Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 18 juli 2011

Lärarmördaren (adhd)

Ett eftersläntrande och uppenbarligen ovanligt svårt fall av adhd. Jag gick ju nyhligen igenom 16 adhd-diagnosticerade horoskop och begrundade tanken att koncentrationssvårigheterna som ofta plågar dem med denna diagnos skulle kunna ligga i att fokuseringsplaneten Saturnus inte samarbetar med "flyktighetens" Merkurius.

Undersökningen ledde inte till någon definitiv slutsats, mest beroende på att jag inte behärskar den nivå av statistik som krävdes. Den ömsesidiga receptionen mellan Saturnus och Merkurius var emellertid överrepresenterad, och indisk astrologi betecknar den kombinationen som den kanske starkaste av alla mellan två planeter. Liten bekräftelse av hypotesen således, men underlaget var alldeles för litet.

Vad då om den unge man som visade prov på en annan av adhd:s mörka sidor, den svarta aggressiviteten och som fick honom att döda en skollärare?



Här är Merkurius bränd av närheten till Solen. Vidare är den disponerad just av Saturnus, men det innebär naturligtvis inte att alla Merkurius i Stenbocken eller Vattumannen skulle vara potentiella adhd-fall. Däremot ser vi här att Saturnus inte mår bra, den involveras i Drakdemonens obalanserade överdrifter och som självbehärskningens planet står den också kuriöst konfigurerad med den fria utlevelsens Jupiter mittemot. 

Men ändå tror jag huvudproblemet ligger på annat ställe: psykets Måne som ju sedan antiken anses fallen i den förbittrade och låsta Skorpionens tecken. Här tas negativiteten till sin spets (för att helomvända i den "pånyttfödda" Skytten i nästa tecken). Här samlar psyket upp och koncentrerar gamla oförrätter, och vad som händer med dessa uppdämda energier beror mycket på hur väl disponenten Mars sköter sig.

Här är väl en verkligt olycklig placering! Mars själv skadad i Oxen och går till attack mot sitt eget hemmatecken inklusive psykindikatorn!

Jag har sett ett flertal olika utfall av kombinationen Sol och Måne i Vattuman/Skorpion. Det sociala utstötningsyndromet kan ge allt från socialt frustrerade rättshaverister till totala galningar! Till och med de mest harmlösa fallen har något förråat inom sig, och i något fall har jag inte hittat något onormalt i barndomen. Individen var helt enkelt född plump och totalt utan social talang! 

Det är här man måste minnas faktorn X - den okända varelsen som inkarnerar en människokropp vävd i t.ex. ovanstående ovanligt grova skrud av Tamas guna. Horoskopet ger bara råmaterialet, men beskriver inte den levande varelsen. Det är åtminstone den position jag föredrar att ta. Annars blir astrologin ren astro-rasism, där horoskop som ovanstående kunde leda till att vissa klassificeras som undermänniskor. Men tveklöst verkar det som om Guds bästa barn inte kommer till jorden under hur påvra himlar som helst....


*****

PS. Åtskilliga fall av samma mån- och marsopposition har passerat revy utan så här extrema effekter. Rimligen är det något med Saturnus/Rahu som derangerar Merkurius (bränd av Solen). Ett av de tidigare fallen var t.ex. den lidelsefulla egenföretagaren Isabella Löwengrip som förvisso fumlade med sin ekonomi i början av bloggandet men väl vuxit ur den grumligheten nu.

Hon har vidare lamenterat sin orena hy, och detta är en klockren effekt av Mars i attack mot blodets planet Månen. (Jag tror jag kallat Mars en blodplanet flera gånger, men den här och andra vätskor tillhör således Månen i antik tradition. Det är Mars röda färg och kopplingen till krig och skador som gör att blod lätt halkar med på köpet...)

Att Månen är fallen och under attack från en "skadad" Mars lånar sig således lätt till både tankar om blodförgiftning men också en osund själ, eller som i fallet Löwengrip, en urblåst borgarmentalitet. Mars i Oxen leder till en förgrovad materialism, vilket sågs hos Mona Sahlin som med Mars + Måne i pengarnas Oxe verkligen förstörde sitt förtroendekapital!

Inga kommentarer: