Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 juli 2011

Ricky Gervais & rapidsnabba Merkurius


Klicka för större bild

SvD:s lågkvalitetsfoto på Ricky Gervais (inte ovanstående) fyrade av neuronerna, och jag visste plötsligt att framlidne jamaicanske rapparen Roy Reid (I Roy) måste ha haft ett med britten harmonierande horoskop. Jag identifierade direkt samma "själsvibration" i Gervais halvhjärtade leende. 

I Roy dog 1999, utfattig på öppen gata i Kingston Jamaica. Men några år i början av 1970-talet var han rappens okrönte kung på ön (åtskilliga år innan stilen gick på export till övriga världen).  (Hans miserabla slut utgör en paradoxal kontrast till stormrike Gervais, men astrologin vet hur man söker tecken på pekuniära tendenser på en stjärnhimmel.)

När det idag skrivs om Roy Reid är det med backspegelns efterklokhet. Han reste sig som en intellektuell gigant över de drös av obildade gettoyngligar som pladdrade fort men manierat och klichéartat. Tänk gamla Leila K som snittnivån och sedan I Roy i en klass för sig, en man som faktiskt läste både tidningar och böcker, reflekterade över livet, och, för all del, var lite äldre än de andra snabbpratarna.

Det visade sig svårt att hitta något i skivhyllan som matchade en googling på den brittiske svartsynte komikern, främst för att Gervais flabbar så på så många bilder. I Roy såg ofta allvarlig ut på foto. Men ovanstående foto från 1979, från baksidan på den sista skivan på ett stort bolag I Roy spelade in, just innan reggaemusiken stendog (i väst) med Bob Marleys bortgång 1980 funkar, parat med en bild på Gervais från 2009. Jamaicanen var här 30 och britten 49, men det är ingen tvekan om att universums dolda lagar designat bådas ansikten utifrån snarlika spelregler.

Det här spelreglerna kommer troligen västerlandet aldrig att hinna upptäcka genom dna (vår civilisations kaptialistiska värderingar håller på att packa ihop fullständigt, för den som inte märkt det än). Detta eftersom den vetenskapen inte tar hänsyn till hela människans miljö. Men antikens astrologer såg först och främst till helheten och det är därför jag, vid en placering av bådas himlar invid varandra, hittar följande skrämmande suggestiva paralleller:



Jag har ingen som helst förklaring till varför det ibland är så lite som bara en planet (i allmänhet Solen) i en närmast gradexakt upprepning på bådas himlar som skapar utseendelikheten, varför det ibland är två viktiga planeter (Solen!) i närmast gradexakt opposition som gör grejen, eller varför det ibland verkar vara en generellt snarlik distribution av planeter över flera tecken.

Här visar sig t.ex. Roy Reid och Ricky Gervais båda tillhöra samma fas av Jupiters 12-årscykel, men viktigare är helt klart att båda är Sol-Tvillingar, det kommunikativa och kvickpratande tecknet, apropå den enas karriär som rappare (och beläst) och den andres lika ohämmade munväder. (Se även inlägget om den talföre Hugo Chavez.)

Där pratige Magnus Härenstam på pricken påminde om tyske filosofen Habermas och båda hade Sol-Tvillingen med bara någon grads avvikelse, skiljer här fyra grader (dagar) mellan Solarna. Men vid närmare anblick noterar jag att Gervais har en konjunktion av Solen och Tvillingarnas härskare Merkurius i intervallet 10-14 grader så han matchar ändå exakt Roy Reids Sol i 14 grader!

(Den indiska astrologins tudelning av kommunikation på dels munnen / Oxen och dels armarna, händerna / Tvillingarna är intressant. Paradoxalt nog upplever jag ofta Tvillingar som mer kommunikativa än Oxar fast de senare står för muntlig kommunikation. Å andra sidan har jag httat flera Oxar med svåra skrivhandikapp (dyslexi), ett problem Tvillingarna, skrivspråkets tecken, inte tycks lida av.)

Om det är en grundtyp av Tvillingarna som syns hos båda eller en mer komplex platonsk, geometrisk form som också innefattar Jordtecknet Stenbocken, kan väl ingen på jorden idag besvara. För ju mer man tänker på det här, desto mer inser man att astrologin synliggör en komplexitet som väl motsvarar arvsmassan. "Såsom därovan, så därnedan", som det gamla makro-mikrokosmiska talesättet gick. Idag har människan tappat förnuftet och låtsas bara äga förnuft. 

Detta falska förnuft förnekar att vi är "ägda" av en högre instans. Ju längre vi framhärdar i den upproriskheten desto säkrare är det att den sekulära västcivilisationen kommer att gå under. Väst behöver sin filosofi, religion och metafysik åter. Det var dessa grenar som hindrade den arroganta och ondsinta pöbelmentalitet som nu hörs varje dag från "skeptiker" och andra effekter av det sluttande plan vi alla befinner oss på.

Tyckte du inte att de båda herrarna liknade varandra? Det beror på att du är för fattig i anden, att du saknar en färdigutvecklad "inre terräng". Läs den mäktige Platons lovprisning till studiet av stjärnorna (på just detta sätt som bloggen bedriver sina utforskningar) - när han talar om "sinnets rening" kan man också tänka sig att få ner egot "störande brus" så att man blir mer lyhörd för både finlir och de grundläggande strukturerna i ett ansikte eller en företeelse.

Men det är klart, bloggen har några än mer spektakulära "look-alike"-par, vilka vid kontroll visade sig har tydliga astrologiska kopplingar. Och med tydlig menar jag då att de viktiga faktorerna måste vara involverade, ascendent, Sol eller Måne.

*****


Anmärkning. Gervais kan vara född så långt in på dygnet att Månen nått Skorpionen. Men en Måne i Vågen är perfekt för hans sociala charm och slipade natur (både Sol och Måne i Luft). Och en månopposition till pengarnas Venus ger ett första omen om kapitalansamling (en fluga gör ingen sommar, men här saknas födelestiden och ytterligare, husrelaterade indikationer förblir ren spekulation).

7 kommentarer:

Anonym sa...

Aj aj, jag är tydligen fattig i anden, för jag ser ingen likhet! (Men var det inte nån som sa "saliga äro de som äro fattiga i anden..." :-))
Däremot tänkte jag direkt på Chevy Chase när jag såg Breivik, med de där tättsittande ögonen. Men det finns ingen direkt astrologisk koppling mellan dem (även om Breviks ascendent för all del är okänd), och det finns väl knappast någon likhet i peronlighet...

Två invändningar: Gervais har ingenting i Oxen, och kronprinsessan Victoria, siderisk tvilling, har som bekant haft dyslexiproblem. (Ärftligt i hennes fall förstås.)
S

Seaward sa...

Du har så rätt, jag såg fel om Oxen på dubbelkartan.

Det kristna lovordandet av fattigdom i anden uttrycker som jag ser det rent kunskapsförakt. :-) Säkert en förfalskad vers som stuckits in för att trösta de omvända från underklassten i romarriket, de som inte kunde berömma sig av något alls. (Det är också en tydlig känga till filosoferna som också konkurrerade om själarna vid den här tiden: "Vi kristna behöver inte läsa böcker och tänka spetsfundigt som t.ex. sofisterna, för vi har ande i oss och sysslar med något högre". Populism med andra ord.)

Vad jag menar är att det krävs några tusen "snapshots" av människor och sedan ganska många stickprov på vilka zodiaktecken de tillhörde. Sen har man "fordrat" sitt sinne med så mycket material att man - om man slappnar av och inte ens försöker tänka (människans hybris) - får kopplingarna serverade.

Det är mycket troligt att min "aha-upplevelse" bara är min och att ytan på männen fullständigt ointressant, ett villospår. (Klicka dock bilden och se förstoringen - fokusera männens ögon och försök få kontakt med deras inre!) Det intressanta var att det fanns något i Gervais ljumma leende på en bild som fick mig att säga: detta är samma bakomliggande ande som hos rapparen och det stämde (1 chans på 12) - Solen i sitt intelligenta kommunikationsläge (gestaltat som Tvillingarna).

Anonym sa...

Ärligt talat har jag aldrig begripit den där passagen med "fattiga i anden" i Bergspredikan, och det är jag nog inte ensam om. Så det där med förfalskning låter ju bestickande...

Vid en förnyad titt på männen i fråga tror jag att jag kanske kan förstå vad du menar...

S

Seaward sa...

PS. Glömde din kommentar om Victoria. Jag pratar förstås i allmänna ordalag och tal- resp. skriftspråkets tecken.

Som 2½ års små statistiska studier på bloggen visat kan man bara prata om generella trender. Av bekvämlighet påpekar inte att det finns undantag från regeln i varje inlägg. Du missar sällan en chans att påpeka just avvikelserna. Kan det bero på Solen i Jungfrun som ser avvikelser men inte helheten månntro?
:-)

Hur som helst stämmer Victoria perfekt med det jag säger eftersom ett horoskop med klockslag möjliggör och kräver en diskussion på högre nivå.

21.45 har hon Vattumanascendent vilket ger Mars som 3e-hussignifikator (skriftspråk). Hon har Mars i dyslektiska Oxen och dessutom i konjunktion med problemskaparen Algol.

Skriftspråkliga Merkurius, åter, står klent i Kräftan i sjätte huset (ärftliga sjukdomar?) samt "trycks till" av magra Saturnus i "detriment" (där ligger för övrigt ätstörningarna skulle jag tro, i kombination förstås med Mars/Algol/Venus i orala Oxen i fjärde huset).

Nu har jag inte så många fall av dyslexi, men jag har aldrig kunnat härleda den till Tvillingarnas tecken. Däremot har Oxen figurerat ett antal gånger. Särskilt illa är det för det hatiska 62-åriga nättrollet som vaknade till liv i och med terrorattacken i Norge och började skriva igen. Hans Mars/Algol i Oxen berördes tydligen.

Han skriver och tänker sämre än någon dyslektiker jag någonsin stött på och förefaller inte förstå ett dyft av innehållet i den här bloggen. Istället surrar fria fantasier runt i hans huvud. Här tittade jag på hans horoskop.

Missa inte Mona Sahlins Mars konjunktion Algol + Månen i Oxen och den massiva kritiken mot hennes muntliga "tölpsvenska", ett av flera ting hon hade mot sig. Jag misstänker att hennes ekonomiska oredighet också hade ett inslag av dyslexi/dyskalkyli. Jag har ett annat fall av samma Mars/Algol i Oxen där vederbörande tog evigheter på sig att formulera ett brev, uppenbarligen enormt osäker på ordens valörer. Därmed har vi plötsligt fyra fall på raken där problem med det skrivna ordet går rakt på en skadad Mars med Algol i Oxen, och då har jag inte ens börjat räkna upp de Sol-Oxar där jag noterat dyslexi! Det här ser ut som ett upplägg för ett senare inlägg...

Seaward sa...

@ "Fattig i anden".

Kommentaren flöt iväg så jag lade den här.

Anonym sa...

Jag hade inte koll alls på Victorias horoskop, men det jag skrev fick mig att kolla upp det, och hon har ju ett riktigt komplicerat horoskop ja, visade det sig. Inom parentes kan jag berätta att det inte lyckats Stjärnrummet att få fram Daniels födelsetid... kanske medvetenheten hos hovet om att hans födelsedatum är samma som gamle kungens dödsdatum gör att man inte vill lämna ut det... och att man inte vill ha spektakulära horoskopanalyser...
S
S

Seaward sa...

Ja, ett sådant sammanträffande kan nog ge upphov till skrockfullt beteende - rituellt undvika några historiska upprepningar... Det roliga med Victoria är ju att hon anknyter till nationalhoroskopets Vattuman-Sol. Hon är uppskattad!