Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 17 juli 2011

Bjärvall om mobilmissbruket & Vattnets patologi

Hur roligt är det inte att upptäcka en fungerande människa under det astrologiska "dissociationssyndromet"! En reprissändning av P1:s Kropp & Själ påminde om författaren Katarina Bjärvalls reflektioner i boken "Var är du?" som utkom i våras. Där resonerade hon kring det nya mobildominerade samhället där människor oseende passerar varandra på gatorna helt absorberade av ett sjukligt förvuxet ego, var och en är härskare över sitt eget lilla kommunikationsuniversum där inne i en underlig manick som kallas en mobil. 

Jag såg samma utveckling i riktning mot en degenererad och än mer socialt inkompetent människa från första början och är idag den enda i hela min vänkrets som vägrat skaffa mobil. Jag går inte med på en förslappad människotyp som låter egot in i sista sekund bestämma dagschemat, om vilka kompisar man ska möta, vilka man ska rata för att något "bättre" dykt upp, et cetera. Folk tror de "personaliserar" sina liv, men de genererar sig inför det tigande vittnet Himmelen. Efter döden kommer de att se alla sina val i repris och förstå bättre...

En bekant, till skillnad från mig alltjämt datatekniker, har sett problemen med it:s kommunikationslösningar. Hårdnackat har han vägrat Facebook och delta i det "systemets" självförljugna ego-annonserande. Han har intressant nog den ambivalenta kombinationen av kärlek och hat (Venus och Mars) stigande i ett Lufttecken (kommunikation) i öster! Själv borde jag älska urskillningslöst kommunikativt pladder med "breda" Månen stigande i öster i ett Lufttecken, men gör det inte, till följd av den kontrollerande Saturnus i oppositionsläge.

Som vanligt bjuder astrologin på många undantag från de enkla grundmönstren. Journalisten och författaren Bjärvall är ett välgörande exempel på det. Bloggen har måhända missrepresenterat Vattenelementet genom att pliktskyldigt återge de horoskop som hittas närhelst patologiska livsöden presenteras i kvällspressens skandalskriverier. 

Genom denna skeva grupp av billiga kändisar, spel-, sex- eller drogberoende människor har Vattenelementet verkligen stigit fram som det sjukliga av antikens fyra element. Jag har föreslagit att de tre hus i den indiska astrologin som motsvarar Vattentecknen inte bara ska fattas som moksha-hus, befrielsehus, i en positiv bemärkelse, som att det är där människan renar och befriar sin själ från kretsloppets besmittelser, utan också som "upplösning" i den meningen att individer som inte åtgärdar sin själsliga besmittelse går mot upplösning på det sätt som organisk materia i vatten över tid löses upp och "återvänder till havet".

Och här kommer då författaren Bjärvall som en typisk Vattenmänniska med Solen i Fiskarna och Månen i dess härskarläge i Kräftan, och omvittnar en glasklar insikt i förfallet som Luftelementet dragit in människan i. För naturligtvis hör mobilen och det nya sociopatiska beteendet samman med Luftelementet, platsen där vi gör upp kartritningarna, konstruerar våra meningar och kommunicerar oss.

Jag har i några inlägg sökt friköpa vissa innehavare av den oheliga alliansen mellan instinktens Vatten och rationalitetens Luft som hos så många leder till självlögn, dubbel bokföring eller bara svårigheter med att översätta känslor till ord. 

Den brittiske klärvoajante psykiatern Arthur Guirdham drog av sina patienter slutsatsen att svåra fall av osynk mellan det omedvetna och det medvetna (Vatten och Luft!) gav besatthet och irrationell fruktan - kort sagt, mental sjukdom. Men han noterade också att sann klärvoajans låg inblandad i deras upplevelser. Det var kanaler men "misslyckades i sin översättning" av materialet för det omedvetna pga. fruktan. 

Jean Dodals 1700-talsversion
av Tarot-kortet Månen.
Tarot-historia här.

Stora själar drabbas inte av mental obalans ty de räds inte längre krabban i vattendjupen! (Månen i härskarläge i Kräftan.) Och den som blivit vän med det omedvetna har övervunnit hela den här konstruerade dikotomin mellan Vatten och Luft. Den mogna själen ser inte ett "antingen/eller".

Men hur kan man se av Katarina Bjärvalls horoskop att hon är en av dem som förmår läsa både tingens utsida och insida? Vatten och Luft är intrasslade i varandra på ett intrikat sätt:


Den här olycksplaneten Mars i Vatten i attack mot kommunikationstecknet Tvillingarna har vi sett förr! Ibland i samband med ganska allvarliga fall av lögnare och desinformatörer, särskilt då män involverade i så kallad "skepticism" som låtsas ägna sig åt rationell och kritisk bedömning av religion, det övernaturliga, alternativa läkemetoder med mera, men där den observanta snart nog ser patologiska rättshaverister som redan från början vägrar acceptera företeelsen. 

Är Bjärvall i själva verket bara ännu en som inte förmår ta till sig den nya kommunikationstekniken (Luft) på ett känslomässigt plan, och därför diktar upp intryck av den nya världsfrånvända människan som är tillräckligt suggestiva för att man ska instämma i skildringarna? Programledarna i Kropp & Själ var seriöst påverkade av boken "Var är du?" och kände att de måste ändra sina mobilvanor.

Undertecknad har ingen dissociativ tendens mellan Luft och Vatten, men har ändå noterat exakt vad Bjärvall talar om, och jag vill därför placera henne med Arthur Guirdham, psykiatern som själv hade en markant skärning mellan ett psyke (Måne) i Fiskarnas Vatten och en markerad Vattuman (Luft) - ett horoskop som påminner mycket om den hypersynska amerikanen Edgar Cayce, vars Sol-Fisk tenderade att ha "huvudet under vattnet" en stor del av dagen eftersom hans synska förmåga krävde att han offrade dag-jaget och gick ner i omedveten trance. 

I "sömnen" tycktes den massiva Vattumannen inom honom ta över och sedan han vaknat kunde han beskriva att han haft egna drömmar under den sovande perioden. Här hade han visualiserat sin oändliga kunskap som vandringar i ett stort bibliotek där en ängel räckte honom de böcker han skulle läsa ur för att personerna "ovanför vattenytan", de som satt bredvid den sovande Edgar-kroppen, skulle få svar på sina frågor.

Vattnets och Luftens tendens att inte kunna existera i samma värld (att den ena dissocierar sig från den andre) både är och är inte ett absolut faktum. Men det måste finnas en tredje plattform som står orörd inför den olösliga dikotomin mellan omedvetande och medvetande. 

Denna tredje plattform är förstås den faktor som astrologin kan beskriva eftersom andesjälen undandrar sig alla förutsägelser. Det är NÅGON som har dragit nytta av den lucka i tiden som ett födelseögonblick innebär, NÅGON som har valt att bli människa under de astrologiska indikationer som berättar hur detta ögonblick är sammansatt.

Det är därför religiösa människor mår bättre än ateister, de är inte längre slavar under "stjärnorna" medan svenska ateister ofta tenderar mot patologisk destruktivitet och ren illvilja eftersom de saknar denna andliga plattform att vila i - inom sådana människor är Vatten och Luft verkligen en formidabel stötesten!

Likväl är Katarina Björvalls horoskop en anmärkningsvärd soppa av Vatten och Luft i ömsesidig bortstötning och det är uppenbart att astrosymboliken här manifesterats i de patologiska symptom i samhället som hon uppenbarligen så vaket observerar och analyserar! Någonstans erbjuder således födelsehimlen en parallell till de skeptiker som ser "sjukhet" i allt som inte går att klämma in i den moderna scientistiska och oändligt förkrympta världsbild där inget som psyke eller själ existerar. Björvall har beskrivit ett nytt samhällsbeteende som är resultatet av dessa i sig sjuka scientisters och datateknikers egen värld. 

Det är de introverta och socialt inkompetenta pojkarna klistrade vid sina datorer som nu byggt dagens it-strukturer och det är den socialt inkompetenta ("i-kompetenta") människan nu gemene man apar efter på gator och torg - absorberade av sin inbillade frihet att stå i kontakt med hela världens informationsutbud och slippa det svåraste av allt, att ens knyta an till sig själv via blickar med andra medborgare. 

Inte konstigt att främlingsfruktan löper amok i Sverige, tekniken överensstämmer med övriga vittnesmål om att svenskarna tappat kontakt med sitt inre och därmed inte klarar trycket från det yttre. De flyr ut i världen utanför sin lokala genom att fly in i det mobila nätet, eller också krymper de tillbaka i sin allra innersta vänkrets - det totala underkännandet av sig själva som en duglig social agent! Vill man moralisera kan man säga att så går det för gudlösa sekularister. När de gör samhället till sin enda verklighet, och den verklighetens konturlinjer blir det minsta oskarpa, är de oändligt sårbara. 

Den sekulära myten saknar helt den antika - och livsnödvändiga! - tanken om att mikrokosmos (individen) och makrokosmos (samhället/universum) är samma sak. Istället sprider mental pest ut sig genom män som Fredrik Reinfeldts frälsningslära om att sluta sig in i ohämmad privatism och bara engagera sig för den egna plånbokens innehåll! 

Reinfeldt är en samhällsmördare, men lyckligtvis har svenskarna böarjat vakna ur en flerårig hypnos. I förlängningen skapar den ohedjade egoism mannen och hans parti står för ett klasskrig i Sverige. Han har försökt iscensätta detta genom att genom sin politik öka skillnaderna mellan fattiga och medelklassen. Ett kriminellt tilltag! Reinfelts horoskop innehåller naturligtvis också en dissociation mellan Vatten och Luft för en ideologi helt på kant med det goda Vattnet (som ju står för empati med den svage).

Katarina Björvalls horoskop är smått unik om hon själv gått helt oskadad ur detta problematiska icke-möte mellan Vatten och Luft. Men hon har förmått korrekt beskriva de sociala beteendemönstrens totala kollaps in i sin egen mentalsjukdom, sin egen dissociation mellan Luft och Vatten. Det kanske krävdes någon som själv hade ett "dissocationssyndrom" - men utan att falla in i tystnaden - för att se det i omgivningarna.

*****
Planetära teknikaliteter:

Saturnus (med retrograd Merkurius) i härskarläge i Luft i hårt kontrollerande aspekt mot Skorpionens korrumperande Vatten. Saturnus/Merkurius (="kommunikationsstrukturer") söker från sin akut döende (mrita) sista grad i Luft kontrollera södra månnodens tendens att avskilja, bestraffa eller ta energi/motivation från företeelsen. 

Södra månnoden i förtegna Skorpionen skulle kunna indikera Bjärvalls egen fruktan för tystnad eftersom den hungrande norra månnoden mittemot beskriver en passion för munnen via den orala Oxen. Detta är ett fysiskt och närvarande tecken och beskriver således muntliga samtal mellan människor i kontrast till den skrivna meddelelsen som sorterar under nästa tecken Tvillingarna och dess Merkurius.

Det är uppenbart att kommunikation är ett hjärteämne för Bjärvall - dessa är märkliga indikationer!

Solen i Fiskarna simmar osjälvständigt i ett kännande och upplevande folkhav, detta är inte Vattumannens typ av folkhav, inte ett mentaliserande, programmatiskt folkhav, inte en grupp styrd av logikens spelregler. Fiskarna är zodiakens största mysterium, en ständigt skiftande karaktär utan fast egokärna att försvara. Detta är det ultimata moksha-tecknet, Buddhas rekommendation att bryta kretsloppet genom att genomskåda hur instinkt och irrationella begär till världen låser individen.

Sol-Fisken behärskas av Jupiter som här befinner sig i just kommunkationstecknet Tvillingarna. En ohelig allians mellan Fiskarnas högsta mission: att rentvå sig från alla band till världen och Jupiters vilja att tillväxa på Luftnivån, på den intellektuella, skriftspråkliga uppstår! Men Bjärvall har som sagt en lång och bra karriär just som skribent bakom sig. Hennes hemsida har en kort introduktionstext som är något av det mest lättlästa jag någonsin sett en försigkommen fyraåring skulle kunna förstå den! 

Men mysterierna fortsätter, för denna Jupiter, denna medfödda framgång som kommunikatör attackeras nu av aggressorn Mars sida vid sida med livsuppdragets Sol i Fiskarna. Dissociationssyndromet dubbleras nu, dels som att det Sol-ögat observerar på ett känsloplan leder till expansion och utbredning via skriven kommunikation i Tvillingarna, och dels som att det Jupiter söker expandera på, modifieras av den hätska Mars attack från det omedvetna!

Men Jupiter i kommunikativa Tvillingarna kastar också en räddande eller välsignande aspekt mot Merkurius/Saturnus i Luft!

Har bloggen någonsin haft ett så komplext fall av ihopgrötat Luft och Vatten? Jag minns plötsligt inlägget om Lady Gagas horoskop, betitlat "Ett sinnessjukt geni"! Här finns flera paralleller men också skillnader gentemot Bjärvalls himmel.

Det är bara att stanna upp inför Bjärvalls märkliga himmel och fascineras över hur författaren själv lyckas fungera med dessa intrikata budskap utan att bli helt förryckt själv, bli en rättshaverist eller en patologisk desinformatör (som de många män i Vetenskap och Folkbildning som tydligt lider av dissociationen mellan Vatten och Luft) men istället förmår avläsa vårt nya beteende som sociala individer för just den kollektiva mentala störning det uttrycker.

Se också inlägget om det svenska nationalhoroskopet under en "sjuk kommunikations-Merkurius". Texten kan lätt utvidgas till att inte enbart gälla Merkurius som skribentkåren utan också Merkurius som it-teknologins signifikator, eller åtminstone som en period (2010-09-25 - 2013-04-10) då man kunde räkna med ett uttalande om denna.

*****

Bra recension i Göteborgs-Posten från april i år om Bjärvalls bok.

Ännu en recension, i DN, men som tar tänkandet långt längre. Johan Cronemans reflektioner över teknik i olika tidevarv måste läsas!

Jag har inte läst boken och Cronemans tankar kanske ger vissa ytterligare vinklingar på Bjärvalls horoskop. Jag hade ännu inte läst recensionerna när jag skrev inlägget men i Cronemans tanke om hennes "nästan för personliga" hållning till materialet ser jag direkt Solens disponent i personalistiska Tvillingarna och Månen i det sista av de inledande fyra personalistiska tecknen...

Och i backspegeln hade jag funderingar över om Bjärvall verkligen själv kunde ha gått helt oskadad ur en så massiv härva av Luft och Vatten. Tydligen inte, enligt Croneman, som skrev, "Hon har ofta alla tre bitar [språk, stil, innehåll], men sällan samtidigt – och de trivs inte alltid så bra med varandra när de möts."

Astrologins dissociationssyndrom är svårbemästrat och detta kanske förklarar varför jag upplevde hemsidetexten som lämplig för ett småbarn. Det intressanta är när Luft/Vatten-typen ska opererar under eld eller med hyperkomplexa sammanhang. Där kan Vattnets attityd lätt börja läcka in och leda till tappade trådar i Luftkonstruktionerna...

Till sist ger dock Croneman tummen upp för bokens angelägna innehåll, och se hur förunderligt astrologin avslöjar vem som kände sig kallad att recensera den - och mästra författaren lite i konsten att hålla i en berättelses alla trådar:



Sådant här kan bara astrologin se, ingen annan mänsklig vetenskap är i dag i närheten av att lika väl synliggöra själars kopplingar i det fördolda.

Inga kommentarer: