Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 augusti 2011

Bedragerskan Vera - ett tjuvhoroskop

Aftonbladet vidareutvecklar DN:s berättelse om hur journalisten Lars Adaktusson hamnade i en bedrägerihärva där en kallhamrad bedragerska sökte slå mynt av en människa i nöd.

Den cyniska bedragerskan som av alla namn döptes till Vera (ungefär "den sanningsenliga kvinnan") ger ett fantastiskt horoskop att fundera över och jag blir nästan mörkrädd över att känna igen en massiv ansamling placeringar i Tvillingarna från en vän som ständigt småljuger och "fixar" sin berättelse till det bättre under pågående dialog. Alla har säkert någon i bekantskapskretsen som är mer trogen sitt ego än relationen mellan två tänkande varelser.

Horoskopet är också ännu ett besked om att Sattva guna, den attraherande och ljusa energin inte kan uppfattas fundamentalistiskt, som någon garanti för moralisk godhet.



Sinnelaget i Jungfrun är kanske vid det här laget den minst överraskande placeringen för kriminell mentalitet. Om och om har placeringen dykt upp mindre nobla sammanhang - i horoskop för brottsdömda, bland naziförbrytare och bland främlingsfientliga. Att Jungfruns tecken också rymde sådana sidor hade jag inte ens föreställt mig då jag började blogga i mars 2009. Då hade jag en väldigt naiv bild av denna symbol, tveklöst färgad av associationerna en ungmö ger: naiv, oerfaren. 

Zodiaktecken är synliggjorda hållpunkter för komplexa klungor av idéer och traditioner. Klassicister drar sällan ut slutsatserna av den store Platon, men stjärnorna är hans "former" eller "idéer" synliggjorda i vår fenomenvärld. De är intelligenser och alls inte döda klumpar av materia eller gas. 

Universum lever, men på ett sätt människan genom historien bara dunkelt kunnat föreställa sig. Västerlänningen, efter "Upplysningen" kollapsade in i ett synnerligen svart hål och kunde länge inte föreställa sig något alls längre.

Varför den här bloggen hittar statistiskt signifikanta trender som talar för att astrologin är dessa osynliga idéer på spåren där synbarligen ingen annan i världen gjort det, kan förklaras som 1/ de statistiska undersökningar som gjorts i väst har alla använt den felaktiga tropiska zodiaken som används i varenda veckotidning och astrologisk bok i vår kulturkrets 2/ den indiska astrologin, som bevarade den korrekta sideriska zodiaken, har aldrig brytt sig om att statistiskt testa sitt verktyg - de har använt det och sett att det fungerar. Skepsis obehövlig!

Men dessa kluster av föreställningar rymmer förstås alla två sidor och den naiva ungmön som arbetar på sitt åkerfält är förstås en olycka som bara väntar på att hända. (Hades kommer upp ur underjorden och våldtar den unga Persefone, fältens brukare blir plötsligt klarvakna, medvetna och förslagna.

Den astrologiska traditionen om Jungfrun täcker på sitt sätt in det nya tänkande som återspeglas i mänsklighetens övergång från ett strövande samlarsamhälle till ett bofast jordbrukarsamhälle.

Det är just därför bloggen hittar så mycket främlingsfientlighet i tecknet, Jungfrun må vara ett sattviskt tecken (kallat "rörligt" i väst), men det är ändå hårt begränsad såsom delmängd av Jordelementet, lokaliseringens och begränsningens princip. "Skomakare förbli vid din läst", så kunde arbetstagaren och tjänaren Jungfrun beskrivas. Serviceyrken som ofta sköts på plats och ställe.

Med detta sagt måste också mobila serviceyrken nämnas: Den enda flygvärdinna jag varit bekant med var typiskt en luftburen Tvilling med nästan samma tryck på detta tecken som bedragerskan Vera. En ganska "tunn" personlighet som troligen gjorde sig bättre i kabinen, flyktigt leende och yttrande små fraser till resenärerna. För en "sittning" reell diskussion saknades substans. 

Kvinnan var mycket privatistisk, levde utan fasta relationer, och företedde alla de tecken på själviskhet som faktiskt dominerar hela den första hälften av zodiaken. Först med Vågen blir frågan om lika rättigheter vägande andra akten kommer alltid att involvera en medvetenhet om att världen handlar om mer än bara mig och min lycka.

Därför, tyvärr, kan egoistisk politik som moderaternas, attrahera ganska många. Även om zodiakens tudelning genast bryts upp genom att planeter kan ligga mer eller mindre långt framskridet i zodiakens berättelse om själens mognad, kan enkla tecken få en anstrykning av nobless medan avancerade tecken haverera totalt pga. störningar i primitiva tecken.

Bedragerskan Vera är ett bra exempel på hur en god ansats fallerar. Hon föddes 1953 då moralplaneten Saturnus var upphöjd i Vågen, en teoretiskt perfekt placering som just representerar upptäckten av ett genuint "jag-och-du-perspektiv". Lustigt nog användes detta, ett av Saturnus "bästa år" för en större studie i svensk kriminalitet. 

Jag undrade så sent som igår om resultaten skulle ha blivit annorlunda om man istället vald Saturnus i fallet läge i egosubjektivismens Vädur (se föregående inlägg). Och så dyker dagen efter fallet Vera upp och påminner om att Saturnus bara är det första och mest övergripande penseldraget. (Den antika världens sjunde och yttersta krets.)

Varför fallerar Saturnus?

Problematiken ligger troligen på två ställen. Den svaga Venus, "nyfödd" i Kräftans 30e grad. Den går framåt kvällen över i Lejonet och är nu "nyfödd" även där (avashta-läran om positiva och negativa tecken).

Det betyder att Saturnus i Vågen vilar på en klen bas, har en omogen disponent. Varken Kräfta eller Lejonet har ännu nått Vågens genuina sanningslidelse.

Den stora härdsmältan ses dock längsmed månnodernas axel där Solen bränner inte mindre än tre planeter och själv står under attack från omoraliska Mars!

En av de brända och demoraliserade är Merkurius som ganska förutsägbart förfaller till sin onda sida: desinformatören, lögnaren, bedragaren, den "ohederlige bilhandlaren".

Merkurius är också härskaren över sinnelaget i Jungfruns. Det följer ganska naturligt med den "distorsion" som månnoderna introducerar (jfr Veras med Ted Bundys horoskop!) att vi här kan sälla ännu en Mån-Jungfru till dess många likar som redan ligger i mappen för kriminella psyken.

Mänskligheten blev tydligen lite ruttnare när de slog sig ner och började odla en jordlott. (Jungfrun = åkerbrukaren.) Genast började de tänka kluvet i termer av ha/inte ha. Min "mark" mot "du fattiga fula invandrare som försöker sno några veteax från mina fält". Det är som om all mänsklighetens snålhet hamnat i detta tecken (vilket å andra sidan gör motsatta Fiskarna till det mest chosefria och generösa av tecken - styrd inte av handelsmannen Merkurius utan av generösa Jupiter).

Bäst är att få balans på den här axeln! Bedragerskan Vera saknar tyvärr just Fiskarna i vad som annars skulle ha varit ett storkors i Sattva guna. Uppenbarligen är hon mycket intelligent (Solen bränner inte bort Jupiters inre kvaliteter) men detta är en kriminell hjärna. Jupiter kan inte göra något mot den anstormning av ondska som noderna och Mars indikerar och Merkurius är ett kvicksilver som anpassar sig till sin miljö. Därav dess omoral här.

Det är ganska begripligt att det lurar ynkliga sidor i Jungfrupsyket när det dessutom gjort sig till anhängare av Jordelementet, som begränsar den fria tanken och låter sig förslavas av bara det som synes vara.

Materialism är med andra ord en illusion, men Jordelementet tror verkligen på sina "elektrokemiska" signaler - den tar hela den vetenskapliga mytologin och showen på blodigt allvar, för att det är där människosläktets kollektiva föreställning för närvarande befinner sig.

Den brittiska prästen George Berkeley lanserade på 1600-talet en fascinerande kritik mot materialismen och råkade ovetande upprepa den indiska filosofin om livet som IDÉ i god detalj. Kanhända spelade ett tidigare liv i bakgrunden?

Inga kommentarer: