Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 augusti 2011

Distans till Mörkrets kvalitet!

Skribenten Cecilia Verdinelli i Aftonbladet förser bloggen med ett lika glädjande som välbehövligt exempel på att den astrologiska Tamas guna, Mörkrets kvalitet, inte enbart ger den vedervärdigt reaktionära och maktlystna stil som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg omvittnar i deras månande om kapitalet hellre än människan.

Läs helst först hennes analys av såväl högerns som vänsterns felaktiga analyser av mobbens uppror och stölder i London - sedan ser man perfekt hur horoskopet tecknar förmågan att ta ett stadigt perspektiv på händelserna och vad de egentligen signifierade.




Där den här bloggen släpper alla ambitioner att på minsta vis "lära ut" astrologi, är vid de politiska horoskopen. Zodiaken må börja vid Väduren och det strikt egocentriska perspektivet men vägen är lång och de senare tecknen är naturligtvis "bakåtkompatibla" samtidigt som de står för ett fokus som innefattar fler faktorer.

När Verdinelli uttalar sig, gör hon det från en position bara några dagar från det svenska nationalhoroskopet med dess tydliga fokus på socialrealism - människor, samhället och den bästa ideologin för samhället är tydliga här. Solen och Jupiter i Vattumannen indikerar att Sverige - och Verdinelli - har en mycket högtflygande och idealistisk syn på samhället. 

Möjligen kan samma kritik anföras mot Verdinelli som mot svenskheten överlag. Solens disponent Saturnus är "yngre" än Vattuman-Solen vilket ger det kända svenska överlägsenhetskomplexet så typiskt för en ung varelse som just nått en viss intellektuell kapacitet. Saturnus i Tvillingarna och dess förtrytsamma sågningar (Ketu = bestraffaren) hörs tydligt Verdinellis kritik av både högerns och vänsterns omogna problemformuleringsförmåga och särskilt i den här meningen: "För­fatten Marika Cobbold-Hjörne...skriver feel-good för de halvbildade."

Härligt! Den här bloggen, med dess förkärlek för kunskap och bildning (Sattva guna) kunde inte sagt det mer dräpande. Åldermannens och formsäkerhetens Saturnus är verkligen bara en tioåring i den svenska nationalsjälen och (Merkurius: 5-14 år) och det är något grötmyndigt och lillgammalt över många läsarkommentarer i tidningarna. Alla svenskar låter som mer eller mindre mästrande lärare. Det det har att göra med att Solen i Vattumannen söker monopolisera kunskapen, språkspelet och vilka ämnen som ska ingå i svensk mentalitet och diskurs och den gör så utifrån Saturnus i unga gossen Tvillingarna, i början av tonårgen så stursk och säker på just sitt perspektiv!

Faktiskt, det är just denna sida i nationalhoroskopet som kan förklara invandrarfientliga människor, även fast de inte själva når upp till en acceptabel intellektuell nivå. Från sina egocentriska zodiaktecken simulerar de "storsvenska brösttoner" och söker låta vederhäftiga fast det enda de presenterar är de simplare perspektiv som florerar tidigare i zodiaken, innan man når Vattumannen som tar ansvar för en ideologi där alla får plats.

När Verdinelli krasst konstaterar att ett helt förfallet samhälle, som mäter individen utifrån hennes förmåga att konsumera prylar, då blir stöld den felfördelade människans enda politiska uttryck för protest. Här är det Mars i de materiella ägodelarnas och pengarnas tecken Oxen som attackerar, vulgariserar och vanställer folkhopen (Månen) så att den hungrar efter samma storhet som samhällets härskande skikt (Lejonet) uppvisar i tidningar och tv.

Verdinelli beskriver perfekt hur Jord korrumperar andens Eld och visar genom sin medvetenhet att hon INTE själv tillhör den förmörkande kvaliteten Tamas! Men hon är ändå indragen i kvaliteten i sitt livsöde, för detta är vad hon riktar sitt intelligenta solöga mot via dess oppositionella fullmåneläge!

*****

Här måste också den ömsesidiga receptionen mellan Merkurius (intellekt) och Saturnus understrykas. Den är verkligen bra, både för Sverige och Verdinelli, och förklarar varför landet excellerar i t.ex. logisk och teknisk analys. Den är det goda med den "svenska ingenjörsmentaliteten".

Men Verdinelli är en hel inkarnation eller tio äldre än landet Sverige, för hon flyttar fram sin psykiska mognad från egocentriska Väduren och slipper likt "svenskheten" lida av ett sinne baserad på materialistiska Mars-Oxen, denna faktor som gör att den svenska ingenjörsmentaliteten är så simpel och tölpaktigt antiintellektuell bortom sin förmåga att bygga praktiska föremål.

