Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 6 september 2011

Astrologi och karma från tidigare liv

Så här länge höll föresatsen att låta bloggen gå på sparlåga och fokusera ett översättningsprojekt: över natten! (Se förra inlägget.) 

Apropå den markanta ökningen av barnmisshandel i svenska hem f.o.m. 2001  (DN) började jag titta på nationalhoroskopet (med mitt påstående i åtanke att vi gick in i en ond planetär cykel 2002).

Strax fångades emellertid mitt intresse av ett annat cykliskt system än Vimshottari dasha i omfångsrika programvaran Jagannatha Hora. Moola-systemet påstår sig synliggöra rötterna till vår goda och dåliga karma i detta liv! 

Här är programdesignerns korta beskrivning:

Moola dasa (dasha)

Moola betyder "rot". Moola dasa visar händelsernas rot (grundläggande orsak). Den är länken mellan händelserna i innevarande liv och ett tidigare liv (vilket är roten till nuvarande händelser). På Varahamihira och Kalyana Vermas tid var det här ett mycket populärt dasa-system.

Om en planet uppvisar synd i ett tidigare liv (Sashtyamsa, D-60), kan dess Moola dasa i detta liv utdela straffet för de synderna. Om en planet uppvisar lärdom i ett specialiserat ämne i ett tidigare liv kan horoskopägaren lära sig detta ämne på nytt med relativ lätthet i den planetens Moola dasa i detta liv. Och så vidare.

Detta är en mycket heligt dasa-system och skall inte missbrukas.

V.R. Narasimha Rao 2003

D-60-horoskopet eller "sashty-amsha" (hör ordet sextio i sashty!) är en av många metoder att bryta upp födelsehoroskopet i små sub-zodiaker eller mikro-zodiaker. 


Att hacka upp vart tecken i födelsehoroskopet i sextio små fragment och omräkna för ett D-60-horoskop kräver naturligtvis en känd födelsetid och helst verifierat exakt på minuten! 

Eftersom mitt födelsebevis anger tiden 19.00 (exakt), provade jag metoden på det egna födelsehoroskopet. Genast syntes "karmat" bakom detta liv vara nästan identiskt med de styrande zodiaktecknen från gårdagens horoskop när jag aviserade sparlåga för den här bloggen för att istället elda på i ett översättningsarbete som ska göra mina fynd globalt tillgängliga.

Ännu en lovande indikation om att indisk astrologi har oanade djup!

Eftersom mjukvaran ZET inte kan österländsk astrologi simulerar jag ett cirkulärt horoskop för ovanstående sextiondedelning av Rashi (födelsehoroskopet).



Solen i Lejonet återkommer från det mundana horoskopet för aviserad kursändring (öppna i nytt fönster), Skyttascendenten likaså (fast utan Månen). Väduren ockuperas här inte av framgångsplaneten Jupiter utan av "karmaplaneten" Saturnus, samt...Månen. 

Det var, som antytt redan i förra inlägget, inte bara ett ögonblickets infall att tillkännage en kursändring. T.o.m. utan kunskaper i de djupare vediska systemen ser man parallellism mellan horoskopen: Det är åter förstahus-personan (bloggaren eller dess blogg), femtehus-kreativiteten och niondehus-filosofin som är aktiverade via transparent Eld. De tre husen är dharma-husen - "saker du måste göra/vara för att leva upp till ditt sanna själv".

Den här själens karma (och basen för bloggen) kan uppenbarligen sammanfattas som "egocentricitetens eller subjektivitetens synd" i ett tidigare liv i femtehuskapacitet! 

Att studera och presentera astrologiska fynd är således ett sätt att bearbeta detta karma. Sverige var bara en skyddad verkstad, min verkliga skuld ligger ut mot världen - något land, någon kultur, och rör religiösa eller filosofiska spörsmål (alla betydelser hos hus 9). 
 
Intressant att tänka sig ett eget tidigare liv med samma oklara eller rent felaktiga värderingar och maktfullkomliga beteende som jag på denna blogg kritiserat Fredrik Reinfeldt och ideologin hos Nya Moderaterna för...
:-)

Inga kommentarer: