Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 juli 2011

Look-alikes: David Bowie & Lena Headey

Slötittade på skådespelare på IMDB.com och när jag såg ett andra foto på brittiska Lena Headey där hon återigen liknade landsmannen David Bowie, var jag tvingen att rita ut bådas horoskop!

Yngre David Bowie, Lena Headey, äldre David Bowie

Det är många år sedan jag öppnade Bowies horoskop senast, måste ha varit innan bytet till den sideriska zodiaken. Men nu klarnar en väldig massa om den här märkliga och bipolära personen. Han har den introverta Jungfrun som ascendenttecken samtidigt som Solen står i den progressiva och utforskande Skytten. Men även tungsinnets Saturnus på Mån-Kräftans ombytliga och oberäkneliga sinnelag. Bara den tunga Månen ger, mot Sol-Skyttens expansiva natur, underlag för en manodepressiv ådra!



Den västerländska astrologin ger Bowie en Vågascendent, men sanningen är att han är alldeles för mörk och inåtvänd på alldeles för många bilder för att den leende och utåtriktade Vågen ska stämma riktigt. Förvisso är han en estet ända ut i fingerspetsarna och extremt självmedveten om sin klädsel. Men det är den sideriska Jungfruascendenten också, och nästan övertydligt så! I Jungfrun hittar vi det besinningslösa groomandet, vilket kunnat konstateras i några av bloggens favoritexempel: Sol-Jungfrurna Carolina Gynning och sångaren Bryan Ferry.

Ferry har verkligen inte sprängt några gränser i sin musikaliska karriär, och där ser man en Sol i Jungfrun som introvert bara vill vara i fred och odla sin täppa (än tydligare genom den rosökande Mån-Oxen). Är det något han är bra på så är det att leva genom det förflutnas musik, och sjunga in gamla örhängen på nytt, ibland t.o.m. med lite burkigt ljud för att erinra om 1940-talets grammofoner.

David Bowie må visserligen projicera Jungfruns gentlemannamässiga och försynta språkspel utåt, men han har både vunnit och vågat tappa publik flera gånger om i takt med sina stilbyten och musikaliska utforskningar. 

Alla hans förändringar har inte varit bra, men han är helt uppenbart en utforskande Sol-Skytt. Även här saknar den västerländska tropiska zodiaken trovärdighet - hade Bowie varit Sol-Stenbock hade han snabbt gått in i hjulspår och kultiverat eller värnat en tradition. Solen i Skytten uttrycker överlägset mycket bättre hans livslånga musikaliska sökande. 

Och den försynta Jungfruascendenten märktes kanske mer i hans ungdom då han var mer än lovligt vag (jämför Fredrik Reinfeldts Jungfruascendent i kombination med Kräftans tecken). Musiken Bowie gjorde de 4-5 första åren var verkligen inte särskilt bra. Han försökte först en typisk "Jungfrukarriär" som anständig och urvattnad music hall-sångare, brittiskt så det förslog men inte ens i närheten av hans senare, fascinerande pånyttfödelse med albumet Hunky Dory eller det snabba hoppet därifrån till rockfiguren Ziggy Stardust. 

(Den senare en definitiv rörelse mot mainstreampubliken - Ziggy är inte klassikern från de här åren, det är Hunky Dory som perfekt mixade smittsam pop med lite mer otillgängliga nummer.)

Man kan också minnas att Saturnus hämmande själsdjupets Måne också skapar en låsning till stilistik och det förvånar inte att hitta den här kombinationen eftersom Bowie utbildade sig till mimare. Det är Saturnus formalism i kvadrat, att gestalta själens (Kräftans, Månens) inre rörelser med JÄTTESTORA BOKSTÄVER! Det hade han nytta av när han uppfann karaktären Ziggy, och varför inte den olyckligt naziinfluerade vite hertigen några år senare....

*****

Lena Headey vet jag ingenting om, förutom att jag reagerade på henne i Bröderna Grimm, en fantasifull film från 2005 av förre Monty Python-medlemmen Terry Gilliam som väl knappt någon gillade. De flesta tappar sitt inre barn tidigt, eller har aldrig haft något!

Men nog ger det utdelning att ha tittat på tusentals ansikten ur zodiakens perspektiv, för hon kopplar ihop med Bowies horoskop på ett så tydligt sätt att det inte går att tala om obetydligheter överlappningar. Lena upprepar med sin Måne Davids soltecken Skytten, men hade det inte varit för att Bowies födelsetid är känd hade vi aldrig fått veta att hans yttre ascendentroll är densamma som Lenas soltecken Jungfrun!

Är Bowies tid, 23.50, korrekt kan det röra sig om en överensstämmelse på mindre än en grad mellan Lenas Headleys Jungfru-Sol i 17e graden och Bowies yttre gestalt i 17°12' av Jungfrun! 

Så många av bloggens "look-alike"-kombinationer har byggt på Solars överensstämmelse att man måste fråga sig hur viktigt ascendenttecknet egentligen är. Uppenbarligen har Bowies ascendent bidragit med en "tunn fernissa" av "Jungfru" - detta tecken ger påfallande ofta väldigt rena, klassiska drag (se Carolina Gynning). 

Men det verkar som om Solen är en minst lika "aktiverande" faktor för de ansikten som ligger ackumulerade i den IDÉ som ett zodiaktecken är. (Världen består inte av materia utan av idéer som förklär sig genom illusorisk materia - just sådan djurkroppen är förprogrammerad att uppleva som påtaglig och verklig.)


Ibland kan spektakulära "look-alikes" uppstå bara genom att två personer är födda närapå graden i tiden eller närapå graden ett halvår från varandra (två Solar i opposition), men när två eller fler tecken betonas av viktiga planeter som Sol och Måne (eller ascendenten), då uppstår ofta de här smygande känslorna av "var har jag sett den här människan förr?" 

Men det man har sett förr är egentligen de bakomliggande designprinciperna till ett ansikte, och dessa tycks gåtfullt ha att göra med faktorer som astrologer för flera tusen år sedan också observerade. Kalla dem gudomliga formativa krafter eller Platons idéer - allt utom arvsanlag och dna som är så trist och fantasilöst. Dessutom kan biologin åtminstone inte för tillfället förklara det astrologin ser via de här "look-alike"-fallen. 

Skulle biologin en vacker dag kunna beskriva hur gener formar ett "David Bowie och Lena Headley"-utseende, då har den äntligen kommit ikapp astrologin och kanhända också gått om den. Den har då hittat stjärnornas tilltal fast i ett nytt språk och som människan lite lättare kan manipulera till sin egen fördel.

Men naturligtvis är det samma gudomliga lagar som in-formerar båda världsrymden och molekylärbiologin. Människan är fri att stirra ner i ett mikroskop eller upp i världsrymden, vilket hon vill. Den som söker tillräckligt djupt hittar ändå samma svar.

Nu kan man reservera sig och säga att underhållningsbranschen sållar bort alla fula och genomsnittliga och väljer bara de vackra och säljande ansiktena. Men astrologin är fortfarande med på noterna och visar hur snarlika människor tycks vara komponerade på snarlikt sätt - astrologiskt.

Båda personerna har Månen med Saturnus och det här har väldigt ofta effekten att ansiktet blir smalt. Fixerade (tamasiska) tecken på ascendenten ger typiskt lite bredare ansikte, ofta med kraftfulla käklinjer. Titta här på Lena Headey och Lara Flynn Boyle, båda 35 när respektive foto togs. 

Laras Måne matchar Lenas Sol-Jungfru fram till cirka 13.00 på dagen och därför tror jag på en födelse för henne före den tiden. Flynn Boyle har ett väldigt smalt ansikte och även här har vi både Sol och Måne i rörliga (sattviska) tecken.



Det är en rätt tydlig "look-alike"-faktor mellan dessa två, och här kunde man komplicera frågan ännu mer genom att väga in Vågens tecken. Lara Flynn Boyle föddes 1970 med Jupiter i Vågen, Lena Headley 1973 med Merkurius och Venus i samma tecken.

Sjödin 2005

För den som plötsligt ser något av vår hemvävda tv-kändis och all-konstnär Agneta Sjödin i det vänstra fotot (Lena Headey), ser troligen helt rätt. Båda kvinnorna delar Månen i Skytten och en planet i Vågens 7e grad! 

För Lena Headey: Merkurius, för Agneta Sjödin; Mars och med Draksvansen lite längre fram, i Vågens 10e grad. 

Den sistnämnda kombinationen, olyckans Mars och kapade draksvansen, är säkerligen boven bakom Sjödins nerviga oförmåga att ha relationer. Sol-Kräftan är orolig, Mån-Skytten är orolig, och Mars/Ketu indikerar någon slags skada i synen på tvåsamhet.

Inga kommentarer: