Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 juni 2011

Ulf Lundell - Eldvatten & det omedvetna

Mångsysslaren Ulf Lundell har tilldelats Taube-priset för sitt författarskap (SvD, DN).

Den babylonisk-indiska zodiaken visar återigen sin överlägsna skärpa. Astrologen Erik Hesse inkluderade en gång för länge sedan Lundells horoskop i en bok av den där typen det går tretton på dussinet av: grunddragen av astrologin varvade med några kändisexempel. En av kändisarna var Lundell.

I valet och kvalet mellan en Våg- eller Jungfruascendent till följd av en inte garanterat säker födelsetid tillade han moraliserande, att det för Lundells skull bara var att hoppas på att han var född under Jungfrun. 

En inte särskilt subtil referens till Lundells dyngraka år och en hänvisning till traditionen som tillskriver Jungfrun en prydlig puritanism och självbevarande hälsosida (medan, underförstått, venusianska Vågen enligt Hesse skulle ha dragit Lundell olycksbådande långt in i vällustens träsk).



Sorry Hesse, men den tropiska zodiaken står inte högt i kurs på den här bloggen. 

Inte bara bekräftar Taube-priset att den sideriska zodiakens Sol-Skorpion - vilket Lundell är - att detta mörka och mystiska tecken av någon anledning skapar exceptionellt bra romankonst. Se genomgången av Nobelpristagarna i litteratur! (Alla referenser till systematiska studier samlade på den här sidan.) 

I flera inlägg har jag uttryckt mitt särskilda gillande för Vattenelementet som oslagbar förmedlare av djupa stämningar i musiken och fast jag aldrig brytt mig om Lundell (för härledd från välkända förebilder för min smak) har han den kvaliteten, han med. Vatten är "soul", särskilt själ i patologiska, uppslitna tillstånd - hunger, otillfredsställelse med allt. Sjuka själar gör bättre musik.

Priset påminner också om att det i det mentala kaos som den oheliga alliansen mellan den omättbara driftens Vatten och det rationella Luftelementet ofta skapar ändå finns en plattform för de här störda människorna att verka på, och det är konsten. 

Studiet av Nobelpristagarna i fysik visade - omvänt! - att Vatten/Luft helt enkelt slirar för mycket för att producera världsledande vetenskap. Men som historieberättare fungerar elementkombinationen! Av detta dessvärre också upptäckten av hur mycket desinformatörer och lögnare (ibland förklädda till "folkbildare" och förnuftspredikanter) som föds under den här kombinationen. Den verkar indikera en moralisk defekt.

Men för folk som drar historier är den som sagt perfekt, och kunde "dissociationssyndromet" (rationaliseringar av det omedvetnas drifter) sitta mer träffsäkert än i Ulf Lundells tredje hus för författarskap eller kommunikation!? 

Huset tillhör naturligen pennfäktaren Merkurius (Tvillingarna) men dess karaka eller signifikator enligt indisk astrologi är vassa krigaren Mars. I detta hus enligt det allra äldsta (och mest korrekta) husdelningssystemet faller så Ulf Lundells nymåne i martiala Skorpionen!

Disponenten Mars själv då? Jo den eldiga planeten ligger i dramatiska och yviga Lejonets tecken, men nedsänkt i det omedvetnas tolfte Vattenhus. Här är då horoskopets två intressanta hus. Dissociationstendensen i det medvetna, problemen att förhålla sig till verkligheten som den är och så eldvattnet i det omedvetna som, som Hesse påpekade, fast utan någon vettig astrologisk förankring, styrde Lundell i så många år i formen av sprit.

Men här är ändå det intressanta: Lundell gick inte under av spriten, och från den indiska läran om planeters verksamma natur lär vi att:

En verksam illgärningsman i dussthana-husen (3, 6, 8, 12) ger goda resultat genom att neutralisera de onda husens innebörder!
En ond planet i ett ont hus som omedvetenhetens tolfte verkar som den homeopatiska läkekonsten stipulerar: ont ska med ont förgöras!

Det är väl värt att notera att formdanaren Saturnus (i det här horoskopet verksamt neutral) befinner sig i det omedvetna tolfte - här är alltså "snickarverkstaden" varifrån textsmidet springer. Jag har inga observationer här och vet inte om Censorn och Kontrollören faktiskt taggar ner en smula genom att vara nerflyttad i det omedvetna.

Lundells kroniskt flackiga och undflyende blick har inte med detta att göra (kanske en smula.) utan med Jungfruascendenten (rörlig kvalitet) och vars härskare står under inflytande av den dissociativa tendensen - Vatten i tredje Lufthuset.

Inga kommentarer: