Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 30 juni 2011

Vem myntar uttrycket "kulturellt kapital"?



I en doktorsavhandling [1] om några astrologiska fragment hittade bland Dödahavsrullarna i Israel - skrivna baklänges och med flera olika handstilar för att hindra oinvigda att förstå karaktärsanalyserna - kommer författaren in på franske sociologen Pierre Bordieus teorier om "kulturellt kapital".

Uppenbarligen var författarna bakom handskrifterna högt bildade eftersom de behärskade flera språk (grekiska ord är instoppade i hebreiskan) och även gammalhebreisk handstil. De ville monopolisera sin kunskap om människans inre natur! Kulturellt kapital! [2]

Jag hade en misstanke om vilken horoskoptyp som ens kommer på tanken att mynta en fras som "kulturellt kapital" - alla som kan sina 12 zodiaktecken bör tänka samma tanke nu! - och sökte mannens data på Wikipedia och Astrotheme. Den franska astrosajten hade, som jag hoppades, födelseklockslag på landsmannen men hade pinsamt stavat fel på ortsnamnet! Jag säger det, fransmän är inte riktigt att lita på!

Och naturligtvis var sociologen född med Oxens tecken, pengarnas eller kapitalets tecken! Och passionens Mars för en extremt fixering vid penningen! (Mona Sahlin, Mars-Oxe plus Mån-Oxe i tionde huset, var inte socialdemokrat, hon var en marknadsliberal materialist!)



Men hur kommer man på tanken att tala om kulturellt kapital? 

Jo, genom att låta Månen ligga i Lufttecknet Vågen så att den simpla penningen upplevs som något finare, något mer eterisk än sordida Jorden! 

Se Fredrik Reinfeldts Sol-Kräfta i 11e huset för inkomster via tjänst och hur denna Sol direkt disponeras av Månen i samma Våg: också han upphöjer Penningen intill det parodiska, i hopp om att tillräckligt många ute i landet ska vara lika outvecklade i själen som han själv och svara på signalerna till det själviska (Kräftan) inom en människa, det som bara söker sin egen eller den närmaste gruppens trygghet.

När jag sedan tittar på inledningen på Wikipedia brister jag nästan ut i skratt. Aldrig har jag sett ett kort stycke text så exakt ringa in horoskopets begränsade spännvidd! Se vilka nyckelord du kan identifiera här, notera hur nästan allt är rumsligt, spatialt - så typiskt materialismen, Oxen och Kräftan!

Starting from the role of economic capital for social positioning, Bourdieu pioneered investigative frameworks and terminologies such as cultural, social, and symbolic capital, and the concepts of habitus, field or location, and symbolic violence to reveal the dynamics of power relations in social life.

His work emphasized the role of practice and embodiment or forms in social dynamics and worldview construction, often in dialogue and opposition to universalized Western philosophical traditions.

Med "oppositionen till de universella västerländska filosofitraditionerna" kan man läsa in vad man vill, sedan man sett att han "byggde" på tänkare som Marx, fenomenalisten Husserl, med fler. Pierre Bordieu är alltså en fiende till den filosofiska idealismen som startade med Platons lära om en högre verkligheten än den materiella. Vi förstår nu något av Reinfeldts problem, också Sol-Kräfta med Månen i Luft. 

Båda männen har huvudet (Solen) under Vatten och det är inte en bra utgångspunkt för att reflektera över livets högre ting. Månen i Luft ger i de här fallen bara en låtsasbild av en intellektuell, en tänkare, men hela deras orientering är rakt ner i Vattenelementets värld, Månens värld, de inre fablernas värld.

I sitt fabulerande kommer en fransk snobb som Bordieu upp med idén om att den som kan kulturkoderna är "förmer", Reinfeldt listar ut att den som inga pengar har ska tryckas ner ännu hårdare i ett samhälle där man eliminerat staten och låter Rovkapitalismen härja vilt. 

Vi talar om långt gången sinnesförvirring i båda fallen, men jag har ofta påpekat att "dissociationen" ofta är förrädisk och desinformationen från dessa människor är svår att detektera, åtminstone om deras lögner sammanfaller med hela samhällets självlögn.

Bordieus horoskop stärker mig i en uppfattning jag haft tidigare (men inte redovisat) att livslinjen, Måne --> Sol, mellan Luft och Vatten, handlar om ett barndomshem i ideologins tecken (Måne i Luft) men där individen aldrig lyckas nå en egen individualitet (Solen). Solen i Vatten fortsätter drömma drömmen som var given genom föräldrahemmets värderingar (Måne i Luft). 

I Bordieus och Reinfeldts fall är problemet extremt eftersom deras Sol just disponeras av Månen! Se vår nuvarande statsminister som en som aldrig växte upp och fattade vad verkligheten utanför hans mytologiska ideologi handlade om! Detta är skrämmande att säga, men uppenbarligen väldigt nära sanningen. Reinfeldt har aldrig haft ett jobb, han är en politikerbroiler.

*****

Bonusspaning.

Så fort jag såg Wikipedias foto på Pierre Bordieus vänligt jordnära utstrålning tänkte jag på en ung konstnärlig musiker vid namn Peter Gabriel. Så här:



Bordieus Oxascendent märks som ett stadigt, något fyrkantigt ansikte, medan Gabriels ansikte är smalare. Men det finns något i "tonläget" på båda männen, kanske är det den veka, feminina blicken på dem båda, som skapade associationen. Peter Gabriel minns jag bäst för att han surade när CD-skivan ersatte den äldre LP-skivan. 

Den längre speltiden på det nya formatet skapade under en tid fenomenet med "bonuslåtar" för dem som köpte CD:n. "Nu måste jag jobba en hel månad ytterligare varje år för att fylla CD:n", var Peter Gabriels surmulna kommentar i pressen. Fixering vid det konkreta kapitalets status i förhållande till den kulturella ansträngningen, någon? 

Oxen har den paradoxala naturen att den är ett tålmodigt dragardjur, en arbetsoxe, men samtidigt ett av naturen lättjefullt kreatur som bara vill stå och idissla och upprätthålla sin homeostatiska balans. Ett i grunden improduktivt tecken som jag tror Reinfeldt hämtat som förlaga för sin sjuka mardröm om ett helt folk av sovliggande bidragstagande svenskar.

... Här trodde jag att jag hade sparat Peter Gabriels horoskop och att jag skulle hitta ett horoskop med stark Oxe, kanske Solen, för att förklara att samma "vibb" går ut från båda männen. Men så var det inte, ibland sviker minnet totalt. ...

Lyckligtvis hade AstroDatabank A-rankad födelsedata, och den minsta gemensamma nämnaren, den feminina och harmlöst mjuka blicken, visar sig inte ha med Oxen att göra utan - naturligtvis! - Kräftan.



Peter Gabriel har Kräftascendent. Tecknet som gillar att vila och återhämta sig, dvs. återigen Fredrik Reinfeldts Kräft-Sol - som han av någon anledning vill lasta på andra och säga att DE ligger och latar sig på statens bekostnad. Reinfeldt har f.n. 144.000 i månadslön för att inte göra något alls. Hans grundfilosofi är ju att en stat ska blanda sig i så lite som möjligt....

Markeringen av Gabriels Sol-Vattuman (blå Luft) i Skorpionens åttonde hus (grönaktigt Vatten), är bara en påminnelse om osynken mellan Luft och Vatten, bra för artisteri men i åttonde huset möjligen en källa till problem. Gabriel togs in för sluten psykisk vård en tid på 70-talet och ägnade många år i psykoterapi eftersom han inte kunde hantera en skilsmässa på vettigt sätt.  (Mars i tredje merkuriska huset sammankopplad med "kapade" Draksvansen kanske är en bidragande faktor här.)

Astrologen Charles Carter menade sig (ur västastrologiskt perspektiv) att ha notera fall av mycket dåligt humör när åttonde huset var starkt ockuperat. Jag har en nära vän med Solen i Oxen åttonde - hemskt dåligt humör!

Kräftascendenten hos Gabriel ger paradoxalt nog (med det dåliga humöret) en överkänslig natur, och här har vi en något märklig Venus i stenhårda Stenbocken i 7e partnerskapshuset att fundera över, tillsammans med en fallen välvillighetsplanet (Jupiter) i Stenbocken. Rimligen mixade budskap, indisk astrologi ogillar Venus - fresterskan - i äktenskapshuset eftersom hon bryter upp äktenskap! 

Vad en fallen Jupiter i sjunde kan innebära är jag osäker på? Äktenskap för statusens skull? I Tiger Woods horoskop gjorde Jupiter i sjunde verkligen inget gott, planeten vill sin frihet medan sjunde huset handlar om en överenskommelse om trohet...

Gabriel har ägnat sig mycket åt "låg", dämpad och introvert musik (albumet US och mycket annat), och det förvånar inte att hitta honom kraftfullt under Vatten/Jord (axeln från 1a till 7e är verkligen framhävd) - precis som  "stämningsmusikens fader" (ambient), Brian Eno

Eno har Månen och formgivaren Saturnus i Kräftan: formalisering (och nedslöande) av de förbiflyktande stämningslägena i Månen: oändligt långsam, nästan stillastående ambient! Hans Vatten/Jord-betoning kompletteras av Solen i just det, Oxen. En av hans viktigaste skivor hette ON LAND, och det är i princip bara 40 minuter av pluppande läten från sumpmarken. 

Jord och Vatten = gyttja, den okomplicerde sinnevärlden.

Åtminstone har inte Brian Eno släppt några dumma floskler om "intellektuellt kapital". Dessa snobbiga fransmän!
:-)

_____

1. Mladen Popovic: Reading the Human body - Physiognomics and Astrology in the Dead Sea Scrolls and Hellenistic-Early Roman Period Judaism (2007)


2. Historisk exkurs. Jämför den judiska sektens "intellektuella kapital" med hur den här bloggen bara vräker ur hemliga nycklar till mänsklighetens skilda dispositioner i linje med Jesus befallning till sina anhängare - tvärt emot Dödahavsrörelsens sekretess sa han att man skulle "ropa ut hans viskningar (esoteriska hemligheter) från hustaken" (Matt 10:27). Jesus som sin tids Wikileak? En som avslöjade hemliga läror till var och en som ville låna dem ett öra?

Av ekona av den här mannen i Nya testamentet tycks han enligt vissa passager ha haft ett horn i sidan till rörelsen. På ett ställe i Johannesevangeliet (3:34) som jag ofta nämnt tycks han förneka värdet av esséernas astrologiska system: "Gud delar inte ut anden efter mått". 

Detta ska jämföras med horoskopresterna från Qumran, där människor tycktes bli indelade i olika grupper beroende på sin del i "ljuset" respektive mörkret "mörker". Nio poäng delades ut och de kunde placera sig i "ljusets hus" resp. "mörkrets hus". 

Doktorsavhandlingen har inte lyckats övertyga mig om att det skulle handla om en niodelning av zodiaktecknen och att "tre poäng i ljuset" helt enkelt är att 3/9 av ascendenttecknet hunnit stiga i öster. Tyvärr är texterna för trasiga för att det någonsin ska gå att begripa vilket system som användes. Så lite läsbar text återstår att det inte går att begripa systemet alls.

Det är därför meningslöst att framlägga den alternativa idén att judarna använde ett system liknande det indiska, med nio planeter (de sju plus månnoderna) och att ljusets och mörkrets hus inte alls har med en ascendent i en av nio möjliga lägen att göra, utan bara är en enkelt redovisning av hur många av de nio planeterna som är synliga på himmelen och hur många som ligger dolda i "underjorden" vid födelsetiden i fråga. 

(Rahu och Ketu är inte synliga men man har hittat månkalendrar bland Dödahavsrullarna och gruppen kan mycket väl ha haft kunskapen att beräkna Rahus och Ketus position i zodiaken.)

Inte ens idag är det särskilt lätt att få fram födelseklockslag, och tror dessa religionshistoriker verkligen att ens en födelse på hundra kom med en så precis tidsangivelse att det ska vara någon idé att niodela ascendenttecknet. Jag ångrar att jag slängde ut 1.400:- (!) på denna doktorsavhandling. Den sade i princip ingenting som man inte kunde läsa sig till på annat håll...

Var Jesus en medlemsaspirant som blev förkastad för att han hade för många poäng i mörkrets hus? Ett märkligt ställe i Nya testamentet kan tyda på det. Någon minns svagt, att "han kom till det som var hans (den inväntade höga messiassjälen), men hans eget folk accepterade honom inte (Joh 1:10-12).

Detta har brukat förklaras som en antisemitisk passage, en förbittrad hänvisning till att det judiska folket som helhet inte skulle ha accepterat Jesus och hans budskap eller anspråk på att vara den inväntade konungen. Men givet esséernas granskning av aspiranternas horoskop och kroppsformer ("fysiognomi"  = att utläsa karaktär av huvud och kropp) kan det lika gärna ligga en helt annan förklaring till att Jesus drog ut på ett eget tåg i byarna med en särskild kärlek till de vanskapta och "lågpresterande" - samhällets olycksbarn. Han hade sökt sig till rörelsen men fått underkänt på astrologiska grunder.

Nu tror jag inte det var så det gick till - han var en av esséerna eller "Ljusets barn", vilka han lovordar och uppmanar åhörarna att liera sig med i ett annat bibelställe. Ljusets barn, eller en senare version av gruppen skulle så småntingom inleda det judiska upproret mot ockupationsmakten Rom, och detta är en huvudanledning till att så mycket om Jesus liv är svårt att få ett grepp om. En viktig sida hos huvudpersonen har helt enkelt skrivits bort ur historien vilket gör det till ett lände att försöka förstå de texter som berättar hans historia. Det saknas enormt mycket detaljer, inte minst är den politiska kontexten totalt frånvarande! Skönmålandet har redan börjat då evangelierna tar form.

Den synske Edgar Cayce (1877-1945) dog ett år innan Dödahavsrullarna hittades och många år innan någon lyckades knäcka de kodade horoskopen. Antingen gissade han perfekt under hypnos eller också såg han in i det förflutna. Han deklarerade nästan i förbigående att esséerna valt ut människor med perfekta kroppar och också med hjälp av astrologiska metoder!

En äldre kvinna vid namn Judit skulle ha undervisat Jesus i Dödahavsklostret (som han beskrev som en skola) under dennes barndom. Denna kvinna, visade amerikanska reportern Jess Stearn på 80-talet (sedan alla i Cayces generation dött ut) hade i början av 1900-talet varit en av USA:s mest kända tidningskolumnister. Hennes tankar trycktes i en mängd tidningar över hela USA. Stor och mäktiga människor hade sökt sig till Cayce för att ta råd av hans märkliga "berättarröst". 

I Judits undervisning till lilla pojken Jesus ingick  astrologi! Möjligen tog den vuxne Jesus avstånd från de metoder genom vilka han själv kommit till. "Gud delar inte ut anden efter måttangivelser". 

Enligt Cayce hade gruppen valt ut 12 perfekta unga flickor som potentiella "mottagare" till den inväntande själ som skulle bli deras konung (messias). Det var Maria som "kallades" till uppgiften och Cayce under hypnos insisterade på en jungfrufödelse!

Edgar Cayces omfattande berättelser om tilldragelserna i Palestina hör till de mest fascinerande av hans 14.000 tranceföreläsningar, men som helhet broderar de bara ut de kända bibelhistorierna, lägger till en del detaljer och förnekar ett och annat. De kryddar med "bekräftelsen" om att Jesus reste i världen, ändå bort till Persien och Indien (och lärde sig yoga), under de "förlorade åren" Nya testamentet tiger om. 

Ur ett skeptikerperspektiv skulle man därför kunna hävda att det var rena lyckträffen att han både korrekt placerade esséernas huvudkvarter vid Döda havet (kända historiska källor antydde redan detta) och tillskrev rörelsen fysignomiska och astrologiska läror. Båda var välkända företeelser i den hellenistiska omvärlden fastän det på 1930-talet inte var känt att även judarna praktiserat dem. 

Horoskopfragmenten från Qumran har på olika grunder, kol14-test av pergament och handstilar, daterats till cirka 50 fvt eller något senare. Det gör dem till det absolut äldsta tecken på judisk astrologi som hittats och placerar dem - lustigt nog - nästan exakt i det tidsfönster där en Judit skulle ha kunnat levt och undervisat en liten pojke...

Inga kommentarer: