Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 20 september 2011

Hitler & folksjälstesen verifierad

I en intressant artikel i SvD - som jag läser som en allegori över Fredrik Reinfeldt, hansk piskadrivna "arbetslinje" och svenska folket under en tid då alla omdömeslöst kommit att förakta en förment svaghet inom det egna landet, förekomsten av ett så kallat "sovande folk", tärande parasiter på samhällskroppen - nämns en inflytelserik historisk teori som såg Hitler som föga mer än förkroppsligandet av tidens folkvilja:

I sin stora Hitlerbiografi i två delar (1998/2000) framställer [Kershaw] Hitler som en komplex personlighet med många patologiska drag – en i grunden obetydlig människa som endast kunnat få en sådan makt därför att det tyska folket projicerade sina drömmar och förväntningar på honom. 

Det är bara att ta fram horoskopet från ett tidigare inlägg om Tysklands väg till Förintelsen och dubbelexponera med Adolf Hitlers födelse. 

Ropar djup till djup?

Inte bara ropar, vrålar!



För en som vagt anade att något hände här: bloggen har på säkerligen 5.000 sidor gjort ett världsunikt grundarbete och har lanserat många observerade tendenser, verifierat några stycken och lämnat facklan över till andra att göra uppföljningsstudier. Bara att göra hemläxan och kugga i.

Väst slängde verkligen ut barnet med badvattnet när det trots den mästerlige Johannes Keplers ("Keplers tre planetlagar") bedyranden om det motsatta godtyckligt började påstå att astrologin saknade fog för sig. Det skulle dröja till 1900-talet innan Wittgenstein genomskådade den positivistiska filosofins intighet och åter gjorde det möjligt att se på verkligheten som ett antal världar i världen, ett antal språkspel med tillhörande världskartor vilka alla fungerade på sina egna villkor.

I fallet Tyska Riket och Hitler är det förstås folksjälens Måne tillsammans med "bestraffaren" Ketu som sammanfaller i båda horoskopen och verkligen gör Hitler till en inkarnation av det felfördelade tyska folket som önskar sig revansch efter den förödmjukande freden i Versailles.

Att Skyttens tecken kan teckna problem med utlandet har anförts många gånger här, inte minst i fallet med invandrarfientliga Tobias Billström (m) - av alla yrken av Reinfeldt utsedd till Sveriges migrationsminister! 

Skytten representerar på sin positiva sida en upptäckarglädje och det "främmande" och "avlägsna" - därav utlandet. Men tar man ett inskränkt perspektiv, klaniskt eller nationellt, kan naturligtvis Skytten ta sig som en hotande och expansiv fara men söker stänga de egna gränserna mot.  "Främlingen" är den klassiska projektionsytan.

Hitlers horoskop, taget för sig, ger med Vågascendenten Skytten i tredje huset som är ett mentalt hus med nycklar till den intellektuella stilen. 

Månen med Draksvansen är nu inte intellektualitet överhuvudtaget (Hitler ägde böcker, men han läste dem inte), och med simplistiska egoperspektivets Vädur och hetsaren Mars i projektionsbenäget läge (7e huset) liknar han den psykiskt störda markis de Sade som kulturfolk i Sverige sökt upphöja till något annat än en i grunden mentalt störd författare av oerhört låg litterär kvalitet.

Inga kommentarer: