Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 18 september 2011

Dödsolycka 2 vid flyguppvisning


DN:s rubriksättare: läsaren som imbecill.
Var är självrespekten?

Svenska mediers återrapportering av händelser i världen är omvittnat undermålig. Inte bara väljer vi människofientliga högerpolitiker, så kodumma är fattigsvenskarna att deras journalister inte ens kan lägga den enda minut det tar att tajta till sina uppgifter. 

För en minut är vad det tog mig att konstatera att Aftonbladets rapport (även Expr, DN) om en andra dödsolycka "på bara två dagar" långt ifrån fångar den verkliga dramatiken. Läser man amerikansk press finner man intensitet: två dödskrascher inom 24 timmar. (Huffington Post, exakt tid för krashen här.)

En så mättad dramatik är något att ställa horoskop för.
 
Det kan visserligen tyckas perspektivlöst att jämföra flygolyckan med USA:s nationalhoroskop med tanke på hur landet under varjehanda svepskäl driver det ena orättfärdiga kriget efter det andra för att säkra naturtillgångar och allt vad det nu är. Och under dessa rasar det flygplan och helikoptrar ur skyn! 

Men för astrologin finns säkerligen något av intresse under det här förödande dygnet (24 timmar) då amerikanska flygare ville glänsa för publik på hemmaplan.
 



Det har visserligen sitt intresse att tyngdkraftens och depressionens Saturnus just nu drar stenhårt ner mot dödens element, Jord. Men den här svackan i tiden har pågått sedan september 2009 och är inte mycket till förklaring. 

Däremot ger placeringen en allmän bakgrund till den ekonomiska turbulensen - se dock Lehman Brothers-horoskopet som man kan ta som startpunkten för den kapitalistiska krisens start. Mental not: Jämföra med börskraschen i New York som ledde fram till Andra världskriget...) 

Naturligtvis är det suggestivt att Saturnus den här helgen nådde det läge där den har exakt en grad kvar till precis konjunktion med sitt eget startläge i nationalhoroskopet. Mästerastrologen Charles Carter uttryckte tidigt på 1900-talet åsikten att transiter "kickar in" en grad före exaktitud. Astrologen Stephen Arroyo apade efter samma "sanning" i sin faktaspäckade bok i västastrologi, "Astrology, Karma & Transformation". 

Anmärkning. En närläsning av den då mycket unge Arroyos storsäljare i den astrologiska nischen visar att han är mer av kompendieskapare än unik författare, han har samlat in och organiserat många befintliga åsikter från västastrologin men, typiskt för västastrologer, inte testat hållbarheten i sina observationer. Likt den här bloggen tycker han sig se det ena och det andra.

Själv har jag t.ex. tvingats avföra läran om goda och onda aspekter från dagordningen - den har inget stöd i empiriska studier och härvidlag bekräftar jag bara vad även Charles Carter "tyckte sig se" tidigt på 1900-talet. Minns att vår tid via nätet har tillgång till så många fler födelseuppgifter än för bara 70-80 år sedan!

Vad som dock verkligen fascinerar är att båda flygolyckorna inträffade de två dygn då Månen passerade våghalsen Vädurens tecken, och vi hade "spekulationsbubblornas" och den "lätta expansionens" Jupiter med Månen. Det här skulle tyckas vara en perfekt helg att visa upp extraordinärt mannamod (Väduren som kardinaldygden mod). 

Problemet är bara att Månens och Jupiters tillfälliga disponent, krigaren Mars, för närvarande är fallen i Kräftans tecken. Och med sin härskare Månen symboliserar Kräftan bl.a. livets början och slut. 

Det är uppenbart att Mars i negativt Vatten blir till en distinkt olycksindikator snarare än modig och framgångsrik krigare. (I godartade fall kan olyckan stanna vid att man blir en klanisk liten kverulant - se inlägget DN:s bokrecensent pissar sig på skon.)

Månens uppblåsta (Jupiter = expansion/inflation) uppvisning i linslusen Väduren har med andra ord ingen täckning, har inget stöd hos krigaren själv! De två flyguppvisningsolyckorna inom ett dygn signifierar ett USA som söker slå blå dunster i ögonen på sig själv. Deras idéer flyger inte.

Det skulle inte förvåna om också den mer omfattande flygkraschen på fredagen inträffade med Skyttens (expansionens) tecken stigande i öster. Då skulle båda dagarnas olyckor ha lytt under just den - i det här fallet - tomma bubblan Jupiter.

Således: "Överhettningen" mellan eldiga Väduren och vattniga Kräftan kan ses som det sensationalistiska och banala spektakel en flyguppvisning är. Ögonfröjd ger simpel kittling för nerverna. Unga själar känner sig mer levande när de matar sinnena med junk food. De har ännu inte utvecklat någon egen, inre rikedom.

Tyvärr var den här showen i strid med universums morallag som just nu signalerar "Saturnus bindning till Jord" ("earth bound") - således var Månen plus Jupiter en bubbla som sprack och planen störtade i linje med liemannen Saturnus jordbundna läge. Men det var Mars, olycksbringaren i fallet läge som gjorde den här helgen så förödande.

Låt oss se vad som händer de följande tillfällen när den transiterande Månen åter disponeras av den f.n. fallna Mars eller Mars attackerar Månen via de vediska aspekterna 90, 180, 210:

10.09.2011  (GMT+2) - 12.09.2011  (GMT+2)
16.09.2011  (GMT+2) - 17.09.2011  (GMT+2)
29.09.2011  (GMT+2) -  2.10.2011  (GMT+2)
 6.10.2011  (GMT+2) - 10.10.2011  (GMT+2)
13.10.2011  (GMT+2) - 15.10.2011  (GMT+2)
27.10.2011  (GMT+2) - 30.10.2011  (GMT+2)

Några förslag - från Sverige eller världen - om något tematiskt liknande hände den 10-12 september annat än det uppenbara? 

Det var naturligtvis tioårsdagen av elfte september-terrorn, och här sågs Mars i 210-graders attack mot folkmassan (Månen) uppe i Luften (skyskrapan) i Vattumannens tecken. Här en analys av det horoskopet.


Tillägg.

Expressen tar i en annan artikel ett steg tillbaka och noterar fyra nyliga olyckor vid flyguppvisningar med början i England den 20 augusti, följd tre dagar senare av en i USA (stuntmannen som ramlade av ett plan i luften).

Bara för sakens skull: Den 20 augusti stod åter Månen i våghalsens Vädur med Jupiter!

Men här hade ännu inte Mars hunnit in i sitt fall i Kräftan utan befann sig i kommunikationsmedlens (merkuriska) Tvillingarna. Å andra sidan stod då silvervingade Merkurius i Kräftan.

Går vi vidare och tittar på den 23 augusti finner vi ännu ett scenario, Månen i Oxen med "straffade" Draksvansen, men lämnar nu definitivt inläggets initiala upplägg.

Naturligtvis är inte tillvaron så simpelt schematisk att olyckor bara kan hända under en viss kombination. Vad dessa observationer syftar till är ju att undersöka symbolsammansättningar från händelse till händelse och få in en levande känsla för planeternas "psykologi".

Att i samtliga tre fall av maskinhaveri hitta Månen med Jupiter i Väduren kan vara något att ta med sig för vidare granskning...

*****

SvD plockar timligt fram flygolyckan som gav det sekulära Sverige dess främsta helgon och martyr (i konkurrens med Olof Palme): Dag Hammarskjöld. Det är 50-årsdagen sedan han dog.

Här en extra helgrebus för den som orkar. FN-mannen med känd födelsetid och tidpunkten då flygplanet lyfte:




Olyckan Mars i tiden nuddade Hammarskjölds privatistiska Jungfruascendent i samma ögonblick planet lyfte. Jämför det med svenska olyckan Reinfeldts födelsehoroskop med omoraliska Mars integrerad med privatismens tecken! Det är därför det ser ut som kom-och-hjälp-mig i Sverige för närvarande. En ledares egen andedräkt kan smutsa ett helt folk och göra dem själviska.

Vidare, den ödesdigra dagen 1961 befann sig silverbevingade Merkurius i tät konjunktion med olyckan Mars och som en djupare bakgrundsfond ses de demoniska månnoderna ha hunnit några varv och stod nu åter i samma tecken som då den blivande generalsekreteraren föddes. Se hur nära hans medfödda transportationsplanet Merkurius ligger den omåttliga månnoden Drakhuvudet (hungrande efter ledarskap i Lejonet).

Men främst tror jag det är den komplexa konjunktionen mellan Jupiter och Saturnus i Stenbocken som vållade "problemet" i dess opposition till Hammarskölds natala Sol i Kräftan. Se det inlägget om Olle Ljungström, Alexander Bard m.fl. som föddes ungefär då Hammarsköld dog.

Jag lämnar de här strödda iakttagelserna utan att försöka knyta hop säcken, för jag ser uppriktigt sagt inte på rak hand pricken över I.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Dessutom låg ascedenten när planet lyfte på Hammarskjölds Saturnus (med södra noderna inblandade dessutom). Det händer visserligen en gång per dygn, men mht att Mars och Merkurius dessutom ligger på DH:s ascendent... Och transiterande Saturnus låg inte bara i opposition till hans sol utan även i kvadratur (el 270 grader) till hans ascendent - fysiska kropp, som alltså blev involverad i den pågående kampen mellan Mars och Saturnus.

Kanske journalister smygläser din blogg, för nu står det i de nämnda tidningarna inte om 2 dagar mellan flygkrascherna, utan om 24 timmar och samma dygn :-)
S

Anonym sa...

PS. Glömde det där med hela tecken enl sideriska regler. Saturnus hade ju precis gått in i Stenbocken... men likväl är ju orben liten, och Saturnus var retrograd och precis på väg tillbaka in i Skytten... Tiden innan flygresan hade i alla händelser varit oerhört svår och påfrestande för DH och hans fredsförhandlingar, så mars/saturnus/merkurius sammanblandning med hans Ascendent syns där. Och om nu olyckan var iscensatt, som många menar, planerades det hela under just den tidsperioden...
S

Seaward sa...

Jag slängde in Hammarskjölds horoskop på slutet eftersom temat för dagen var flygolyckor. Du uppfångade fler saker än jag här - sannerligen att det låg en ansenlig mängd prövosamma tecken samtidigt i tiden!

Ett bra exempel på att "effekterna" blir tydligare om många tecken alla pekar mot samma sak. Förhistorien var intressant!

En Saturnus som med fem grader passerat exakt aspekt kan negligeras. Här är aspekten heller inte giltig enligt vediskt resonemang, som du kom på. Men det är mycket elände som det är...

Anonym sa...

Kongo var en häxkittel av problem för Hammarskjöld på den tiden. I januari 1961 mördades Patrice Lumumba, landets premiärminister sedan självständigheten 1960. Och Sovjet höll Hammarskjöld ansvarig för dådet! De förklarade t o m officiellt platsen som Generalsekreterare i FN för vakant.(Senare uppdagades att det var belgisk säkerhetstjänst som låg bakom.)Under denna tid låg Saturnus i slutet av skytten, i attack mot hans ascendent. Så ja, mycket elände hade den stackars DH mot slutet. Att resa till Ndola för att förhandla med Tschombe var en djärv (och kanske desperat) chansning. I juli 1961 skrev Hammarskjöld förresten: "Trött och ensam/Trött så sinnet värker (...) Fingrarna är trötta, knäna skälver/Det är nu, nu, du inte får släppa (...) Andras väg har rastplatser i solen där de mötas/Men detta är din väg, och det är nu, nu du inte får svika"
S

Seaward sa...

Tack för denna skiss på hur Saturnus - och noderna vill jag tro - samverkade till sagda prövningar.

Min teori är att inte bara Saturnus i transit kastar sina blickar utan att även födelsehoroskopet lever och är medvetet om "dagsläget på himlen". Symboliken verkar i båda riktningarna. Således passerar nu Saturnus Jungfrun och utsätter sig för onda blickar från min medfödda Saturnus i Skytten. Resultatet av den snåle, den tröge? Inte en jobbintervju på snart tre år, fast jag sökt alla möjliga rimliga jobb. Fas 3 är bara månader bort. Ingen chans att svensk arbetsmarknadskultur ska ändra karaktär över en natt..

Detta kallar jag en snarlik "propp" med den Hammarskjöld upplevde under Skytt-Saturnus 270 mot Jungfruascendenten. Min Saturnus är maximalt stark, i sjundehushörnet! Det är säkerligen den som upptäckt tidigare föga kända avigsidor med symbolen Jungfrun sedan Saturnus gick i transit i Jungfrun från september 2009. Den kan se just för att den står i Skytten, tecknet som ser bortom egot, ser "kosmiskt".

Både Tycho Brahe och Johannes Kepler, mäktiga matematiker och astrologer som ÄGDE Europa på 1500/1600-talet var Sol-Skyttar med viktiga inslag i Jungfrun.

Dock är Hammarskjölds aspekt inte riktigt renrasig för hans natala Saturnus har ingen relation till Jungfruhärskaren Merkurius. Det är dock en legitim aspekt mot första huset och i det här fallet kunde det knappast bli tyngre. Se hur svag Jupiter fallen i dystra Saturnus domän är. Inget att motverka allvaret någonstans i hans horoskop.

Anonym sa...

"hans natala Saturnus har ingen relation till Jungfruhärskaren Merkurius" - menar du då transiterande Merkurius? För i födelsehoroskopet ligger ju de två planeterna i nära opposition, (och med noderna på sig dessutom).
Har du förresten märkt hur lika Hammarskjölds och Reinfeldts horoskop är? ;-)

Samma Saturnusaspekt Skytten/Jungfrun upplever jag också nu - liksom alla våra jämnåriga (även om den är olika stark i olika horoskop). Men i mitt fall har den även gått över sol, merkurius och mars. Det har resulterat i en förändring i mitt yrkesliv; även jag blev arbetslös, efter att ha varit statligt anställd i 20 år. Men jag har funnit en ny bana, inom något som jag bara drömt om förut. Därmed inte sagt att allt riktigt går som på räls, men jag har ändå uppnått en hel del och jag hoppas på en bra fortsättning. Vad jag vill säga är alltså: Hav tröst! Om några år går Saturnus över samma planeter för dig. Det kanske sammanfaller med en ny bana för dig... som författare kanske...? :-)
S

Seaward sa...

Du har förstås rätt om den medfödda aspekten! Jag satt och plirade trött på kartan här ovan (utan att klicka på bilden för normal skala).

FR + DH - Ja, tanken flög förbi apropå delad ascendent och delad Sol-Kräfta. Men när du nämner det ser jag även Merkurius i 12e, två Månar i Luft och Jupiter och Saturnus i samma tecken hos båda. Anmärkningsvärt!

Eftersom mig veterligen tankeinnehållet är vitt skilt hos dem, kanske det i helhetsbilden finns en indikation om hur "vilja till makt" kan se ut? Det handlar ju om ett storkors i Mörkrets kvalitet även hos Hammarskjöld och TAMAS älskar stabila och mäktiga ramar - FN eller Rosenbad.

Sedan kan Reinfeldt hyckla och mana "det sovande folket" till individuellt bemödande hur han vill, hans ambition modell Sol-i-Kräftan förde honom rakt till ett skyddande kräftskal så att åtminstone han hade sitt på det torra plus 144.000 i månaden.

Han ser inte själv hur hans personliga exempel exakt motsvarar det som på sina håll kallats "det tärande befolkningssegmentet" - att kämpa bara dit där man sedan kan gömma sig ("sova") och ha en trygg inkomst av tjänst. Reinfeldt producerar ordet "ansvar" hur många gånger som helst i sitt öppningsanförande och föga mer. Är det verkligen värt 144.000 i månadslön?

(Mer om skillnaden mellan idésprutor och "tärandet" i morgonens inlägg om SvD:s chefred. Horoskopet såg först perfekt "filosofiskt" ut men så upptäckte jag underbyggnaden. Nej, nu måste jag ägna mig åt min andra syssla - översättandet.)

Anonym sa...

En liten invändning: Hammarskjöld hade inte något storkors i Tamas - han hade inget i Skorpionen.
Jag räknade ut deras respektive kinesiska omen och där finns det i alla fall, tröstande nog, ingen som helst likhet. Log när jag läste om DH:s båda senare naturer: The Organizer och The Problem Solver. "Leave it to Dag" som de sa i FN-skrapan :-)
S

Seaward sa...

Du har så rätt, jag rör åter ihop dubbelhoroskopet här ovan. Fallen Mars i transit attackerar min natala Mars/Sol för närvarande - fler åkommor än det här oseendet av kartinnehållet för tillfället. Jag tror "dissociationen" Vatten/Luft verkar även mellan transit och födelsehoroskop!

Betr. zodiakal astrologi och den kinesiska kalendermetoden är det hugget som stucket om man kan identifiera något från stjärnhimmelen i det kinesiska "kryptogrammet". Rubrikerna är mina impressionistiska läsningar av skrivtecknen. Men de är grundade på hur jag upplevt folk födda under dessa omen. Uppenbarligen fångar de in ett bärande drag då och då. :-)