Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 26 september 2011

Banalitetens ondska, ondskans banalitet


Inlägget avsiktligt publicerat först på min andra blogg - av skäl väl kända för den här bloggens regelbundna läsare.

*****

I en intressant artikel i Dagens Nyheter påpekar ett barnbarn till en ökänd naziförbrytare,"hur förhållandevis lätt det kan vara för, kanske, var och en av oss att korsa gränsen och begå kriminella handlingar." 

Tanken har ventilerats mer än en gång på undertecknads andra blogg i samband med möjligheten att se skillnad på förbrytare och brottsoffer ur det astrologiska perspektivet. Utan födelsetid är det troligen helt omöjligt - filosofen Anthony Damiani betraktade zodiaktecknen som manifestationer av Platons idéer, och dessa ligger formade för alla att ta åt sig eller förkasta under en begränsad tid. Det är i synnerhet det tecken som i födelseögonblicket stiger i öster som indikerar vilket förhållande den nyfödda kommer att utveckla i förhållande till olika frågor. Kort sagt, även den fria viljan tycks i viss mån vara predeterminerad!

Eftersom DN:s handgångna män, företaget Interaktiv Säkerhet, svartlistat min astrologiska blogg såsom "irrelevant" (oavsett om den kommenterar aktualiteter filosofiskt, astrologiskt eller som "normala" bloggare: artikelcitat och ett löskokt personlig åsikt) är avsikten att DN:s läsare inte skulle beredas möjlighet att se hur västerlandets första vetenskap, astrologin, hade hanterat frågan om ondska och godhet i ett fall som Hitlers ungdomsledare Baldur von Schirach. Men här är texten likväl eftersom Interaktiv Säkerhet uppenbarligen inte alls erbjuder något fungerande skyddsnät mot "intellektuella virus"!

Svartlistningen är ett mycket märkligt beslut av någon på DN. Eller, kanske mer troligt, resultatet av ofattbar inkompetens att bedöma texters innehåll bland moderatorerna på Interaktiv Säkerhet, Varberg. Företaget ser nämligen inga problem när jag länkar samma text till tidningen från den här bloggen eller via den svartlistade bloggen till en annan tidning, t.ex. GP, för vilken företaget också ansvarar!

Den här sidofrågan är passande i samband med diktaturer som väl Nazityskland ändå måste beskrivas, en kultur där en enda part agerar enväldig domare över smak och tycke. Hos nazisterna vändes avskyn mot judar och romer, hos Interaktiv Säkerhet mot astrologin, för övrigt senast i år för andra gången fastställd som varande en vetenskap av en indisk domstol

Här skulle Interaktiv Säkerhet säkert hävda att också Indiens rättsväsende är "irrelevant", för vi talar här om ett uppenbarligen rejält låg kompetensnivå inom företaget som leder till diktatoriskt godtyckliga maktdemonstrationer utan fog för sig.

*****

Till författaren Ferdinand von Schirachs farfar, ungdomsledaren som systematiskt deltog i organiserade trasporter av "undermänniskor" till Den Slutgiltiga Lösningen i arbets- och dödsläger:



Bloggen har oftast nöjt sig med snabba och impressionistiska kommentarer till de kosmiska gåtor som var enskild himmel utgör. Men som börjat framskymta i samband med speciellt "dissociationssyndomet" där attitydmässigt Vatten möter intellektets Luft, går det att precisera frågan ytterligare. 

Inleds den planetära aspekten från det mentala luftslottet eller är det en omedveten attityd/känsla som nuddar vid Luft och där rationaliseras eller efterhandskonstrueras? Vilka är planeterna? Mars som eggar eller Saturnus som söker låsa fast eller begränsa? Hur reagerar det mottagande elementet på två så skilda impulser? Och så vidare.

Låt oss kortfattat men metodiskt börja vid den sjunde kretsen Saturnus - "själens form" enligt indisk filosofi och arbeta oss ner mot den enskilda individens födelse på jorden. Vi når förstås inte längre ner än till Månen eftersom födelsetimman är okänd. 

Saturnus i Vatten angriper här i 270-gradersaspekt Eldelementet. Den här elementära kollisionen har betecknats "sensationalism" eftersom de fysiska elementen, vilka tjänat som förlagor för de metafysiska motsvarigheterna formligen exploderar när de bringas i kontakt. "Sensationalism" har via t.ex. Madonnas horoskop som är extremt i det här fallet kunnat fattas som ett livsöde eller fenomen som "skapar rubriker" men också en varelse som tycks leva för sinnenas konsumtion, närapå en "sinnesmissbrukare" som kräver fyrverkerier utan uppehåll.

Men vad ser vi på den här himmelen om inte en motsatt rörelse: Den kalla Saturnus i det likaledes kalla elementet Vatten riktar en fientlig aspekt mot den heta och livsbejakande Elden och söker begränsa, ja, upphäva den!

Vidare, är det Saturnus en naturlig illgärningsman och den aspekterar här en annan illgärningsman, Mars. Den som finner sin hälsosamma vrede (Mars) undertryckt urartar psykologiskt och i det här fallet skickas den undertyckta ilskan tillbaka till förtryckaren Saturnus! Vi har nu fått en "oändlig loop" av psykologisk aggressionshämning, vilket kanhända får individen att bete sig sammanbitet och samlat. 

Men var tar den internaliserade sensationsskapande hatiskheten vägen?

Jo, våldets Mars hittar via det gamla vediska aspektschemat ett utlopp i via krigarens långa onda ögat, "dödsaspekten" till det åttonde tecknet från Mars position. Olyckligtvis är detta Kräftan, symbolen för etniska minoriteter och den "lilla människan" i största allmänhet. I relation till sin motpol Stenbocken som representerar hackordning och hierarki baserade på materiella faktorer, blir Kräftan också symbolen för en "undermänniska" - kanske en jude eller zigenare.

*****

Vi har nu fått en aning om att Månen eller psyket är anfäktat i det här horoskopet. Men det behövs multipla attesteringar förrän man vågar uttala sig med ens något mått av visshet. På det här horoskopet befinner sig tyvärr Månen under Saturnus direkta kontroll och i Fiskarnas tecken finns det nu anledning att tala om en verkligt kall fisk!

Nazismens befängda dyrkan av sig själva som arier, som övermänniskor, går naturligtvis hem helt utan motstånd hos denne Schirach, likt Adolf Hitler född med Solen upphöjd (extra stark och förhärligad) i tecknet Aries, dess latinska namn. Hos oss Väduren, egocentreringens princip. Naturligtvis ansåg sig Schirach stå högt över alla andra! 

Fiskarnas tecken är egentligen självuppoffrande och ödmjuka men givet de skissade omständigheterna tycks inte ens Venus fungera här. Det är en kall "hjärtlös" själ som skisseras men som ändå kuriöst nog brinner för sin verksamhet, sitt "ariska" kall. Som ungdomsledare ser man tydligt hur Solens (livsuppgiftens) disponent Mars opponerar och triggar filosofiplaneten Jupiter i de unga människornas tecken Tvillingarna. 

Tvillingarna och dess härskare Merkurius representerar den perfekta tiden i livet, mellan 5 och 14 år, att indoktrinera den unga generationen med ens egna värderingar och uppfattningar.

Därav den symboliska färgläggningen av hur orange Eld från Mars-Skytten eggar och sätter Tvillingarnas unga intellekt i brand. Hetluft. Samma budskap ges genom Tvillingarnas härskare i Väduren, direkt disponerad av samma Mars!

Vi har således å enda sidan, den solära, väduriska egosidan, en ohejdad entusism för det artegna och med en fanatisk (Mars) ambition att få ungdomen (Tvillingarna) att expandera (Jupiter) i riktning mot Aries eller arierns självförhärligande verklighetsbild.
Å andra sidan den oerhört sinistra kylan från Vattenelementet och här alltså ett sinne (Månen) nerkylt av obarmhärtiga Saturnus närvaro och involverad i den oändlighetsloop av korrumperande aggressionshämning vi redan noterat.

Ett mycket lurigt horoskop, där som vi ser den sjunde kretsen redan satt tonläget och där den nästföljande Jupiter, fastän i sig själv ett neutralt budskap kommer att involveras i det astrologiska komplex som oändlighetsloopen mellan Saturnus och Mars bildar.

Saturnus med dess förehavanden vållar alltså psyket/Månen - den sista instans vi kan följa på en karta för enbart dygnet - oerhörd skada.

Börjar man nysta från Månen finner man som dess disponent Jupiter i uppeldad Luft, en hängiven ideologi. Men en instinktiv Måne i Vatten som baseras på sin disponent i Luft antyder just en "dissociation" eller en skev glidning mellan känslor och intellektualisering. 

Här anas en mental filosofi eller föreställning som går på kant med Månen i Vatten, med människans naturliga instinkter. Vi har ett omen om sinnessjukdom, om man fattar uttrycket löst. Samma Måne som står i så labil kontakt med sunt intellektuellt tänkande finner sig också i nära kontakt med den i Vatten depressionsskapande Saturnus. Vi är tillbaka där vi startade: vid den kodade bilden av en människa med avsevärda personliga problem med aggressionsutlevelsen.

Den enda chansen för en människa född under några dygn av den här kalibern att utveckla ett normalt liv, är genom en födelsetimma vars egen kvalitet neutraliserar några av de olycksbud vi ser tecknade här.

*****

Följ Sideriska siktet där det här inlägget egentligen hör hemma och avgör själva om DN:s handgångna män Interaktiv Säkerhet överhuvudtaget har kompetens att bedöma vad som är "irrelevant" i relation till en tidningsartikel. Jag har läst att de ger sina anställa en dags undervisning i konsten att innehållsbedöma texter!

Ni hör själva vilket skämt det är som DN outsourcat modereringsuppgiften till - om vi inte talar politiskt motiverad censur förstås. Då är tilltaget bara ytterligare ett steg i samma anda Svenskt Näringsliv uppvisar, som i somras sökte smutskasta högskoleämnet filosofi med det enda argument en fattig själ har tillgång till: kurser i konsten att tänka vist visar sig inte i statistiken som "lönsamma"! 

Denna näringslivets takhöjd syns tydligt i företag som sagda censurföretag som inte klarar att bedöma ett enda intellektuellt uttryck bortom pöbelns rasistiska larmande.


Inga kommentarer: