Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 juli 2011

Kenza - marknadens kuttersmycke


Kuttersmycke.
(Tack till Leif för p
erfekt illustration)


Kenza låter som namnet på dålig asiatisk hemelektronik. Jag hade aldrig uppfattat att det är Sveriges under en tid populäraste tjejbloggare om inte en dagstidning berättat att globala glufsa- och köpa upp-jätten UNIVERSAL stuckit åt flickan ett skivkontrakt.

När jag läser svenska Wikipedia, inser jag varför. Här är ett säkert kort. Det var nästan chockerande att se hur ulvarna kastat sig över lilla Kenza för att kapitalisera på menigheten som i stora skalor slutit upp kring hennes prat om kläder och prylar.

Kenza har helt klart vuxit upp i det nya extremt banala konsumtions-Sverige. Landet för de intellektuellt utarmade men där man istället kan KÖPA sig en identitet. 

En granskning av horoskopet visar att hon stämmer in på alla Rovkapitalismens våtaste drömmar om ett ansikte att knyta sina produkter till. Kenza, julgranen. Nu även som musik!

Vad vet jag, tjejen kanske är duktig på det hon gör, men backar man två steg och tittar på alla aktörer som blandat sig i leken, Guldfynd, MTV - you name it! - så känns det bara tragiskt. Ännu en tillväxtkurva som planade ut innan det ens börjat likna något.



Publiktycke är bara förnamnet med Månen hemma i härskarläge i Kräftan, den irrationella instinktens tecken. Kräftan satsar på trygghet, vågar sig aldrig ut på en gren. Den är en populist och går därför hem i stugorna. Kräftan är familjär, den känns bekant. (Vilket bloggen så tydligt visat genom att Månen i Kräftan är överrepresenterad i horoskopen för främlingsfientliga politiker och privatpersoner!)

Som vi sett av SEB-chefen Annika 'Fallskärm' Falkengren och många andra tycks också Kräftan lida av en inre tomhet som gör den omåttlig i sina begär (se etiketterna om de 4 lasterna och de 4 dygderna i höger spalt). Oftast uttrycker sig tomheten som konsumism då Månen just representerar det obeständiga i kicken. Det du äter nu är borta igen om några timmar och du måste fylla på med mer... Vissa låter den ständiga hungern diktera sina liv och allt de tänker och gör "radiostyrs" från en nivå de egentligen borde vara herrar över. 

Märk hur i takt med att mannen, dvs. patriarkatet demoniseras i Sverige otillfredsställelsen och konsumismen gör människor allt vansinnigare och mer oberäkneliga. Inte för inte ställde antikens tänkare den gränsdragande Saturnus mot den helt otillbörliga Månen - patriarkat mot matriarkat. 

I England på medeltiden fick kvinnfolk t.o.m. strafflindringar om deras illdåd utförts under inflytande av Månen. Idag hyllas den hungrande mångalenskapen  och svenskarna dyrkar verkligen sina unga kvinnliga bloggerskor som står för det helt urspårade livet!

Kräftan ingår i serien av fyra tecken som kallas lidelsefulla (eller lidande). Rajas guna är det begär som håller ekorrhjulet snurrande och Rovkapitalismen kan sägas sko sig på detta ständiga, gnyende begär, denna otillfredsställelse som beror på att man är en tanklös människa utan filosofi.

Kenza tar verkligen priset i det här avseendet, Rajas lidelse dominerar bilden med fyra placeringar, och de är viktiga placeringar: Solen, Månen, expansionskraftens Jupiter och formgivningens (och sammandragningens) Saturnus.

Den som kan sina sju klassiska planeter inser hur ÄGD Kenza är av Systemet. Inte undra på att antikens tänkare ansåg de sju planeterna vara onda demoner som parasiterade på människorna och gjorde oss till fördummade radiostyrda nickedockor! Så sent som på 300-talet fvt hade Platon funnit planeterna vara en källa till inspiration men i första århundradet i vår tid betraktades de som rena demoner. 

Att studera Kenzas horoskop ger en antydan om varför. Hon är född som total slav under lidelsen och viljan till mer av samma vara. Horoskopet får Isabella Löwengrips att framstå som ett under av distanserad intellektualitet, fast hon är lika slav under konsumtionsdemonen. Men hos Kenza gäller bara Eld och Vatten - hungern efter nya sensationer, nya intryck. Jo, Kenzas namn kommer säkert att landa som namnet på någon östasiatisk skitprodukt till slut. 

Kalla det gärna horoskopet för Kapital-ismen när den är som sämst: krafterna som försöker hålla människan så tanklös som möjligt (Svenskt Näringsliv: filosofi är inte lönsamt nog) samtidigt som de spärrar upp människans gap så att hon inte kan annat än svälja den ständigt pågående tvångsmatningen från medier och reklam.

Det finns bara en ljusglimt på ovanstående himmel, och det är den starkt placerade Saturnus. Kanhända kommer med över loppet av tid att träda in och börja rensa upp i Kenzas livsväg... 

*****

Jämför gärna med bloggerskan Kissies horoskop. Ännu en egocentrisk Vädur, återigen dominerar Lidelsens kvalitet (Rajas). Återigen Jupiter i Kräftan för snabba okomplicerade kickar. Vilket inte är så konstigt - hon föddes ju bara tre dygn före Kenza.

För ett snarlikt, obalanserat marknadskapitalistiskt horoskop, se det för NASDAQ-börsen. Notera återigen den fullständigt tomma Månen i Kräftan, dess kyla och behov av "lidelse". Platon ansåg visserligen kosmos för att vara något skönt, men livet under Månen betraktade även han som rena helvetet. En inbilsk värld av pseudoexistens. Just det "marknaden" specialiserat sig på att hitta pseudosvar på.

Se också studien av filosofiplaneten Jupiter, som i Kenzas fall innebär dess teoretiskt bästa placering: Jupiters "upphöjelse" i Kräftan. Men planeten visar inte alls en påtagligt filosofisk sida i detta tecken och tankarna går ibland snarare till Jupiter i dess simplaste betydelse: "snabba kickar, lätta pengar".

Bloggens återkommande läsare kan själva räkna ut varför Jupiter i Vattenelementet tycks vara lågpresterande som filosof, elementet tenderar naturligen mot de känslor som sinnena ger upphov till. Och känslo-junkies tänker inte redbart.

DN skrev om fenomenet Kenza i maj i år finner jag efter en googling. Hon sägs representera en ny människa i en ny värld.

Falskt!

Hon fyller samma gamla roll som de halvnäcka brudarna på motorhuven alltid gjort. De finns till för att dunkla figurer i bakgrunden ska kunna kränga mer prylar.


Inga kommentarer: