Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 18 juli 2011

Avundens samhällsekonomiska kostnad!

Givet den antika tesen att du inte kan se något du inte redan har inombords, borde doktoranden Nina Korvela - som enligt DN forskar om vad det kostar ett företag att anställda som avundsjukt går och blänger på varandra -  ha fötts ett ögonblick då himmelen strålade av girighet och avundsjuka!

Och jag säger då det...




Det här horoskopet får moderaternas Sofia Arkelsten att se ut som ett under av frugalitet och självförnekelse!

Men doktoranden har vad moderaten saknar, en känsla för heder och rättvisa via Månen i Vågskålarnas tecken. Att det är fullmånetider och storkors i lidelsens kvalitet Rajas bara understryker hur kraftigt habegäret är, och det här är faktiskt den omvända fullmånen till Jonas Gardell som också har monologpratat ungefär hur mycket som helst om småsinthet och avundsjuka. Åtminstone känns det så.

Men avunden kan förstås mer exakt lokaliseras till Skorpionen, alltid svullen och förgrämd över att inte få sitt rätta erkännande! Den sataniska axeln här är precis rätt med tanke på problemet.

Dock sorterade avunden i antiken inte under ett zodiaktecken utan under en planet - Månen. I samband med t.ex. SEB-chefen Annika Falkengren har jag istället kallat avunden för måttlöst begär (Månen i Kräftan förstärkt av hungerdemonen Rahu). Det är ganska intressant att vi har Månens tecken involverat här via den avhuggna Draksvansens "been there, done that". Girigheten för egen del är alltså ett avslutat kapitel, doktoranden är där Falkengren kommer att nå i ett senare liv.

Artisten Nanne Grönvall talade nyligen rättrådigt om barnfattigdomen i Sverige (en effekt av Arkelsten och kompanis bisarra skattepolitik och försök att hjärntvätta svenskarna att själviskhet är av godo). Hon hade också, likt doktoranden, Månen i Vågen. 

Det här sinnelaget är i allmänhet balanserat och ser det rätta, ser att rättvisa lönar sig bättre än orättvisor och ojämlikhet. Så frågan återkommer ännu en gång: vad är det för fel på Fredrik Reinfeldts Måne i Vågen, varför är hans värderingar så störda?

Eftersom svåra fall av sinnessjukdom då och då noterats under denna Måne i Vågen (det började nästan direkt i bloggens historia med tonårige massmördaren Tim Kretschmer), måste man hålla öppet för att vi faktiskt har en statsminister som saknar sans och proportion. Den här doktoranden skulle förmodligen göra ett bättre jobb, under förutsättning att hon fått perspektiv på de infernaliska begär som storkorset i Rajas och den sataniska axeln i Tamas tecknar.

Och varför jag inte menar att detta är ännu ett galet Moderat-horoskop beror på en enda sak, hänger på en enda skör tråd, utöver den vaga antydningen i Kräftan: att doktorandens sinnelag - den avundsamma Månen befinner sig i ett bra tecken, i rättvisesökande Vågen och därtill disponeras från den vackraste av alla Venus positioner. I upphöjt läge i Fiskarna är denna Venus faktiskt beredd att göra avkall på sin egen lycka och sätta andra i första rummet. Fullständigt otänkbart för vulgära människor som Reinfeldt och Arkelsten.

Jag kan ha fel, men jag vill gärna se det friska på ovanstående himmel. Det är ingen slump, tror jag, att horoskopets enda placering i vetgiriga Sattva guna är just denna självförsakande Venus. Doktoranden forskar ju naturligtvis inte för företagsekonomins skull först och främst - det här är troligen i lika hög grad en psykologisk självterapi. Själar jobbar ibland hårt i ett liv för att distansera sig från skuggorna från tidigare och mindre ädla liv...


Inga kommentarer: