Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 29 september 2011

Den spionerande polischefens karaktär

Ett häpnadsväckande egenmäktighetssyndrom lyste upp himlen dagen då polismästaren föddes, som mot gällande grundlag sökt identifiera uppgiftslämnare till medierna inom kåren (SvD).

I en äldre, meritokratisk tid - fördemokratisk bör tilläggas - hade det här troligen renderat polismästaren olämplig för chefspositioner - om kulturen varit driven av Platons tankar om filosofin som den primära riktningsangivaren i livet. Och i Platons värld var som bekant astrologin filosofins praktiska (techne) gren.

Poliskåren existerar nu för att ta i med hårdhandskarna mot samhällets kriminella element. Man kan därför anta att de som söker till polisen själva har halvt kriminella stjärnhimlar. Jfr tidigare diskussion om hur brottmålsadvokater och förövare kan ha lika mycket problemhärdar i sina horoskop. Det finns alltså en oredovisad faktor "x" som avgör på vilken sida om lagen en individ ställer sig. 

Men den smygande misstanken är, att "svåra" födelsehimlar likväl leder till en så grovhuggen inre psykisk natur, att det kognitiva rastret i någon mån suddar ut gränserna. Den astrologiska "egenmakten" - där Jord och Eld låser sig mot varandra är ett perfekt exempel på den här risken.
 


Först och främst faller blicken på myndiga kontrollplaneten Saturnus, lagens genomförare, och hur olyckligt den är placerad i fria och generösa Eldtecknet Lejonet. Saturnus och Lejonets härskare Solen är ömsesidiga fiender. Och ledarskapets Lejon far i någon mån illa av denna placering. Som gällande alla födslar under 2½ år är det här emellertid bara ett första penseldrag i ödet. Mer måste till för att en bona fide korrupt individ ska resultera.

Som kombinationen står, antyds ett något kantigt och buffligt ledarskap med klara antydningar om egenmäktighet. Saturnus har nämligen en sida i Jordelementet (via härskarskapet över Stenbocken) vilket ger egenmakt vid passagen genom ett Eldtecken (i gynnsamma fall kan man i stället tala om "egen makt", "av egen kraft", "sin egen lyckas smed" och liknande).

Tyvärr kastar polismästarens kontroll-Saturnus sitt långa onda öga mot kommunikatören Merkurius i fixerade och fundamentalistiska Oxens tecken. Merkurius kan läsas som den anonyma uppgiftslämnaren inom kåren! I det hypotetiska Chandra Lagna-horoskopet, där Månen i brist på födelsetid är substitut för ascendenten, hamnar informatören Merkurius lämpligt nog i "hemliga tolfte huset"!

Se hur ytterligt väl elementen beskriver snokandet: Lejonchefens Saturnus "kontrollerar" via ögats och visualitetens tecken det som göms under det förmörkande Jordlementet - i synnerhet dolda merkuriska uppgiftslämnare!
Med detta har auktoritära Saturnus redan trasslat in sig i två fall av "egenmäktighet" och det är rätt uppenbart att vi inte ska läsa himlen som "egen makt". 

Ur amoraliska Merkurius perspektiv är det avgörande vilket sällskap den drar på sig. Merkurius blir god bland de goda, ond bland de onda, precis som pojkarnas barndomshjälte Fantomen. Merkurius är kvicksilvret som förmedlar omgivningens inneboende kvalitet, precis som den anonyme uppgiftsnämnaren gjorde! Merkurius är det journalistiska idealet om att enbart återge, inte vinkla eller förtiga väsentliga aspekter.

Men i polismästarens horoskop indikerar istället Merkurius samma bristande medvetenhet som vi ser i Fredrik Reinfeldts 12e-husplacerade Merkurius. Polischefen är inte medveten om konsekvenserna av hans egna tilltag! Hans spioneri på den egna personalen strider mot grundlagen. Hans egen kommunikation drar mot det lögnaktiga. 

Utvikning. Reinfeldt ljuger svenska folket rakt i ansiktet, men hur många fall som än uppdagas verkar det här folket helt sovande och litar alltjämt på densamme. I en meritokrati hade han aldrig varit i närheten av en chefsposition utan stannat som den enkla civilekonom han är  född till.

För Merkurius tendens till desinformation och svek - vad säga om det Regeringen Reinfeldt gjort mot Sveriges sjuka, långtidsarbetslösa och pensionärer? Vid fjärde gången gillt, de utsatta barnhemsbarnen, fick dessa hastigt och lustigt upprättelse häromdagen - Regeringen måste ha fattat att de håller på att sätta ett osannolikt "track record" i cynism och simpel penningmentalitet och tomma ord.

Det som knäcker polismästarens himmel är emellertid en tredje förekomst av egenmäktighetssyndromet som återigen involverar en av astrologins naturliga illgörare. 

Nu är det Mars som i det merkuriska tecknet Jungfrun angriper Venus, förmågan till harmoniska samverkan, som står klent placerad i egocentricitetens tecken. Ännu ett skriande varsel om problem med allsidiga bedömningar. 

Man kan verkligen tänka sig att det här polisdistriktet fuskat med statistiken och valt "lätta jobb", precis som visselblåsaren hävdade. Horoskopet för det här dygnet är ett fullständigt moraliskt haveri. 

Och då vill jag inte dra harangen om den egoistiska och självtjänande varianten av Jungfrun ännu en gång - det här är samma olycks-Mars i Jungfrun som dominerar Fredrik Reinfeldts snåla och missunnsamma utblick på livet (Mars i 1a huset).

Som sista och uppenbara observation: det är nymåne när polismästaren föds, nymåne i informatören Merkurius andra hemmatecken Tvillingarna! Den här moraliskt skadade (av egenmäktiga Saturnus) är verkligen akilleshälen i horoskopet. Här skulle gå att hitta mycket mer oegentligheter genom karriären om man lade manken till - det är jag övertygad om.

Horoskopet är ett intressant fall av den indiska astrologins grundtes: en god talang neutraliserar inte en ond böjelse. Nymånen, välsignad av Jupiter, skulle kunna tas som en vilja till gott. Men så typiskt en Tvillings dubbelnatur att den sidan samexisterar med de vrånga tendenser det här inlägget uppehållit sig vid!

*****

Se även: F.d. polislänsmästaren Göran Lindbergs ("Kapten Klänning") horoskop.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Man kan därför anta att de som söker till polisen själva har halvt kriminella stjärnhimlar."

Underligt nog håller jag med dig, även om jag inte tror på stjärneriet, utan mer på vissa brister i frontalloben.

Just i omvälvande situationer, med yttre krav på att visa kortsiktiga resultat och med slappare kontrollfunktioner, får psykopatiskt lagda personer utmärkta miljöförhållanden för att ta sig uppåt i organisationer, som Babiak och Hare kom fram till i sin bok "Snakes in suits". "Det här ordnar vi, lita på mig".

Sedan har vi naturligtvis en ren snedfördelning i ett yrke med "våldsmakt", som polisen, som inga psykologiska rekryteringstester i världen kan ändra på - friska personer slutar i större utsträckning och skapar ett annat utval bland de som blir kvar.

Det är förstås bara en hypotes, men notiser i tidningarna verkar styrka att det förhåller sig så.

För övrigt anser jag att du är helt fel på det när du bedömt och avfärdat Piratpartiets efter enstaka personer. Eller om det tvärtom är enstaka personer du avfärdat utifrån PP:s politik. Man ska inte ta munnen mer full än man kan svälja. Vad säger stjärnorna om det beteendet?

Helt OT: Jag läste din post om Jan Forsberg, där du placerar honom som starkt pengaorienterad(?) Fascinerande då att hans bestående gärning var de personliga biljetterna, något som varken påverkade funktionen hos järnvägen eller SJ:s resultat. Hävdar att du alltså hade fel om Forsberg. Kan bli som när ilskan får ta överhanden, också inom stjärneriet antar jag.

Seaward sa...

Jag kan bekräfta intrycket. En god lämnade för många, många år sedan Polishögskoleutbildningen redan efter en kort tid då han inte kunde acceptera den rasistiska grundtonen bland många aspiranter.