Verdinella är en mognare själ än svenska folket i stort och Månen i Lejonet tar nu istället order från Solen själv! Samma Sol som förövrigt överinser det vidöppna sinnelaget via fullmåneoppositionen!

*****

Låt oss för ett ögonblick jämföra denna fullmåne med den hos norske massmördaren Anders Breivik - också han en människa som levde "i det blå", uppe i högflygande ideologiska Vattuman-konstrukt.


Som tidigare nämnts är Breiviks psyke synnerligen derangerat av inte bara Mars, utan även av Saturnus och Rahu - hela tre illgärningsmän. Han saknar den intellektuellt stabiliserande receptionen mellan Merkurius och Saturnus och han saknar också den naturligt goda Jupiters direkta välsignelse av Solens faktiska handlingsliv.

Där Verdinellis välvilliga Jupiter stimulerar Solen (intelligens) på ett intellektuellt (Luft) plan, där finner vi hos norrmannen Jupiter vilja gynna "bara" det provinsiella "hemmaperspektivet" i klaniska Kräftan. Notera hur hans instinktiva protektionism kombineras med våldsmannen Mars i Stenbocken (en egenmäktig position). Fascinerande nog kallas båda dessa planeter "upphöjda" i dessa lägen, men det derangerade psyket producerade här ett fullständigt skämt till krigande lokalpatriot!

Verdinellis okorrumperade intelligens måste också sägas gälla för den del av svenskarna som orkat höja sig till intellektualitet, att de tar del av denna intelligens, tolerans (inom vissa gränser) och välvilja som Solen med Jupiter tecknar.

Den obildade svenska pöbeln drar å sin sida ner landet i materialism, inskränkthet och främlingsfientliga tendenser. Sverige är ett ovanligt polariserat land mellan dem som tänker och dem som bara vill leva och äga grejer!

Problem uppstår när nyckelmän i Sverige som Urban Bäckström (vd Svenskt Näringsliv) kombinerar avancerade horoskoppositioner men har ett hjärta (Solen) som bara klappar för Penningen (Oxen)!

I honom ser vi ett exempel på varför Sverige inte tar fart och går från klarhet till klarhet. Penningen kan aldrig motivera intelligent tänkande och uppfinnande - för detta motiv är intelligensens främsta fiende! Jord förorenar Eldens kognitiva klarhet, vilket Svenskt Näringslivs parodiskt dumma försök att opinionsbilda mot humaniora omvittnade.

*****

Namnet Verdinelli var mig obekant men horoskopet visar med all önskvärd tydlighet att vänsterideologin ser och förstår mer av de stora sociala och politiska sammanhangen än Mörkrets kvalitet när den vidhäftar moderaters horoskop. Därifrån hör vi ingen intelligent analys alls - egoismen är oförsvarlig som plattform för ett samhällsbygge - men desto mer av Tamas som mörkläggning och ren lögnpropaganda.

För hur tänker en högermänniska för att försvara den rena lögn Reinfeldt spyr i ansiktet på svenska folket, när han påstår att femte jobbskatteavdraget dras tillbaka pga. världsekonomin? De som lider av Stockholmssyndromet och har identifierat sig med den här skrämmande personen kan inte längre sägas äga något eget omdöme.

Problemet, astrologiskt, är att så många människor föds under primitiva himlar. De har inte nått Vattumannens avklarnade vision för hur ett gott samhället måste vara designat för att hålla ihop. Reinfeldts Kräft-påverkade privatism upphöjd till politisk dagordning skadar ett samhälle, men hur kan privatister fatta det? De hör ju precis det som deras öron är inställda för att höra?

Det krävs med andra ord ansträngning för att genomskåda sin egen "fantasibubbla" och vem som tycker sig vinna på en viss politik har lust att anstränga sig. Och så kommer det sig att mediokra människor fortsätter som mediokra, liv efter liv på jorden, tills en dag då ödets vågskålar tippar och en katastrof intoduceras i deras liv - en "vakna upp"-signal som säger att själens nivå bland andra själar nu är prekär.

Hot om nerflyttning till djurriket för den som inte lever upp till det förpliktande begreppet homo sapiens - den visa människan?

*****

Se även Karl Marx föredömligt intellektuella och klarseende horoskop (påminner strukturellt en smula om Verdinellis) i inlägget Astrologin om marknad, materia & vision.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vem är personen du nämner jämte Anders Borg i början av artikeln? Är det någon moderat politiker man helt har missat?
S

Seaward sa...

:-) Det var namnet på en bekant som råkade slinka in i ett okoncentrerat ögonblick. Ändrat nu till...just det, Sveriges egen Fredrik den Store.

(Preussaren som heller inte brydde sig om kvinnor - Solen i Stenbocken opposit Månen och dödaren Saturnus i Kräftan. Jfr Reinfeldts "svenska kvinnor ska alla jobba 100%"...)