Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 juni 2011

The Subterfuge

Jag finner mig allt oftare sakna svenska ord men har de engelska istället... Därav rubriken.

Jag har anat en viss organisation i drevet mot Konungen - att det ytterst har med den konstitutionella monarkin att göra. Men en läsarkommentar under Expressens chefredaktör Mattsons vilda ordbajsande till försvar för mediebevakningen, satte fingret på den ömma punkten:

Så försvinner de - en efter en


Jan Scherman fick kicken, man kan ju bara gissa att i grunden ligger hans hat mot kungafamiljen och flygSAAB. Han använde TV4 för sina kampanjer. Thomas Mattsson, Expressen och Jan Helin på Aftonbladet är ju sedan länge hårt arbetande för republikanska föreningen. Bara att hoppas att de båda snart också får kicken.

Skriven av RonnieS den 2 jun 10:35 






Där är de ju, figurer jag nyss singlat ut för "vinklade" astrokommentarer.

Tittar man noga på deras horoskop är alla tre i praktiken rotade i den sublunära sfären. Andeförnekare.

Den monarkiska formen - en-härskarens form - går givetvis tillbaka på tanken om Kungen som jordisk representant för Gud, den stora Singulariteten, eller en-heten. 

De som förnekar en högre metafysisk ordning och bara tillerkänner "stoftet" någon existens borde därför alla vara kungahusets upplösning. Men eftersom människor i gemen inte är klara med sitt kunskapspussel (jag är det definitivt inte), så brukar ens världsbild se ungefär lika snyggt ut som ett hafsigt svartbygge. 

En del har satsat på så dåliga tidiga grundstenar att de fastnar i en härva de inte längre vågar bryta ner och göra om. Livsinvesteringen är gjort och ett liv i lögn är allt som återstår. Materialismen är just en sådan urspårning och därför förstår jag att vissa verkligen hatar monarkin - den påminner om värden de valde bort och som de nu börjar märka behövs. 

Religiösa människor sägs enligt undersökningar vara lyckligare eller mer tillfredsställda med sina liv än ateister, men eftersom Sveriges intellektuella klimat har så lågt i tak presenteras religionen i allmänhet bara av demonerna, vinklat och skevt, som fundamentalistisk okunskap. 

Man måste lämna Sverige för att överhuvudtaget förstå vilka extremt intelligenta forskare i vida världen som inte har några problem alls med att kombinera vetenskap, logik och lidelse för sanningen med religion. 

Hos dessa stora tänkare är religionen ofta lösare fattad än när vurpade svenska ateister släpar fram allt det sämsta urspårade religiösa fanatiker av en eller annan denomination ställt till med genom historien. 

Efter hand upptäcker man att alla religioner tycks gå tillbaka på en osynlig "urreligion" som måhända är så långt mänskligt tänkande kan nå. Jag har nämnt "den eviga filosofin" (philosophia perennis) tidigare, inte minst för att agnostikern och biologen Thomas Huxleys lika berömda son, författaren Aldous Huxley, bekände sig till den eviga filosofin. (Filosofi och religion är utbytbara termer, båda innefattar en metafysik - hos den religiöse ibland kallad teologi.)

I Sverige är alltså Konungen kristendomens försvarare, och fastän mycken märklig dogmatik döljer kärnan, är också kristendomen en gren av den eviga filosofin. Men man måste gå betydligt längre än de svenska ateisternas patetiska försök att förringa och underminera den kristna trosgrunden. Kyrkofadern Augustinus på 400-talet hade t.ex. inga problem med sin förståelse av det kristna budskapet. Han såg via grekisk filosofi hur den döende och återuppstående avataren Kristus, är en universell utmaning till varje individ.

Astrologin lär också ut att alla historiska skeenden - här nere i den sublunära lergeggan - bara är förkroppsligandet av högre principer. Det är när man i Jord och Vatten inte vet detta utan kanske till och med hävdar att lergegga är det enda som existerar man kan tala om en oandlig, köttslig människa.

Men bloggen har förstås hittat många ateister även under Luft och Eld, det finns en gräns hur långt man kan ta liknelser utan att själv bli fundamentalist och missta kartan för verkligheten själv. I verkligheten finns naturligtvis inga ateister, i verkligheten är alla levande medvetande-andar, men en del faller i glömska när de fyra elementen och deras tre kvaliteter väver dem tillfälliga kroppar.


Inga kommentarer: