Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 augusti 2011

Fitnesshysteri & inre demoner

När hygglige pricken Dolph Lundgren som alla andra förvillade själar söker göra pengar på varenda trivial aspekt av sin person (Reinfeldt & Rovkapitalismen har ju reducerat oss till bara "varumärken") och skriver en bok (DN) om kroppsträning, då måste bloggen revidera tidigare horoskopinlägg

I synnerhet som Lundgren också indikerar att han lider av tvångssyndrom i kroppsbyggarfrågan. För det är precis vad ett "No excuses"-program indikerar.



Vid födslar utan känd födelsetid brukar jag välja midnatt om inte sinnelagets Måne har bara några timmar kvar till ett byte av zodiaktecken. Sannolikheten är störst för den placering Månen har under merparten av dygnets timmar.

Men Lundgrens Måne i Vattumannens 26e grad är bekymmersam och kroppsboken ger nu mycket tydliga signaler om att han föddes efter halvtio på morgonen.

Därmed får vi en Måne i förlorarens tecken Fiskarna vilket stämmer perfekt med hans bekymmersamma och otrygga barndom - säkerligen den psykologiska basen till att han använt ett starkt kroppsskal för sin hela karriär. Han har inte vågat lägga av sig kroppshyddan ett ögonblick och det tog tid för honom att vinna svenska folkets kärlek. Inte ens kommen till åren vågar han släppa sin identifikation med kroppen som sin rollmask - no excuses!

Den här milt patologiska bindningen till fitness-mentaliteten beror bara delvis på Månen i den medlidsamma och själv ytterst känslosamma Månen i Fiskarna. Placeringen indikerar ett så sårbart sinne att den själv avslöjar att män kan ha problem med att vara så här känsliga, att så lätt "gå upp i limningen".

Men det är naturligtvis motsatta Jungfrun som står för hälsoneurosen. Här konstelleras således Fiskarna, förloraren i världen, med Jungfrun, tecknet som bloggen med möda och många upprepningar har visat sig beskriva viljan att framstå som en vinnare i denna världen, en som profiterar på allt och alla.

 "Själv är bästa dräng" är exakt hur Jungfrun, tjänarens tecken, resonerar. Det är också här vi hittar handelsmannen Merkurius som härskare, och då i kontakt med jordens håvor snarare än intellektuellt kapital (för detta, se Merkurius i härskarläge i Tvillingarna).

Lundgrens nya horoskop faller in perfekt dagarna efter den cyniske affärsmannen Jerry Bruckheimer uttalat sig om recensenter och sitt behov av att göra film som ger honom stora stålar. Den biffige svenskens bidrag från Jungfrun i horoskopet är inte fullt lika vulgärt som Bruckheimers, utan har istället slagit sig på psyket (Månen). 

Jupiters förmåga att ge framgång kanaliseras här via Jungfrun - den unga och perfekta kroppen - och som Fiskarnas härskare impregneras Lundgrens psyke i djupet av drömmen om att hålla Jordelementet i perfekt trim.

Den här mannen har måhända börjat väl sent med tänkandets konst för att hinna bygga upp en filosofi som låter honom dö i frid. Bytet av kvinna nyligen (till en yngre och mindre sliten årgång) är bara ett exempel på hur den här typen av hyliker (människor som identifierat sig med idén om att de är en kropp istället för det faktum är att vi är själar) söker arrangera sin omvärld (inklusive den egna kroppen) för ett status quo.

I horoskopet ersätts den okända födelsetiden/ascendenttecknet med Månen, och det ger lustigt nog Venus i tionde karriärhuset. En fotomodellkarriär med andra ord givet att detta inte är konstarternas Venus, disponerad som Venus i Skytten är av Jupiter, vars dröm om tip-top fysikalitet vi just granskat.

Med allt detta sagt, Lundgrens Sol i Vågen ger i allmänhet "en hygglig prick", och den enda förlorade väninna (i tidens töcken) jag alltjämt kan tänka på med saknad var just Våg med Månen i Fiskarna. Hon hade en tioårig karriär som vacker fotomodell och var fånigt neurotisk över varje aspekt av sin kropp, men ändå omistligt driven av den goda sidan hos Vågen: lidelsen för harmoni och skönhet. För märk: Solen i Vågen disponeras av Venus och Månen i Fiskarna av Jupiter. Dessa den luni-solära livslinjens disponenter tillhör båda astrologins "good guys".

*****


Bonusspaning

Andra Vågar med Månen i Fiskarna (reservation för osäker Måne på någon enstaka):

  • Antony van Leeuwenhoek - förfinade mikroskopet, upptäckte bakterier... så typiskt Månen i Fiskarna att hitta "smutsen" och "sjukdom" som Jungfrun mittemot är så rädd för!
    (Minns Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldt som introducerade sig för svenskarna som en som rände runt med dammsugare hemmavid. Hon och Dolph skulle kunna prata mycket om deras rädsla för sjuka och svaghet och försöken att trolla bort det faktum att ofärdighet är en del av livet.)
  • Bill Gates - världens näst rikaste
  • Cherie Curry - 70/80-talssångerska, "The Runaways"
  • Devrim Mavi - politiker (fi)
  • Divine - homosexuell excentriker/drag queen
  • Eike Batista - världens åttonde rikaste
  • Elizabeth Smart - brottsoffer, kidnappad vid 14 och våldtagen av fanatiskt religiöst par (Månen som offret, Vågen som paret - två vågskålar)
  • Famke Janssen - skådespelerska (endimensionella actionroller, typ Dolphs)
  • Fredrik Granberg - endimensionell komiker (Ronny & Ragge)
  • George Sarton - ateistisk matematiker
  • Giovanni Martinelli - känd operasångare
  • Hillary Clinton - politiker
  • Jan Hellner - juridikprofessor, för dödshjälp
  • Joaquin Phoenix - skådespelare
  • John Cleese - skådespelare, specialist på endimensionella karaktärer!
  • Jonas Thente - antireligiös litteraturkritiker på DN
  • Joni Mitchell - musiker begåvad, mindre talang för privatlivet
  • Karin Bergman - Ingmar Bergmans mor
  • Kim Kardashian - endimensionell fysisk kropp - "celebritet"
  • Lars Winnerbäck - musiker/sångare
  • Luciano/Jepther McClymont - sångare (reggae)
  • Maths O Sundqvist - entreprenör
  • Max Stirner - nihilismens "fader", anarkist
  • Niklas Eliasson - serievåldtäktsmannen i Örebro
  • Paul Churchland - ateistisk neurofilosof (medvetande = fysisk hjärna)
  • Rita Wilson - skådespelare, maka till Tom Hanks
  • Sally Field - skådespelare
  • Snoop Dogg Cordozar Broadus - flummig musiker
  • Staffan Heimerson - journalist
  • Steve Zahn - skådespelare, bra på korkade och dumma karaktärer
  • Svante Grundberg - nattsuddare, bra på korkade och dumma karaktärer
  • Sverker Martin-Loef - enterprenör

Det skulle ha förvånat om så generella kriterier som bara sol- och månplaceringen givit distinkta resultat. Att här ses åtskilliga komiska skådespelare är dock inte fel, eftersom Månen i Fiskarna ger humor. Men det kan också bero på att skådespelare troligen är överrepresenterade i min samling med 5.100 födelsedagar.

 

Inga kommentarer: