Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 24 september 2011

Look-alike: Kirstie Alley & Linda Fiorentino

Ibland ser man ett foto och bara vet att personen måste ha samma horoskopstruktur som någon annan. När jag såg det högra fotot på Linda Fiorentino ("Men in Black 1") från 2000 tänkte jag genast på ett ungdomsfoto av Kirstie Alley (från gamla tv-serien Skål).

Kirstie Alley och Linda Fiorentino


Ibland lurar man sig om det bara handlar om att själens spegel ögonen återger ett visst uttryck. Men här har vi både strukturella likheter i ansiktena - se bara de identiska hakorna och käklinjerna, munnarna och så då snarlika intelligenta, koncentrerade blickar. Faktum är att alla människor inte kan producera den här sortens blick eftersom det man menar med "blick" är en kombination av visuella intryck som mycket har med ögonformen att göra plus en nypa "det".

Nåväl, jag tog fram båda horoskopen - mindes överhuvudtaget inte ens soltecknet på någon av dem, och dubbelexponerade, Alley i centrum, Fiorentino i yttre planetkrets:


Lite kusligt är det allt att hitta två så renodlade "saturnier". Båda ligger tungt under Saturnus båda tecken Stenbocken och Vattumannen och det mest anmärkningsvärda är kanske att båda har en förhöjd "libidinös glöd" genom att Venus och Mars delar samma tecken.

Klockslag saknas för båda men vid dygnets början ligger faktiskt Alleys Mars och Fiorentinos Venus på samma 29e grad medan den omvända kombinationen fixar en gles konjunktion (i västerländskt tänkande - indisk astrologi konstaterar enbart att planeter i samma tecken befinner sig i "kombination").

Men båda har också planeter i Skytten, och här kan man fungera på om Alleys backande Merkurius i 9e graden och Fiorentinos Jupiter i 8e graden bidrar med något "skyttigt" till utseendet.

Till sist vore det naturligtvis helt osannolikt om Kirstie Alley var född exakt när dygnet börjar, men faktiskt står hennes Måne 00.00 i Vattumannens 26e grad, exakt den grad Linda Fiorentinos Sol i Vattumannen ockuperar. Mer troligt är kanske att Alleys Måne hunnit in i Fiskarna och då har kvinnorna istället en sympatisk samsvängning mellan två Vatten-Månar som också kan ge en vibb av systerskap.

Sedan, med åren, gick de två aktriserna skilda vägar och Alley fick problem med maten. Hon åt upp sig till och blev en jättekvinna. Men här på två foton som troligen fångar dem i ungefär samma ålder (Alley är nio år äldre), ser man verkligen ett tecken på att astrologiska influenser, vad det nu är, tycks ha ett finger med i hur ett ansikte utformas.


Inga kommentarer: