Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 juni 2011

Sund och sjuk revirinstinkt (rasism)


Inga dagdrivare


Morgonradion meddelar att Justitieombudsmannen på eget initiativ satt igång en granskning av Stockholmspolisen för att den drivit ut gatumusicerande romer ur staden - i direkt strid mot reglerna för EU-länderna. "Dagdriverilagen" från de gamla pilsnerfilmernas Sverige åberopas och försvaras med att den ännu är gällande.

En god vän lämnade en gång polishögskolan efter bara några månader, efter att ha upptäckt hur ingrodd rasism och fördomar var bland polisaspiranterna. JO Hans-Gunnar Axberger har säkerligen läst av samtidshändelserna rätt.

På Wikipedia står att han har en professur i medierätt vilket naturligtvis ger den sideriska zodiaken ännu ett tillfälle att excellera. Påfallande ofta visar våra "korrekta" soltecken oss själva hjärtat i vårt livsuppdrag (Solen representerar fysiologiskt hjärtat). Axbergers Solen i Tvillingarna pekar rakt mot mediebranschen, Merkurius är ju skrivarnas och kommunikatörernas gud.

Här är dessutom lagens verkställare, Saturnus, välplacerad för effektiv handling i Jordelementet och aspekterar Solen. En livsgärning som har med frågor om begränsning (eller beivrande) att göra, således. Saturnus har att göra med att efterleva givna mallar och former - inklusive lagstiftning.

Exkurs. Lagen, given människan av högguden själv, sorterar under Jupiter/Zeus. En antisemitisk kommentar i romarriket var att judeguden "bara" var Saturnus, omvärlden hade noterat judarnas extrema trohet mot sin torah och kunde inte se legalismen som uttryck för det högre medvetandet, för Zeus/Jupiter. Här menar jag att de missade att varje partikulär princip bjuder på en ingång till Centrum. "In every grain of sand..."

Vad skulle då romarna sagt om vår tid? De skulle ha saknat ord inför de laglösa sekulära njutningsmänniskor som väller över våra gator Människor utan en tanke på att söka förstå livets högre principer i sitt ilande mellan butikerna på Marknadens köpgata. Andligt avskum, producerat av en gudlös kultur som manipulerats till individualistisk profitjakt...

Naturligtvis värjer sig avskum mot blotta tanken på en stat, ett välfärdssamhälle, som offrar ens en krona på främlingen, den sjuka, den arbetslösa. Låt ohyran självdö säger det andliga avskummet.

Men gissa vad? I nästa liv kommer rollerna att vara ombytta! Sådan är Lagen.




Om den här passionerade himmelen (storkors i Rajas guna, lidelsens kvalitet), kan direkt sägas att den utlöser den förkättrade frågan om moraliska kvaliteter kan utläsas med någon större säkerhet ur ett horoskop. 

Astrologin sägs bara teckna dispositioner, men det är inte svårt att se hur en svag Mars i Vågen skulle kunna tippa över och inte längre symbolisera "het passion för rättvisan" utan, särskilt i dess opposition till den "lätta vinstens" Jupiter i egocentriska Väduren, skulle kunna indikera en elegant manschettbrottsling. (Mars i Vågen är sällan särskilt fysisk, blir den kriminell blir den en "slug" tjuv.)

Nu vet vi redan att horoskopet tillhör en jurist och därmed växlar tankarna direkt in på Jupiter som Lagens planet istället för dess simpla nivå av "vinster utan ansträngning" - nog för att jurister anklagas för att göra sig grova eller "lätta" pengar på sitt munväder! 

Skotske intelligenspoparen Al Stewart med världshiten "Year of the Cat" (1976) sjöng under det egoistiska 80-talet (yuppie-eran) en frän sak - "License to Steal" - riktad rakt mot advokatsamfundet. Hans karriär gick i stå efter att han hamnade i en skivbolagstvist om vem som skulle ge ut hans musik. Under "de tysta åren" hade Stewart säkert rikliga tillfällen att på nära håll studera den pengaglada yrkeskåren. (Märk att "smala" och arma Saturnus ger girighet, "feta" Jupiter står för "mycket vill ha mer".)

*****

Precis som med "sanningssägaren" Julian Assange har Axberger sin medieorienterade Sol-Tvilling disponerad från den mest privatistiska sektorn Kräftan. Här står Merkurius och likt en termometer läser den av tillståndet i det privata, det interna. Effekterna av disponenten till ett Lufttecken i ett omaka Vattentecken varierar vilt. 

Där Assange var något av en självrättfärdig hämnare på pappan som aldrig fanns till hands (han tog ut hämnden på världens alla mäktiga män), där uppvisar Axbergers himmel en bättre balans. Han har t.ex. inte Assanges furiöst makthungriga men av Drakhuvudet svårt distorderade Mars-Stenbock. Själv född under Mars-Vågen och illa berörd av rasism och dåliga relationer, kan jag lätt föreställa mig att Justitieombudsmannens Mars i opposition till Jupiter indikerar ett lidelsefull (Rajas) rättspatos. 

Kringbesked av det här slaget påverkar bedömningen av en enstaka smutsfläck i horoskopet, som t.ex. problemet med att Solens disponent verkar i ett annat klimat än den ultralogiska Tvillingarna. Men som jag påpekat i samband med artister tycks en del kunna leva i två världar, och Merkurius "antenner" 
[1]
fungerar intakt som "översättare" av förnimmelserna i ett "element" till språket i ett annat. Här är det alltså Kräftans moderliga medkännande - eller upplevelse av revirövertramp!" - som översätts till Tvillingarnas tydliga (logiska) klarspråk.

Försvarsminister Sten Tolgfors horoskop påminde perfekt om hur Kräftan är en vakthund som sniffar upp hot mot sin egen och de närmast sörjandes säkerhet. Vad som kan hända i den här gränsen är möjligen att en sådan här person genererar en del falsklarm eftersom Kräftan reagerar på varje litet tjuvnyp. Vatten symboliserar en instinktsdriven natur.

I Axbergers fall är det intressant att hitta medieplaneten Merkurius tillsammans med den bestraffade Draksvansen. Eftersom Kräftan representerar "interna affärer" skulle det kunna upplevas passande att han sysslar med medierätt - dvs. han är specialist på att detektera oskick i mediebranschens inre angelägenheter.

Vattenelementet är en korrumperande influens i ett horoskop, men här är det viktigt att studera planeterna i detalj. JO:s Merkurius/Ketu bildar t.ex. en sluten loop. Merkurius i Vatten disponerad från Månen i Luft. Månen i sin tur disponerad av Saturnus i Jord, som i sin tur tar regi från Merkurius i Vatten. Tack och lov att Jordelementet jordar i den här slingan.

Vi har sett rena fall av Vatten och Luft i svår störning där individerna varit halvtokiga och inte haft några problem med lögn och desinformation! Hos den paranoide Julian Assange bottnar inte mellanhavandena mellan Vatten och Luft. (Jordplaceringen Mars-i-Stenbocken tycks enbart slåss om världsherraväldet.) Assange har en totalt slirig kedja planeter och disponenter som valsar runt mellan Luft (Tvillingarna och Vågen) och Vatten (Kräftan).

De här människorna kan verka intelligenta (Assange är ju datahacker) men man måste backa tillbaka åtskilliga steg och verkligen överblicka hela hans världsbild för att se att mannen är spritt språngande galen, förstörd, skulle en kanske säga, av sin instabila barndom. Men Assange föddes under den här himmelen och hans unika själ hade tydligen just en sådan här status. Han kunde inte ha fötts under "bättre" stjärnor än han gjordes. Ödet.

*****

JO kritiserade nyligen Migrationsverkets usla hantering av invandrare (DN, SvD). I sanning att Axberger är en försvarare av välmåendet på insidan av "cellen" (Kräftans tecken)!

Han är med andra ord ett behövligt motexempel eftersom vi också sett att småsint invandrarfientlighet springer ur just det inskränkta lokala perspektivets tecken Kräftan!

"Problemet", om man nu kan kalla det för ett sådant, är att ett zodiaktecken är ett tema som kommer i ett antal variationer. Protektionism kan urarta totalt om det saknar intelligens eller kunskap, för att inte tala om insikten om att världen går mot ett globalt mänskligt självmedvetande.

Kräftans symbol borde utvidgas till idén om att "hela världen är min familj". Men så sker inte, Kräftan förblir snäl och lokal i perspektiven om inte, som i Axbergers fall, Vattumannens tecken öppnar för en större intellektell samhörighet med alla människor.

Kräftans tecken kommer inte alls att trivas på jorden i framtiden då Vattumannens tidsålder etableras som "tankenorm" i världen.

De främlingsfientliga borde ha jobbat på att justera sina attityder medan tid fanns. Nu kommer de istället att återfödas som vinddrivet skräp en bit in i framtiden! Drivas från land till land, utan hem, utan trygghet. De hade nämligen ingen trygghet i det livet de var rasister, heller.

På så sätt lär sig de som varit främlingsfientliga över en månghundraårig period att fungera mer öppet (Kräftan är slutenhetens princip - se bara Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldts förfärande snåla syn på sin omvärld).

Själavandringen gör nytta, även om det tar tid att se resultaten!

*****

Anmärkning. Venus lämnar Tvillingarna för Kräftan redan under förmiddagen. Jag har godtyckligt valt klockslaget 12.00 för en Venus i Vatten. Merkurius och Venus bildar därmed en instinkt mot det goda (Venus) och stärker tanken på att det moraliskt osäkra kortet Merkurius här tar parti för det goda.


______

1. Symbolens "horn" motsvarar inte antenner, det är en typisk modern förklaring som påhängts Merkurius, och begripligen också eftersom detta är kommunikationens och "etervågornas" planet. 

Men symbolen består egentligen av en liggande månskära överst, solskivan mellerst, och underst korset som indikerar Terra eller Jorden. 

Uttolkat: budbäraren Hermes/Merkurius för ner Solen i den sublunära sfären, låter oss, som står på jordytan men har våra grumliga huvuden under Vatten (Månen) förstå den supralunära världens natur, låter oss förstå att Solen existerar.


Inga kommentarer: