Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 4 juli 2011

Nanne Grönvall - mer om "Satans huvud"


Nanne - docksöt i sin sminkning.
Barnen med sinnelaget (Månen) i Vågen
lägger ofta extrem uppmärksamhet
på sin yttre framtoning.

För att stärka andra som kommer från problemtyngda barndomshem berättar den folkkära Nanne Grönvall sin egen eländeshistoria om ett alkoholisthem i Sommar P1 (AB, Expr)

Grönvalls födelsehimmel slinker in som ett sladdbarn till nyliga inlägg om antikens fruktade stjärna Algol i början av Oxens tecken. Algol, även känd som Satans huvud, har vilat en tid men poppade upp i samband med den förnyade diskussionen (åtminstone i AB) om sexchattande Littorin som en rikets säkerhet (fast Reinfeldt ansåg att AB:s rotande var en säkerhetsrisk för hans maktposition, omskrivet som risk för maktens säte Rosenbad).

Littorins hela himmel tycks intrasslad i "hyssmakaren" Algol, och för att ge ytterligare två exempel påminde jag om problembarnet och allmänna missbrukaren Charlie Sheen i samband med det olyckliga (och missbrukande) musikgeniet Brian Wilson. 




Apropå Nanne Grönvalls problemfyllda barndom (med hela 14 byten av bostadsadress innan hon - äntligen - blev myndig) bör man tillägga att Brian Wilson hade en omild barndom, han också. Slagen med svångrem av sin far, om jag korrekt minns den vedervärdiga historien om hur hans psyke trasades sönder och han drog sig in i sig själv.

Grönvalls horoskop indikerar ett Algol-öde som påminner om Brian Wilsons, Solen är inte i exakt rät linje (från jorden sett) med fixstjärnan men närapå.

Som jag påpekat tidigare är det osäkert när Algol slår till och när den tycks vara passiv i livsödet. En del är inte själva illgärningsmän utan uppenbara offer för al-Ghoul som araberna sade, offer för Djävulen och hans många trick. 

Samtidigt har jag inte i merparten av Algols konjunktioner med en eller flera planeter i Oxen hittat något uppseendeväckande då jag snabbt granskat kortbiografier som Wikipedia.

Men hur aktiv planeten är kanske svårt för en utomstående att avgöra - jag har en misstanke att den kan dra in sådan ondska att många gör allt för att mörka en del av sin personliga historia. Jag har t.ex. ett anonymt fall med en synnerligen tilltrasslad Oxe Algol (nästan Littorin-nivå) där individens fader var en våldtäktsman och offret var...hans egen dotter. 

Rent tekniskt tycks det ge en fullträff att använda Månen för ett ascendenttecken i avsaknad av Nanne Grönvalls födelsetimma. Månen är sinnelaget och hur märkligt det än kan tyckas, ansåg antikens människor att alla människor födda under de dygn Månen passerade genom Vågen delade samma psyke. Det finns många där ute med samma psyke som Nanne, en själ som i Vågens tecken söker harmoni och skönhet. 

Men just de här dagarna i maj 1962 råder som synes extrema angrepp om harmonins tecken och jag har valt att bara färglägga illgärningsmannen Mars attack från det sunkiga Vattenelementet och hur det slår mot förståndiga (logiska) Luftelementet. Först attackerar Mars Venus i Tvillingarna vilket kan skapa en oerhörd husvillhet - båda tecknen är rörliga och alltid på väg. 

Stress och bisarra anfäktelser från det undermedvetna är troliga. Den normala idén om "förhöjt libido" då Mars hettar upp Venus, finns möjligen med också här, men givet barndomssituationen (0-18 år är en lång tid av ens liv!) är det ganska uppenbart att de här två elementen i osynk tecknar svårigheter med känslolivet.

Och då ska man minnas att den angripna Venus är sinnelagets (Månen) disponent. Mars angriper sedan även Månen och det här väl här vi ser uppväxten med den alkoholiserade modern/spritlangande mormodern - Månen är en moderssymbol, en symbol för hemmiljön. Här är den minst sagt sönderslagen av det Vattenelement som så ofta tycks anknyta till en tom, kall och hungrande själ som fastnar i missbruk. 

Men som synes ger sig hela världens jävlighet på denna lilla cell av trygghet (Månen). Den hårda armodsplaneten Saturnus har fastnat i månnodernas klor och fortplantar dess bud om "överdrift/underdrift" till Månen/barndomshemmet. Vad vi har här är en "lunatikers" horoskop - en människa som reagerar på månens rörelser. 

De många uppbrotten av hemmet är exakt vad man kunde förvänta sig av gränsdragaren (i tiden) Saturnus när den påverkar Månen genom att Månen själv ständigt cirklar och når södra och norra månnoden. Det är förstås samma grundmönster som - tippar jag - gjort att Nanne Grönvall valt underhållarens liv, ute på turné.

Jag har tidigare tittat på framlidne artisten Eddie Meduza, som på snarlikt sett tillbringade sin barndom ute på drift med en modersgestalt som drog från den ena adressen till den andra. Häpnadsväckande nog var även han född under Månen i Vågen och även på den himmelen var hemmets indikator angripen av månnoderna samt den snåla gränsdragaren Saturnus. 

Två fall innebär visserligen inte att vi hittat en yoga (en sammanlänkning av ett flertal faktorer) som alltid yttrar sig på samma vis, men varje observant individ har ju elektrochockats till medvetenhet om att här kan finnas ett mönster.

Definitivt värt att följa upp i frågan om "extremt instabila barndomar".

I Meduza-inlägget kommenterade undertecknad att också han flyttat runt några gånger fler än som kanske är normalt för en barndom. Och även i det horoskopet ses Månen angripen av en Saturnus som även aspekterar månnoderna! För undertecknad låg instabiliteten främst i flyttandet som sådant, men det går inte att undvika att man blir mer självtillräcklig när man inser att kamraterna man lärt känna idag, kan vara historia i morgon!

Naturligtvis gick det Nanne Grönvall väl till sist även om ett svårt födelsehoroskop alltid kan innehålla oönskade efterslängar - senare i livet fick hon ju övervinna bröstcancer (Månen är som sagt extremt utsatt i horoskopet).

Hur hon kunnat lyckas måste rimligen bero på att lyckoplaneten Jupiter skänker stöd och lindring på båda de ställen dit den onda Mars riktar sina attacker (Tvillingarna och Vågen, Venus och Månen).

Och framgångsplaneten Jupiter tillsammans med Månen, folkmassans symbol, kan bara betyda "folklig popularitet" - särskilt om man som i detta hypotetiska månhoroskop antar att Månen har en framskjuten roll.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har själv funderat på det där med Algol, för min mamma är född samma datum som Nanne. Och dessutom, ser jag nu, med samma måne och venus och merkurius. (och dessutom också med en stortrigon i luft, men med Jupiter med månen i Vågen och Saturnus i Vattumannen.) Hon är varken ondsint eller olycksdrabbad, men det speciella med henne är hennes svartsynthet och därmed påföljande ängslighet. Livet handlar ju inte bara om hur vi har det utan också om hur vi tar det, s a s. Det paradoxala är att hon är medveten om sin svartsynthet och sin ängslighet, hon kan t o m skämta om den, men hon har aldrig lyckats frigöra sig från den. Hon påstår förresten att den 18 maj sedan gammalt ska vara ansedd som en olycklig dag att födas på, jag vet inte varifrån hon har fått det, men man undrar ju om det har något med Algol att göra...
Jag vet även en annan kvinna, f 18/5 1923 och nu avliden, som ska ha varit lik min mamma i det att hon hade ett "dåligt försvar mot världens jävligheter" dvs hon tog mer illa vid sig än genomsnittligt om det hände något otrevligt.
Kanske är det så att Algol på detta sätt kan kasta sin mörka skugga även över levnadsöden som inte objektivt sett är olyckliga eller onda.
S

Seaward sa...

Jag har glömt namnet på sajten jag läste om Algol och "de goda", men det var något i stil med det du säger. Man kanske kan vitsa till det och säga att "Ondskan" ligger som någon kosmisk bakgrundsstrålning i människornas liv och tittar fram en någon grundläggande skörhet i dispositionen.

Det slår mig plötsligt att Nanne Grönvall för ett antal år sedan sjöng en sång om att vara ondskan personifierad - eller något i den stilen. Hon var utspökad till en minidjävul med horn i pannan och allt. Varifrån kommer lusten att okeja ett sådant nummer? :-)

Anonym sa...

Den kände jag inte till - trodde du menade "Avundsjuk" där hon hade jätteöron. (Och avundsjuka är väl iofs en dödssynd...) Men så såg jag att hon sjungit - och uppenbarligen skrivit texten till - "Hornen i pannan": "Jag känner hornen i min panna/som sakta börjar växa ut/Jag smider mina lömska planer/För hämnden den är ljuv..." osv :-)
S

Seaward sa...

Ja, den låten var det förstås. Antalet små grå man lägger på schlagerbranschen berättar något om var man har sitt hjärta.

Jag minns inte ens namnet på gymnasiekamrater längre, men jag minns många av deras horoskop (enligt tropisk zodiak)! Helt klart lagras minnena i olika regioner i Världssjälen (för vilken hjärnan är en konkretiserad metafor).

Unknown sa...

hejsan... snubblade över denna sida och blev kär i utseendet på horoskopsmallen..alltså färger och design. Var kan jag få tag på den?

Seaward sa...

Gratis programmet ZET Lite från en matematiker i Ukraina kan ställas in och färgsättas i nästan det oändliga.

Men jag tar skärmdumpar och photoshoppar sedan manuellt kartorna om jag vill fästa uppmärksamheten på något speciellt. Tårtbitarna har jag färgat för att illustrera hur Mars i Vatten för med sig "grönt" vatten som påverkar den luftblå intellektualiteten...

Unknown sa...

ah ok..det är sådant jag skulle vilja ha utrymme till att göra. Du borde skapa en snygg mall med symboliska färger som du kan sälja till företag som gör astrologiprogram. Snyggt o genomtänkt är det i vilket fall!