Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 juli 2011

Flow - nonsensbegreppet

Morgonradion P1 berättar att svenska forskare hittat en biologisk förklaring till det tillstånd bl.a. idrottsmän kan uppleva när allt bara flyter av sig själv och egot kopplats bort. Stefan Holm OS-vinnare i höjdhopp, deltar som exempel på en som upplevt fenomenet.

Första tanke: Ja, varifrån annat än Sverige skulle ett sådant här rön komma? Det finns väl inget land som med samma dolda aggression söker begränsa svaret om livet i materialistiska modeller. Restlöst söker svensken reducera sig en zombieliknande biologisk formation, vars medvetande bara är en "olycklig bieffekt" av den döda materiens slumpmässiga och omedvetna omstuvande av sig självt. Det är en världsbild som Satan själv, Den Hånfulle, skulle kunna ha prackat på mänskligheten för att se exakt hur dum den egentligen är.

Se detta inlägg om Humanisterna och andra vettvillingar och hur den svenska ateismen har sina idéhistoriska rötter i Franska Revolutionen då galna förnuftsanhängare massakrerade människor i stora blodbad!

Intressant nog faller inte radioreportern för den lätta scientistiska fällan. Hon beskriver istället fyndet som att det ger EN pusselbit till frågan om fenomenet Flow. Hon använder därmed - hel korrekt - att biologi bara är ett perspektiv på verkligheten, inte den slutgiltiga förklaringen. 

Häpnadsväckande klarsynt om det var medvetet, men jag tror mest på att orden bara råkade falla som de gjorde...


*****

Astrologin har sedan antiken utvecklat en komplex begreppsapparat där flera dimensioner eller synvinklar syns kunna motsvara Flow-begreppet. Intressant nog rymmer horoskopet för demonstrationsexemplaret Stefan Holm den dimension som kanske lättas kan kopplas till "flödet"!

6 av 9 positioner i Rajas guna

Men vem kan uppleva flytet om man inte har något att kontrastera det med?

Så låt oss ponera den allra mest döda, köttklumpsmässiga typ av mentalitet som tänkas kan, en sådan som närapå skulle kunna göra materialismens världsbild och tanken om att vi bara är zombies lite mer trolig. 

Låt oss t.ex. ta Stefans Holms födelse i jordbruna Oxens tecken, den tidiga plats i zodiaken där det nyfödda barnet (Väduren) plötsligt tappar sin andliga öppenhet och psykologiskt kortsluts. Den portion medvetande som inkarnerat/förkroppsligats upptäcker plötsligt att hon är fånge i en kropp!

Det här kan leda till olika reaktioner. Oxens tecken kan generellt sägas beskriva den som fullständigt slocknar andligt och genast accepterar sig som kroppslig varelse. Oxens tecken tillhör den tröga materiella kvalitet som i indisk Samkhya-filosofi kallas Tamas, mörkläggningen, ungefär. 

Detta är icke-flyt - det är så mörkt det kan bli. Härifrån kan det bara bli ljusare!

Den materia som är på väg att upphäva sig själv och återgå i rent ljus, kallade de indiska filosoferna sattviskt, av kvaliteten Sattva. Man kunde tro att Mörkrets absoluta motpol skulle ge den upplevelse som kallas flow. Men Stefan Holm har inte en enda planet i Sattva guna, däremot en extrem betoning av det mellantillstånd som ligger mellan beckmörker och ljus, det som kallas "lidelse" eller "passion".

Och vem har inte känt hänryckningen när man är "tänd" på någon eller något.

Så har vi med den antika astrologins hjälp demaskerat ännu ett stycke av den moderna sekulära kulturens oavbrutna produktion av nonsens. FLOW är ett gammalt och välkänt tillstånd som haft många andra namn genom tiderna.

*****


I Morgonradions reprisering av samma nyhet användes istället en trombonist som något diffust om glädje i musicerande samt uttalade sig neurovetenskapsmannen Fredrik Ullén kort. Hans horoskop ger den pusselbit som saknas på Stefan Holms himmel: den sattviska, medvetenhetsskapande kvaliteten! Där behövs inget "flow" - Ljuset är per definition immunt mot Mörkret och upphäver det. Det är bara i Lidelsens helvete andesjälen känner att hon är "på" eller "av". Ljusets barn är alltid "på"!


5 av 9 positioner i Sattva guna
(6 av 9 om född före kl 6.00)


Tyvärr, som den holländske rasistpolitikern Geerd Wilders horoskop visar, är inte Sattva guna någon garanti för en god människa. Vi talar dock nu bara om den indiska filosofins kategorisering av materiens kvaliteter!


Inga kommentarer: