Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 3 september 2011

Kronisk trötthet - en uppföljning

Så väl illustrerar horoskopet i föregående inlägg innehavarens olyckliga åkomma att jag kände mig manad att genomsöka mina 5.300 sparade horoskop efter andra med samma astrologiska signatur, för att se om något mönster skulle framskymta.

Eftersom det här är obruten mark - att likna vid mänsklighetens första försök att förstå sig själv och sin lott via stjärnorna - kan man diskutera vad "signaturen" egentligen består i (om det alls finns någon). Mitt förslag är att den fallna Jupiter i Stenbocken är av avgörande betydelse eftersom redan här vitaliteten sätts ifråga.

George Clooney, med samma fallna Jupiter, har fulländat konsten att sova sig genom sina filmroller - ofta lufsar hans karaktärer runt och ibland spritter de till och vaknar upp ur sin dova, introverta insjunkenhet. Studera honom i flera filmer - detta är vad han själv tillför sina roller!

Men jag inkluderar också möjligheten att Stenbockens egen herre Saturnus skulle kunna ge en snarlik effekt till den fallna Jupiter. Tänk efter, det är rimligt! Saturnus hemma i sitt negativa Jordtecken är visserligen en "härskarposition" men det betyder inte automatiskt att den är gynnsam. 

Mars i Skorpionen, t.ex, var fruktad i antiken för dess långsinta, envetna och hämndlystna natur. Denna Mars var egentligen bäst lämpad för soldater i fält, människor kapabla att hata sin fiende flera år i sträck, om så krävdes! (I antiken reste grekiska krigare hem till de sina under vintern och omgrupperade sig när årstiderna åter lämpade sig för strid...)

Kritiskt för den hypotetiska signaturen anser jag också Månen i Jungfrun vara, som en allmän symbol för det kärl som utgår vårt sinne. Det är i denna psykiska bägare vi mixar våra intryck och låter dem färgas och förändras av en dos minnesbilder. (En del människor har så traumatiska minnen att de målar Fan på väggen i triggersituationer - repet på marken som tolkas som en orm.)

Slutligen går det inte att lämna den sömnsjukas dagmedvetande Solen i Vädurens sista döende stund därhän, Solen är nu mycket nära en konjunktion med stjärnan Algol som skapar rackartyg av de mest skilda slag. 

Hur problemskaparen uttrycker sig har rimligen att göra med vilken av planeterna som står i dess väg - här således Solen i dess kanske allra mest extroverta position, lidelsefylld (Rajas guna) och explosivt (Mars) otålig på att komma ut (ur livmodern) och utforska sig själv i förhållande till världen. Här använder jag ±7½-gradersregeln för när Solens natur och typiska aktivitet färgas av hyssmakaren Algol.

Med mjukvaran ZET:s skriptspråk ser sökmönstret ut så här:
(ju.cap | sa.cap) & mo.vir &
(so.ari[24.28-30] | so.tau[0-9.48])

Billy Joels genombrottsalbum "Piano Man", 1973

Kvinnan med det kroniska trötthetssyndromet motsvaras exakt av endast en enda person, amerikanska singer-songwritern Billy Joel, som jag alltid tyckt sett sömning ut (fast han rimligen inte kan vara det - hör hur fort han rabblar ord i "We Didn't Start The Fire" (It was always burning, since the world was turning) - en politisk låt där han sarkastiskt låter USA urskulda sig med hänvisning till att jordklotet brunnit helvetiskt ända sen den dag det började rotera på sin axel... 

Det här är en enda låt av Joel jag hört som verkligen gripit mig djupt och det naturligtvis för ovanstående enorma - kosmiska! - refräng. Och är det inte en allusion till Satan/Algol om något? Var har vi Moder Jord, Terra? Oxens tecken! I textraden kapslas in den märkliga fusionen mellan Elden i Väduren och Algol med den fysiska identifikationens Venus i härskarläge i Oxen - och den kamp, det krig det innebär när fri Eld tingas samman med bundenhetens Jord!

Det är förvisso värt att notera att Billy Joel har krigiska eldens Mars hemma i härskarläge i Väduren! Han har med andra ord inte den sömnsjukas "oändliga loop" där Mars vitalitet stryps av Saturnus och där Mars i sin tur aspekterar Saturnus och ger den mer otyglad energi att strypa! 

Vi påminns således direkt om att det var fler faktorer i den sömnsjukas horoskop än vi just sökte på. Men med ett så komplext sökmönster som även innefattar Mars/Saturnus hade garanterat inte ett enda horoskop hittats.

Men...Billy Joel är diagnosticeras med klinisk depression och om jag inte missminner mig har han försökt begå självmord. Vad om det försöket att nå "sömnen"? Här måste noteras att han har tröga och depressiva Saturnus i Solens tecken Lejonet, således i en planetär fiendes tecken... Billy Joel har således konfrontationen mellan Eld och Jord på två sätt i sitt horoskop.

(Jag ser nu att det här gamla skivomslaget tydligt visar en bagges ansikte - en Vädur! Jämför med bilden på baggen och skolminister Jan Björklund! :-) )

*****

Tre personer hittades utifrån Saturnus i härskarläge i Stenbocken snarare än Jupiter i fallet läge, och nu blir det riktigt intressant ur medicinsk synpunkt:
  • Richard Wilhelm; 10.5.1873; 1:30
  • Wolfgang Priklopil; 14.5.1962
  • Lena Meyer-Landrut; 23.5.1991

Som av en händelse är alla tre "germaner", tyska, kristna Kina-missionären och sinologen Wilhelm, österrikaren som kidnappade Natascha Kampusch och höll henne fången i ett låtsasäktenskap i åtta år (och begick självmord när hon lyckades fly), samt det sensationella knippet av ungdomlig nervös energi som 2010 sågs vinna Eurovisionsschlagern med spektakulär marginal - Lena!

För Richard Wilhelm, mest känd som översättare av den konfucianska klassikern och kosmologin I Ching (Förvandlingarnas bok), är tidpunkten inte trovärdig enligt AstroDatabank. Det är en tredjehandsuppgift. 

Men eftersom Månen har mycket matsmältning och allmän assimilation att göra, stämmer en sen Jungfru-Måne perfekt med Wilhelms öde, som sannerligen var nertystat i de böcker som nämnde något underligt med hans död. 

Jag antog i säkert tjugo år, felaktigt, att han blivit sinnessjuk på äldre dagar - men det antagandet var en felaktig slutledning som färgades av att han låg i terapisoffan hos djuppsykologen Carl-Gustav Jung. Hans död vid 57 berodde i själva verket på att han levt med förgiftad kropp i årtionden, haft amöbor i tarmsystemet som han dragit på sig under åren i Kina. Naturligtvis nämns inte sådana solkiga detaljer som att han skitit blod och diarré om det kan undvikas. 

Och här knyts då ett öde samman med den sömnsjuka kvinnan som också drabbades av infektion i exotiskt land. Här är två fall som kanske med rätta gör Månen i Jungfrun markant rasistisk och främlingsfientlig !!! Det finns alltid en risk att "beblanda" sig med situationer av främmande sort, situationer som skiljer sig från den egna bakteriekulturen - som man inte ens är medveten om eftersom man lever med sin egen avföring utan att finna detta underligt.

Här anknyter jag avsiktligt till att Jordelementet är kopplat till det primitiva luktsinnet i indisk astrologi. Ett uråldrigt sinne som förmår skilja odörer från aromer varav följer Jordelementets och särskilt Oxens välkända förenkling av tillvaron i "fiende eller vän". Stinker det måste det vara dåligt!

Det finns inte ord att beskriva hur lågt mediefenomenet Fredrik och Filip är, som inte har något bättre vinkling på Polarpristagarinnan Patti Smith än att hon ser ut som en trollpacka (dvs. hon är äldre och skiter i glamour) och har "dålig andedräkt"! 

Men, jag har tidigare fastslagit att Filip Hammar tillhör byfånens typ, så vad annat vänta sig. (Av någon anledning har jag känslan att det är han som står för allt det låga och att vapendragaren Fredrik bara passivt hänger med...) Filips horoskop innehåller en närmast rasistisk attack från hatiska Mars i Stenbocken (Jord, dofter) mot en ung och ännu egocentrisk Venus i martianska Väduren. Förhöjd libido och en perverterad, troligen koprofil natur.

När vi talar om sjuklig ytlighet och en anal läggning, så var även Wolfgang Prikolopil helt störd. Han rakade sitt kidnappade offer eftersom han äcklades av kroppshår! Ännu en påminnelse om Månen i Jungfrun vars syn på "renhet" eller "hygien" ibland halkar helt utanför kartan och blir en sjuk besatthet.

"Sångerskan" Lena (inte hade hon mycket till sångröst...) är den jag inte vet något alls om i de här sammanhangen. Någon tendens till "sömnsjuka" föreföll hon verkligen inte ha när hon gängligt hoppade runt på scenen med en kropp minimalt synkroniserad med musiken. 

Jag skrev några korta ord om hämmaren Saturnus i samband med hennes ESC-vinst (men där det intressanta var hur väl himmelen repriserade hennes födelsehoroskop vid vinsten).

För att summera: av de fyra paralleller till den sömnsjuka hittade vi: ett självmord, ett självmordsförsök, en depressiv och kroniskt dysenterisjuk präst och en spattig ung flicka (i kamp mot den deprimerande Saturnus?). 

Gruppen avviker verkligen från "medelsvensson" och bekräftar således att kvinnan med kroniskt trötthetssyndrom föddes under en himmel kraftigt ur balans. Men som jag sade i förra inlägget - den indiska astrologin har djupa kopplingar till medicinen och möjligen känner ayurveda metoder för att återställa till och med så här ofullkomliga himlar (livsöden).

Inga kommentarer: