation)

Bloggens lista med etiketter är ingen perfekt ingång till innehållet, men något säger den. T.ex. om vilka företeelser som fått mest uppmärksamhet - förutsatt att bloggaren haft ambitionen att kontinuerligt och konsekvent märka upp sina inlägg.

Men det mest logiska sättet är att visa etiketterna i bokstavsordning och inte efter antalet bloggposter i ämnet. Det är svårt att överblicka vilka aktualiteter som attraherat mest intresse. 

Jag sorterade därför om inläggen och försökte sedan separera etiketter för personer från de för aktualiteter eller astrologiska termer. Det har säkert blivit några fel, men inte alltför många.

Sedan jag bestämde mig för att det fick vara slut på ett helt liv av politisk likgiltighet inför valet 2010, har inte otippat politiska horoskop vällt in på den här bloggen och naturligtvis hade då sittande och alltjämt sittande statsministern fått flest inlägg.

I synnerhet i de politiskt flaggade inläggen har dessutom astrologin mer än annars utgjort ett formspråk för mina egna värderingar vilka dock i hög grad återspeglar zodiakens egna. Zodiakens själva design tycks säga att det är nog så gott att utveckla en personlighet (Väduren), men jag-perspektivet får aldrig ske på bekostnad av balansen mellan "jag och du" (Vågen). Zodiaken är bakåtkompatibel: för varje avverkat steg förväntas man kunna de föregående, men som t.ex. Våg ha en särskild uppgift att motverka den överdrivna egocentrism som t.ex. opponenten Väduren indikerar.

Vidare kan aldrig gruppintressen tillåtas vara viktigare än ansvaret för helheten. Den dikotomin återspeglas i zodiaken av Kräftan, tecknet för den instinktiva grupptillhörigheten, och Stenbocken, symbol för den övergripande organisatoriska strukturen. Avsiktligen valde jag här de tre Rajas-tecknen, de som i väst kallas kardinala eftersom de är kopplade till de fyra årstiderna. I indisk astrologi betraktas Rajas istället som den punkt där Ljus och Mörker möts, livets passionerade spelplan, de fyra nämnda har både Sattva och Tamas i sig.

Med detta sagt, här är lite bloggstatistik idag den nionde september 2011.

  • Etiketter för ämnen/termer: 308
  • Etiketter för personer: 1519 (En del inlägg, t.ex. något enstaka namn för ett popband, innehåller flera personhoroskop så siffran är i själva verket aningen högre.)

Alla personnamn som fått mer än tre inlägg (personer kan flyktigt ha förekommit i ytterligare inlägg utan att ha fått sin namnetikett tillknuten):


Fredrik Reinfeldt (1 samlingssida --> 20 varav 10 dedikerade)

    1. den 12:e april 2010 (del 1)
    2. den 13:e april 2010 (del 2)
    3. den 11:e juli 2010
    4. den 13:e november 2010 (med Tiger Woods)
    5. den 8:e december 2010 (USA om F & F Reinf)
    6. den 23:e december 2010
    7. den 10:e januari 2011
    8. den 16:e februari 2011
    9. den 22:e februari 2011 (med Gaddafi)
    10. den 25:e februari 2011 (med Carl Bildt)
    11. den 13:e mars 2011 (med Lena Mellin)
    12. den 10:e april 2011 (om Adolf Eichmann!)
    13. den 11:e april 2011 (mer om FR och AE)
    14. den 21:e april 2011 (med Håkan Juholt)
    15. den 26:e juni 2011 (med Torbjörn Nilsson)
    16. den 29:e juni 2011
    17. den 1:e juli 2011
    18. den 4:e juli 2011
    19. den 15:e augusti 2011 (med Warren Buffet)
    20. den 24:e augusti 2011

Som Sveriges mest opinionsbildande individ flyter gränserna i fallet Reinfeldt. Många inlägg är svåra att definiera, de kan primärt handla om en annan individ och som illustration av en tendens eller attityd plockas exemplet Reinfeldt fram. Ett annat av bloggens skolexempel, Humanisternas ordförande, finns inte ens med i följande lista, och det beror på att de många referenserna till hans horoskop ofta har rört en enskild astrologisk detalj.

Tiger Woods (7)
Julian Assange (6)
Carolina Gynning (5)
Charles E.O. Carter (5)
Charlie Sheen (5)
Lady Gaga (Stefani Germanotta) (5)
Malmöskytten (5)
Mona Sahlin (5)
Thomas Bodström (5)
Tobias Billström (5)
Adolf Hitler (4)
Anders Borg (4)
Angelina Jolie (4)
Anna Anka (4)
Anna Odell (4)
Arthur M. Young (4)
Barack Obama (4)
Carl-Henric Svanberg (4)
Charles Darwin (4)
David Letterman (4)
Edgar Cayce (4)
Håkan Juholt (4)
Lars Vilks (4)
Madonna (4)

Som synes är topplistan i princip helt och hållet frukten av "mediehor", skriverier utlösta av aktualiteter i tiden och länkade för att locka läsare. 

Personligen ägnar jag varken Fredrik Reinfeldt, Charlie Sheen eller Anna Anka en sekund av mitt privata tankeliv. Livet är kort och det finns inte tid att ägna sig åt det ringa när det finns individer som producerar så mycket större och bättre ting.

Att etikettsättandet lidit av visst godtycke inser jag nu eftersom ofta nämnda djuppsykologen James Hillman bara har tre förekomster medan min "husastrolog" Charles E.O. Carter har fem. Hillman har i själva verket betytt mer för mig - jag räknar t.ex. till 17 böcker av Hillman på bokhyllan jämfört med sju av Carter.

Mot godtyckligheten kan anföras: vem förutom en helt perspektivlös människa skulle prioritera millimeterrättvisa på den här nivån? Jag menar, det krävs mängder av arbete att bedöma sättandet av varje tänkbar etikett mot den policy som genomsyrar de redan existerande (tusentals) inläggen, en policy som dessutom hela tiden är under subtil förvandling - alla själar utvecklas nonstop, även bloggarens!

Inga kommentarer: