Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 4 september 2011

The Man & Nobelfysikerns brutna horoskop

[Obs. Långt inlägg, 2000 ord.]


Alf Svensson har lyft den högintressanta frågan om den förytligande ungdomskulten i reklam och medier också får genomslag i politiken och leder till onödigt dålig politik eftersom vishet kommer först med erfarenhet. (SvD, min kommentar).

Platon hade kanske invänt sig mot Svenssons literalistiska tro på att x antal år först måste genomlevas förrän en människa kunde yttra sig. I sin teori om att sinnesvärlden bara är ett återsken av en tidlös tillvaro av eviga principer menade ju Platon att den själ som vänder sig inåt direkt kan greppa dessa formande principer.

Men att omsätta inre varsel till korrekt politik är inte en liten sak, vilket laserforskarna Puthoff och Targ från sitt håll skymtade i undersökningen av höggradigt sensitiva författaren Richard Bach ("Måsen") [1]. 

I ett av forskarnas telepatiska experiment stod den mänskliga måltavlan vid skrivbordet i chefskontoret på ett flygbolag. Bach satt inspärrad i en Faraday-bur på Stanford Research Institute och skulle lyssna inåt efter signaler. Han plockade uppenbarligen upp målet i sitt medvetande men ritade istället för ett skrivbord ett kyrkoaltare. 

Förklaringen till den här missuppfattningen låg uppenbarligen i flygbolagets logotyp på väggen bakom skrivbordet - i Bachs föreställning blev detta ett kristet krucifix med den korsfäste Jesus och därmed bordet via association ett altare!

Vem som helst - utom kanske Humanisterna, en grupp som gärna förnekar parapsykologins fenomen utan att ha läst en enda suggestiv studie - ser att detta är telepati och Platons lära om formerna bevisad i praktiken. Men lika tydligt är att den mänskliga mottagarens "renhet" eller uppfattningsförmåga är ett problem...

Sensmoralen av dessa kaliforniska experiment på 1970-talet är att Alf Svensson i praktiken har rätt. Det behövs ett långt liv innan man korrekt kan identifiera situationer i politiken och besluta om rätt åtgärder. Konfucius, i ett troligen pseudepigrafiskt uttalande, satte minimiåldern till 60 för att ens börja studera den text som utgjorde grundbulten i en antik kinesisk regeringstjänstemans utbildning, I Ching eller Förvandlingarnas bok.

Texten är helt och hållet "meta", dess korta sedelärande allegorier just bara osynliga platonska former klädda i ord. Den politiker som inte kunde se igenom textens yta var definitivt inte lämpad att styra! Intrycket av dagens borgerliga regering är att inget ledande namn uppfyller det andliga kriterier som ställdes t.o.m. på lägre kinesiska byråkrater och naturligtvis saknar de alla den silvervita rävens världsliga vishet.

Jag noterade att Alf Svensson nämnde inte bara den barocka Annie Lööf utan också Gustav Fridolin, varpå en mindre balanserad ung kristdemokrat på Newsmill tog sin åldersgrupp i försvar mot partikamraten (min astro-kommentar). Dessa unga svenskar föddes alla under den korta period om 2½ år då åldermannen, realpolitikern och gränsdragaren Saturnus passerade sitt noblaste och upphöjda läge i Vågskålarnas tecken. Här skall teoretiskt Justitia skina fram, perfekt balans och rättrådighet råda.

Bloggen har emellertid visat att också astrologins kategoriska utsagor bara är bokstavsnivån. Man måste läsa djupare, och av Lööf (c), Fridolin (mp) och Modig (kdu) är det bara miljöpartisten som har en perfekt konfigurerad Saturnus. Det är därför han låter som Den Gamle (senex) allaredan!

"Många är (eller upplever sig) kallade, men få är utvalda."

Bibelcitatet kan appliceras på den astrologiska doktrinen där naturligtvis tusen och åter tusentals människor föds under mer långvariga och övergripande omen - som t.ex. den ultimat rättrådiga åldermannen Saturnus. Hos kristdemokraten Modig stördes budet helt ut genom fanatism i barnets tecken Väduren och därmed hans oförstånd och hyllning av ungdomens go-getter-mentalitet.

Annie Lööf har problem med att kontakt sin rättrådiga Saturnus av andra anledningar. Som vi såg tog hennes Merkurius (intelligens) mot den rättrådiges "form" från en sublunär position, dvs. hennes begåvning är redan skadad av själens syndafall ner i materiell besmittelse.

Hon är enligt Platon inte optimalt politikermaterial och i synnerhet inte som hon mottar Saturnus bud från ett alltför inskränkt perspektiv: Kräftans privategoistiska sfär. Hon förstår inte ens vad en samhällsbyggnation är annat än om den kommer att gynna hennes egen familj. Vi har redan sett hennes blindhet i lägenhetstrixandet.

*****

En tanke flög i huvudet på mig utifrån Lööfs sorgliga blindfläckar - hon dyrkar till och med en rysk-amerikanska som hyllar själviskheten! Tanken var att avsiktligt uppsöka någon celebritet från min datasamling med 5.300 horoskop som mot alla odds lyckats. Bloggen behöver fler positiva exemplar!

Det förra inlägget om Lööf visade hur svårt det verkade vara att nå berömmelse med de störningar på himlen (i Världssjälen) som Lööf föddes under. Bara en ökänd diktator (!) visade sig ha samma grundmönster som Lööf som i svenska medier - i deras ofattbara brist på intelligens och erfarenhet - kallar ett "politiskt underbarn". 

Som sagt, den utan intelligens följer bara skeendenas ytstruktur, läser bara texten i Förvandlingarnas bok på bokstavsplanet och är enligt den mästerideologen Konfucius ointressant som källa till vederhäftiga omdömen. Unga svenska skribenter kan inte ens svensk grammatik längre och de förväntas ändå kunna analysera och skriva om nya politiska kandidater! 

Vilka krafter ligger bakom denna kapitala fördumning av medierna?

Den Tredje Statsmakten tycks ha infiltrerats av Svenskt Näringsliv som finner "filosofi olönsamt" och som hellre vill se korkade otänkande människor som kan lejas till låg lön. "Filosofer" och humanister, särskilt som de blivit skickliga i det de gör, kommer med en högre prislapp än den reella Första Statsmakten, marknadskapitalismen, kan fördra.

Andra Statsmakten, ur det här perspektivet, är bara det rövslickande följet till den första; Reinfeldts vanstyre av landet har sedan länge nått episka proportioner. Här har vi ett statshuvud som inte är intresserad av något annat än skräddarsydda kostymer och banala deckare till sommarläsning. Har han någonsin haft något av de stora idéhistoriska verken vid sitt nattbord? Det är tveksamt. 

Den goda statsmannen arbetar dag och natt på sitt intellekt. Svenska paradgrenen deckare har ingen plats i idealpolitikerna lektyr. Den bra politikern arbetar oavbrutet på att vässa sin analys av skeendena och förstå hur de relaterar till Platons eviga former. Bara genom en in-formerad mentalitet kan långsiktig politik utformas. 

Anm. Marknadens kvartalskapitalism är det första som måste elimineras om världen någonsin ska komma på god kurs. Kortsiktighet och ungdomskult är faktiskt ett hot mot folkhälsan! Den svenska folksjälen är på inget sätt immun mot det rena patraskets nivåer. Med direktiven från Svenskt Näringsliv skulle vi vara där på nolltid.

Efter att ha noterat att Annie Lööf inget annat var än en sämre version av Fidel Castro, sökte jag genom horoskopsamlingen lite mer syftande. Jag VILLE HITTA en bra person, någon som lyckats TROTS den inskränkta och subjektivistiska placeringen i Kräftan för intelligensplaneten Merkurius. Om inte politiken är dess arena, var kan då den här lilla "klubbmänniskan" tänkas fungera bra?

Jag återvände till samlingen med alla 187 Nobelprisbelönade fysiker och matematiker. Saturnus 29½ år långa resa runt zodiaken ger oss bara några få tidpunkter för en upphöjd Gränsdragare i Vågen.




Men en Nobelpristagare var född ett sådant år och hade därtill Merkurius i Kräftan: amerikanen Ben Roy Mottelson som bosatte sig i Danmark och med den kände kvantfysikern Niels Bohrs son Aage fick ett Nobelpris för upptäckter om "atomkärnors icke-sfäriska geometri". Den klassiska tanken om universum som en sfär, idealformen som en sfär, själen som ett klot, är så djupt rotad att den t.o.m. lever kvar fast i linje med vår tidsålders klokskap negeras!

Mottelsons upprepar t.ex. Dalai Lamas intressanta "triangel" i Luftelementet och, resonerar jag, det måste vara denna enorma tillgång som neutraliserar det potentiella problem en intelligens-Merkurius "under vatten" ändå utgör, i det att den verkar i ett element som är en helt annan värld än den upphöjda Saturnus med dess exakta känsla för den "rätta formen" (eller den rätta formeln)!

Ska man vara mer precis låter sig atomkärnans "icke-sfäriska symmetri" väl förklaras av den astrologiska sinnebilden av en skärning eller brytpunkt mellan Luft och Vatten - minns skolboken i naturkunskap som visade hur åran som från luften sticks ner i vattnet ser "bruten" ut.

Platons värld är en idealformens värld men i den illusoriska Mayas värld är allting lite fel, lite brutet. "Dissociationen" eller "förlusten vid översättning", som jag tidigare betitlat de här horoskopen där Luft och Vatten skaver vid varandra, blir i Mottelsons fall till själva hans prisbelönta upptäckt!

Så mycket härligare att se gudarna framverka skenfenomen som Mottelsons än höra en Reinfeldt (också "dissociativ" i horoskop) efterhandskonstruera beklagande ord om människor i kläm i sjukvårdsförsäkringen fast han i själva verket var fullt medveten om att folk skulle drabbas.

Så låter den fulaste sidan av "dissociationen", den vi tidigare sett väl representerad bland ateister och svenska religionshatare. Inte undra på att Reinfeldts Nya Moderater nu drar sig ur kyrkopolitiken. Finns det någon som kan undgå att se mönstret här? Jag tror inte det.

Folk är således naturligen väl rustade att uppleva Platons former. Så varför hatar Svenskt Näringsliv då filosofin? Jo, för att kunniga människor är ett hot. Dessa människor är inte redo att bli uppbjudna till dans på vilka struntvillkor som helst. Kunniga människor vet hur det ser ut när de blir utnyttjade.

Problemet är att den köpstarka ungdomen utnyttjas av dolska krafter och det är beklämmande att inte en ung kristdemokrat som Modig förstår hur genomlurad han är i sin fäktning mot väderkvarnsvingar.

Det samma gäller folkpartisenioren Westerholm i SvD som inte vill ha något "generationskrig". Börja tänk! Sök problemets rötter. Varför har ungdomen till att börja med beretts makt så tidigt att deras bristande skolning i humaniora nu allvarligt havererat samhället genom deras primära attribut teknokratin? Vem är "The Man" i bakgrunden?

Hur ser kopplingarna ut mellan datorindustrin och den perfekt anställningsbara åldern "35" som (och Alf Svensson har varit inne på det) som gjort svenskarna lika vidriga som nazisterna när det gäller att klumpa samman och kvantifiera människor med djupt otillräckliga instrument [2].

Så obildade är svenskarna att pressens tillåts använda datoranalogin för hjärnan jämt och ständigt, fast tunga medvetandeforskare i övriga världen redan avfärdat detta dravel [3].

Vi kanske borde lägga ner sifferjonglören Statistiska Centralbyrån och samtliga bemanningsföretag som tillsätter personal på basis av numeriska uppgifter om individer - n års utbildning si och så, n års erfarenhet det yrket man bara en merit om du är yngre än n år... Bakom tre års jobbsökande utan en enda intervju ser jag, f.d. datatekniker, nu Djävulen själv som programmerat dagens inhumana bortsållningssystem. Förr möttes människor och stämde av personkemin. Idag är HR-folket bara simpla postsorterare bakom sin dator.

"The Man" vill komma åt dem med nästan acceptabel kompetens därför att de är billiga i drift! Unga hjärntvättade politiker som Annie Lööf - redan en perfekt megafon för den människofientliga marknadsliberalismen - är en del av samma Stora Perspektiv.

Kanske är svensken ett totalt offer när allt kommer omkring, kanske ser han inte vad han bidrar till... Bara för att regeringen nu låtsas som om det femte är ställt på framtiden betyder inte det att de ansvariga förädlats i sitt tänkande, börjat se den upphöjda Saturnus perfekta rättrådighet. Bara folket kan rösta bort ohyra om de råkat föra den till regeringsställning.

Erfarenhet kommer med åldern, och det krävs tid att lära sig se det stora grundmönstret. Det är, paradoxalt nog, just så enkelt som sagorna alltid beskrivit det, kampen mellan det goda och det onda. Till ondskan hör alla de röster som viskar i ditt öra att du kan tjäna lite extra för egen del (privatism).

Till de goda hör alla de som manar till altruism och samhällsmodeller som låter alla människor nå det kloka tänkandet - det som Svenskt Näringsliv desperat söker befläcka och förfula med den enda värdeskala de bryr sig om: "filosofi är olönsamt".

I somras hördes Sveriges verkliga förbrytare ta till orda. Glöm inte var de finns någonstans! De döljer sig i räknenissarna, de där som söker beröva människan hennes verkliga storhet.


_____

1. Russell Targ & Harold Puthoff: Mind-Reach - Positive Proof That ESP Exists (1977)

2. Talet 35 intar en intressant position i den antika kinesiska politikens centrala verk, Förvandlingarnas bok. Det kinesiska universat är samlat i 64 nummer (82) och 35 indikerar tanken om avancemang i riktning mot ett erkännande (symboliserat genom att förunnat en audiens med kejsaren).


3. AI-utvecklaren Kenneth M. Sayres kastade hela sitt projjekt på sophögen när han slutligen insett medvetandets komplexitet. Han ägnar sig nu istället åt filosofen Platon!

Se även "Irreducible Mind" av meriterade, PENSIONERADE medvetandefilosofer och psyikater. Den 700 sidor långa specialistboken kritiserar den vulgära, scientistiska läran om medvetande som ett biokemiskt fenomen och som pådyvlas gemene man med följden att t.ex. religionens tal om en själ framstår för sagolikt för den som duperats tro han är välinformerad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå Mottelsons horoskop var Elisabeth Kübler-Ross, om namnet är bekant, född 8 juli 1926.
S

Seaward sa...

Och hon gick "mellan två världar" på sitt sätt och påminner där lite mer om Vatten/Luft som en ockult influens (reinkarnations-psykiatern Arthur Guirdham) - den typen verkar vara den mest ovanliga, men jag är säker på att hon kände lika delar fruktan/fascination för dödsfenomenet och att det var därför hon hamnade där till att börja med.

Kanske alla högljudda "religionskritiker" med Luft/Vatten i olag omvittnar sådana fall där fruktan för "djupet" (Vatten, upplösning) dominerar. De har alltså tagit spjärn på "luftsidan" och bekrigar sin egen irrationella rädsla (Vatten). Det skulle t.ex. förklara ett horoskop som Christer Sturmarks.

Om Nobelpristagaren Mottelson vet jag förstås inget, det är möjligt att han brottades med sina demoner förutom sitt arbete mot den luftblå idealmodellen av en sfärisk atom...